Kilven kisavinkit SM-halleihin

Kilven kisavinkit:

Keskisuomalaisittain mielenkiinto kohdistuu vahvasti pikamatkoille. Viime kesän 200 metrin mestari Anniina Kortetmaa tavoittelee mestaruutta 200 metrillä myös hallista. Aino Pulkkisella taas on mestaruussaumat 400 metrillä. 60 metrillä kaksikon lisäksi telineisiin kyyristyvät Sara Francis sekä Sanni Mahonen ja näin ollen kahdeksasta loppukilpailuun selvinneestä puolet saattaa hyvinkin olla JKU-urheilijoita. Pikajuoksujen lisäksi varsinkin korkeushypyssä on JKU-mitali vähintäänkin mahdollinen. Suomenennätystä jo kahdesti tällä kaudella parantaneen Tampereen Pyrinnön Ella Junnilan takana käydään kiivas kamppailu muista mitaleista. JKU:n Sini Lällä haluaa varmasti selviytyä tästä kamppailusta voittajana.

Miesten puolella mielenkiintoisimmaksi lajiksi saattaa nousta 60 metrin aitajuoksu, joka tulee olemaan Jyväskylän Kenttäurheilijoiden hallintaa. Parhaimmillaan kaikki mitalit jäävät Jyväskylään ja Santeri Kuusiniemi liittyy Elmo Lakan ja Ilari Mannisen seuraan EM-kisareissulle. 60 metrillä vahvat mitalisaumat on viime kesän 100 metrin mestarilla Viljami Kaasalaisella. 200 metrillä taas viime syksynä JKU:hun vaihtaneella, toissavuotisella 100 metrin suomenmestarilla, Konsta Alatuvalla. Keskimatkojen puolella, 800 ja 1500 metrillä, tullaan myös näkemään keskisuomalaisvauhtia, kun Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne hakee tuplamestaruutta. Rinteellä on jo halli-EM -raja 1500 metriltä, joten nähtäväksi jää, lähdetäänkö 800 metrillä tavoittelemaan myös kyseistä rajaa.

Jyväskylän SM-kilpailut kruunaa naisten ja miesten 4 x 200 metrin viestit. Naisten kisaan JKU lähtee kolmella joukkueella, mutta vastaan asettuu useita kovia nelikkoja. Erityisesti Veitsiluodon Kisaveikkojen joukkue vaikuttaa ennakolta hyvinkin iskukykyiseltä. Miesten puolella neljän kierroksen viesti tulee olemaan JKU-näytöstä. Muut seurat eivät ole joukkueita kasaan saaneet, joten JKU:n kolme joukkuetta lähtevät kisaan omin tavoittein: Ykkösjoukkueen tavoitteena on rikkoa HKV:n nimissä oleva seurajoukkueiden Suomen ennätys 1:27.46, joka on juostu Hipposhallissa vuonna 1999. Kakkos- ja kolmosjoukkueista on kasattu mahdollisimman tasaiset, jotta niissä juoksevat nuoret urheilijat saisivat arvokasta viestijuoksukokemusta kamppaillessaan toisiaan vastaan.

 

Kilven kisavinkit laji lajilta:

N 60 m: Suurimmat odotukset kohdistuvat HIFK:n Lotta Kemppiseen, joka rikkoi helmikuun alkupuolella yli 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen juostuaan 60 metriä aikaan 7.19. Kahdeksan naisen finaalissa saattaa hyvinkin olla neljä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksijaa, kun sekä Anniina Kortetmaa, Aino Pulkkinen, Sara Francis että Sanni Mahonen kuuluvat tilastoajoillaan kahdeksan parhaan joukkoon.

M 60 m: Tällä hallikaudella omilla sekuntin kymmenyksillään ovat olleet jo EM-hallirajan rikkoneet Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson (6.66) ja Oulun Pyrinnön Samuel Purola (6.69). 60 metrin pikapyrähdys on kuitenkin äärimmäisen herkkä laji, joten nähtäväksi jää, kuinka kampoihin pystyy laittamaan esimerkiksi viime kesän 100 metrin mestari Viljami Kaasalainen (JKU). Mielenkiintoista myös nähdä, onnistuuko joku kärkikaksikon lisäksi rikkomaan EM-hallirajan.

