Yleisurheilun SM-kilpailuissa tiukat erityisjärjestelyt: Koronan leviämisalueelta tulevilta vaaditaan tuore tulos koronatestistä

Urheilijoiden, valmentajien ja toimitsijoiden turvallisuus taataan tiukoilla korona-ajan erityisjärjestelyillä yleisurheilun Suomen hallimestaruuskilpailuissa Jyväskylässä. SM-kilpailut järjestetään Hipposhallissa 20.-21. helmikuuta.

Kilpailut järjestetään sillä varauksella, että koronaepidemiassa tai siihen liittyvissä rajoituksissa ei tapahdu muutoksia, jotka estäisivät kilpailuiden toimeenpanoa.

Yleisöä Hipposhalliin ei päästetä. Urheilijoilla, valmentajilla, toimitsijoilla ja muilla henkilöillä, jotka saapuvat koronaepidemian leviämisvaiheen alueelta, täytyy olla alle 48 tuntia vanha negatiivinen tulos koronavirustestistä tai todistus sairastetusta taudista.

– Ilman sitä tapahtumaan ei voi osallistua, sanoo Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

– Järjestäjien on myös huolehdittava, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamia ohjeita noudatetaan tarkasti.

 

Kaikilla maski, paitsi urheilijoilla kilpaillessa ja verrytellessä

SM-kilpailujen järjestelyistä vastaavan Jyväskylän Kenttäurheilijoiden toiminnanjohtajan Markku Koistisen mukaan THL:n ohjeet on otettu huomioon kilpailujen turvasuunnitelmassa.

– Paikalle on tulossa urheilijoita, valmentajia, toimitsijoita ja mediaa yhteensä noin 300 henkilöä. Samanaikaisesti hallissa olevien määrä rajataan kuitenkin noin 150 henkilöön. Kaikki hallissaolijat käyttävät maskia, paitsi verryttelevät tai kilpailevat urheilijat, Koistinen sanoo.

– Verryttely tehdään ensin ulkona ja vasta juuri ennen kilpailua eristetyllä alueella Hipposhallin verryttelytilassa. Sieltä urheilijat ohjataan kilpailupaikalle. Kilpailun jälkeen heidät ohjataan pois hallista. Valmentajat saavat olla hallissa vain sen ajan, jonka oma urheilija kilpailee.

 

Turvavälejä valvotaan, pukuhuoneet eivät ole käytössä

Kilpailijoille, valmentajille ja toimitsijoille annetaan saavuttaessa toimintaohjeet. Ne ovat kaikille tuttuja viime kesän kilpailuista.

– Kilpailuihin voi tulla vain terveenä. Hallin ovilla ja suorituspaikoilla on käsidesiä ja kaikki ohjeistetaan noudattamaan turvavälejä, Koistinen sanoo.

Koistisen mukaan Hipposhallin noin 8000 neliön tiloissa turvavälien pitämiselle on hyvin tilaa, mutta turvavälien säilymistä valvotaan. Urheilijoiden pukuhuoneet eivät ole käytössä, joten urheilijat ohjeistetaan pukeutumaan jo majoitustiloissaan.

– Heittolajeissa kilpailijat käyttävät käsidesiä ennen ja jälkeen suorituksen. Heittovälineitä ja toimitsijakalustoa käsittelevät toimitsijat käyttävät suojakäsineitä, Koistinen sanoo.

– Osanoton varmistus hoidetaan etukäteen internetin kautta, jotta kisakanslia ei ruuhkaannu. Numeroiden haku toimii itsepalveluperiaatteella.

 

Kosketuspintoja puhdistetaan, elintarvikkeet erillispakkauksissa

Hipposhallissa hygieniasta huolehditaan myös kosketuspintoja puhdistamalla kilpailun aikana.

– Kioskeissa elintarvikkeet suojataan erillispakkauksin. Myyntihenkilökunta käyttää käsineitä ja suojamaskia. Maksaminen tapahtuu pääosin lähimaksulla ilman kontakteja. Tasot ja pinnat puhdistetaan ja desinfioidaan hyvin, Koistinen sanoo.

Yle televisioi SM-hallit. Varsinaiset kisalähetykset ovat TV2-kanavalla lauantaina 20.2. klo 19.15-21 ja sunnuntaina 21.2 klo 19-21. Selostamaton lähetys on tarjolla Ylen Areenassa kisatapahtumien aikana.

Katso kisojen aikataulu:

https://jku.fi/smhallit2021/aikataulu/

SM-hallien kisasivut:

 

https://jku.fi/smhallit2021/