N 200 m: Milja Thureson (TuTo), Anniina Kortetmaa (JKU), ja Mette Baas (VKV). Siinä kolme nimeä, jotka ovat todennäköisimmin ratkaisemassa mitalien kohtaloa. Lisäjännitystä aiheuttaa se, ettei edellä mainituista yksikään ole kilpaillut 200 metrillä kuluvan hallikauden aikana. Viime kesän mestarina kotiradallaan juoksevalla Kortetmaalla lienee pieni etulyöntiasema muihin nähden.

M 200 m: Miesten 200 metrillä kuumin kamppailu nähtäneen Samuel Purolan (Oulun Pyrintö) ja Roope Saarisen (Viipurin Urheilijat) välillä. Jyväskyläläisen yleisön kannattaa lisäksi kiinnittää huomiotaan Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kivenkovaan kakkosenmenijään, Konsta Alatupaan. Todellinen harmi, kun yleisö ei pääse livenä todistamaan, kun nämä pikajunat suuntaavat ryminällä Hipposhallin kallistettuihin kaarteisiin!

N 400 m: Tilastotulosten perusteella tämän lajin voittajaa on lähes mahdotonta arvailla, sillä ainoastaan kolmelta juoksijalta löytyy tulos kuluvalta hallikaudelta. Tästä huolimatta voinee olla rauhaisin mielin veikatessaan voittajan löytyvän nelikosta Milja Thureson (TuTo), Aino Pulkkinen (JKU), Viivi Lehikoinen (HIFK), Mette Baas (VKV). Jyväskyläläisten lasien läpi tarkasteltuna voisi voittajasuosikiksi valikoitua Aino Pulkkinen siitäkin huolimatta, että Mette Baas voitti saman matkan mestaruuden viime kesänä.

M 400 m: Jos tilastoihin on uskominen, niin kolme miestä, Erik Back (HIFK), Tommi Mäkinen (HKV) ja Matias Linkoaho (HKV) ratkaisevat mitalien kohtalon. Näistä Tommi Mäkinen voitti mestaruuden viime kesänä Turun Kalevan kisoissa, mutta hallissa Erik Backin tilastoaika on kuitenkin kovempi.

N 800 m: Tälle matkalle ei ole kuin yksi voittajasuosikki. Hän on tietenkin viime lauantaina 800 metrin ja sunnuntaina 600 metrin halli-SE:t juossut Sara Kuivisto (Borgå Akilles). Muista mitalisijoista käydään kova kamppailu, jossa ei voida unohtaa JKU:n Siiri Rainiota, Venla Saarta eikä Heini Ikosta.

M 800 m: Miesten 800 metrillä on luvassa kutkuttava jännitysnäytelmä, kun Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne, Kenttäurheilijat -58:n Ville Lampinen ja Lempäälän Kisan Santtu Heikkinen iskevät yhteen. Kolmikon kauden parhaat juoksut ovat alle puolentoista sekunnin sisällä. 200 metrin halliradalla ohittaminen on haastavaa, joten toivotaan, että kilpailun jälkeisiltä hylkäämisiltä vältytään.

N 1500 m: Sara Kuivisto hoitanee tuplamestaruuden rutiininomaisesti, mutta lähteekö hän tavoittelemaan kolmen sadasosan päässä häämöttävää Sandra Erikssonin nimissä olevaa Suomen ennätystä? Entä pystyykö kakkossijoitettu Nathalie Blomqvist kääntämään EM-rajan 4.17.00? Mitä tekee valojänis, entä pronssista kamppaileva Alisa Virtanen (JKU)?

M 1500 m: Jos naisten 800 ja 1500 metrillä voittajasuosikki on selvä, sitä se on myös miesten tonnivitosella. Torunin EM-rajan jo taskuunsa hankkinut Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne päässee päämatkallaan helpolla, ellei sitten itse intoudu vauhtileikittelyyn. 1500 metriä on tunnettu taktisesta puolestaan, mistä syystä muiden mitalien kohtalo voi olla etukäteen hyvinkin utuinen.

N 3000 m: 15 kierrosta 200 metrin rataa ympäri. Sen jälkeen tiedetään, kuka voittaa naisten 3000 metriä. Pyhtään Yrityksen Kaisa Tyni on tilastoissa voittajasuosikki, mutta varsinkin mikäli kilpailusta kehkeytyy taktiikkajuoksu, avautuvat voitonmahdollisuudet muillekin. Keskisuomalaisista urheilijoista mukana ovat Alisa Virtanen (JKU), Sara-Elise Ruokonen (JKU) sekä Vaajakosken Kuohun Tiina Alhonen.

M 3000 m: HKV:n Topi Raitanen säntää paukusta kärkeen ja hoitaa mestaruuden helposti. Topilla on halutessaan mahdollisuus myös EM-rajan (8:00.00) alitukseen. Muista mitalisijoituksista kamppaillaan armottomasti ja mukana tässä kamppailussa on Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen.

N 60 m aitajuoksu: Yksi suomalaisen nyky-yleisurheilun kulmakivistä on ehdottomasti naisten pika-aitajuoksu. Tänä vuonna lajin kirkkainta kärkeä ei kuitenkaan nähdä halli-SM -kilpailuissa, kun viime vuoden suomenmestari Nooralotta Neziri (JKU) valmistautuu EM-kilpailuihin kilpakumppaninsa Reetta Hurskeen (TamPy) kanssa kovissa kansainvälisissä otatuksissa keräten samalla ranking-pisteitä ensi kesänä järjestettäviin Tokion olympialaisiin. Kun myöskään viime kesän mestari Annimari Korte (HIFK) ei ole viivalla, aukeaa mestaruussaumat HKV:n Anni Siirtolalle, joka on myös alittanut EM-hallirajan.

M 60 m aitajuoksu: Miesten pika-aidat on Jyväskylän Kenttäurheilijoiden hallintaa. Parhaimmillaan kaikki mitalit jäävät Jyväskylään ja Santeri Kuusiniemi liittyy Elmo Lakan ja Ilari Mannisen seuraan EM-kisareissulle. Suorituspaikoiltaan uudistetussa Hipposhallissa tämä keskelle hallia sijoitetulla juoksusuoralla juostava laji ei jätä kylmäksi!

N 3000 m kävely: Vahvimmin mitalinsyrjässä ovat kiinni Lapuan Virkiän Anniina Kivimäki ja Heta Veikkola sekä Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tiia Kuikka. Viime kesän Kalevan kisoissa 10000 metrin kävelymestaruuden vei nimiinsä Anniina Kivimäki.

M 5000 m kävely: Vahvimpana voittajaehdokkaana matkaan lähtee Veli-Matti ”Aku” Partanen (Lappeenrannan Urheilu-Miehet). Yhtä vahvana kakkossijoitettuna, mutta ehkä jo kuntoutumisjakson jälkeen yllätysvalmiina haastajaksi kisaan liittyy 10-kertainen suomenmestari Jarkko Kinnunen (Jalasjärven Jalas).

N korkeus: Tampereen Pyrinnön Ella Junnila on parantanut tällä hallikaudella Suomen ennätystä jo kahdesti ja on hallituloksellaan tällä hetkellä enää sentin päässä ulkoratojen Suomen ennätyksestään. Näillä Perusteilla Ella on ehdoton voittajasuosikki Naisten korkeuskisaan. Muista mitalisijoista käytäneen kuumottava kamppailu hyväkuntoisen Sini Lällän (JKU) ja Heta Tuurin (Lahden Ahkera) kesken.

M korkeus: Tällä kaudella valtikkaa on pidellyt varmalla otteella Tampereen Pyrinnön Daniel Kosonen. Todennäköisesti ainoa, joka voi pystyä Danielin hyppykisassa haastamaan, on Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattila, joka ei tällä kaudella ole vielä yhtään kilpailua hypännyt, mutta hänen ennätyksensä on kuitenkin kova 221.

N seiväs: Kovan ennätyksen (471) omaava Wilma Murto (Salon Vilpas) saa haastajakseen Oulun Pyrinnön Elina Lampelan. Seiväshyppy jos joku, on laji missä mitä tahansa voi tapahtua. Tästä syystä tilastoja ei ikinä kannata liikaa tuijotella, vaan katsoa miten kisassa käy. Murron hypyn lähtiessä oikeille uomilleen, en EM-halliraja 461 myös täysin mahdollisuuksien rajoissa.

M seiväs: Omaan tasoonsa nähden kovassa vireessä olevat seiväshyppääjämiehet Mikko Paavola (Alajärven Ankkurit) ja Urho Kujanpää (Tampereen Pyrintö) lähtevät mittelemään mestaruudesta yhdessä Tommi Holttisen (Someron Esa) ja muiden hyppääjien kanssa. Toivottavasti miehet saavat sivutuotteena paranneltua omia ennätyksiään uusille senttiluvuille.

N pituus: Naisten pituushypyssä kovan tuloksen 669 toissakaudella hypännyt Taika Koilahti (Turun Weikot) on hankalan edelliskauden jälkeen löytämässä taas hyppyvirettään. Kun vastaan asettuu viime kesän mestaruuden tuloksella 656 napannut Senni Salminen (Imatran Urheilijat), voidaan kilpailusta odottaa kovatasoista.

M pituus: Viime kesänä Suomen ennätyksen hypänneen Kristian Pullin (Viipurin Urheilijat) jättäydyttyä pois, kisasta muodostuu näyttöpaikka muille hyppääjille. Mitaleista ovat kamppailemassa myös JKU:n Julius Toivola ja Kristian Peltola

N kolmiloikka: Pituushypyn onnistuessa Senni Salmisella pitäisi olla helppo homma varmistaa itselleen tuplamestaruus. Tuloksellisesti Senni varmasti pyrkii lähemmäs 14 metrin rajaa, mielellään ylikin.

M kolmiloikka: Kolmiloikan mestaruus on pedattu LUM:n Simo Lipsaselle. Erittäin mielenkiintoista on nähdä tällä hallikaudella ensi kertaa kilpailevan Aaro Davidilan (Lapin Lukko) kunto. Joko Aarolta saadaan tiskiin 16 metriä ylittävä hyppy?

N kuula: Naisten kuulantyöntö tulee mitä ilmeisimmin olemaan Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmän näytöstä. Senja on tänä vuonna parantanut aiempaa halliennätystään jo reilulla metrillä ja lisää on vielä tulossa.

M kuula: Viime vuonna Porin Yleisurheilua edustava, mutta Jyväskylässä harjoitteleva Eero Ahola onnistui voittamaan mestaruuden Kankaanpään seudun Leiskua edustavan Aaron Kankaan nenän edestä. Kesällä pronssille sijoittui Arttu Korkeasalo. Nyt kolmikko on jälleen suomenmestaruuskilpailuissa saman kuularingin ympärillä, joten karjahtelulta ei voitane Hipposhallissa välttyä.

N 5-ottelu: Naisten moniottelu on viime vuosina nostanut päätään ja Tampereen Pyrinnön Maria Huntington on noussut kutkuttavan lähelle Suomen ennätyspisteitä ulkoradoilla 7-ottelussa. Hallissa kilpailtavasta 5-ottelusta Marialla ei ole aiempaa tulosta, joten on todella mielenkiintoista nähdä, miten lähelle Tiia Hautalan 4580 pistettä päästään. Unohtaa ei missään nimessä voi myöskään Miia Sillmania (TamPY), joka on muun muassa 2019 hallimestari.

M 7-ottelu: Yleisurheilun kuninkuuslajin halliversio, jonka mestaruudesta lähtee kamppailemaan 9 urheilijaa, mukanaan JKU:n nuori Joonas Lapinkero. Mestaruuteen Joonaksella tuskin kuitenkaan on vielä asiaa, mutta ehkä muutaman vuoden päästä? Tänä vuonna mestaruuskamppailussa kovimmin ovat mukana Juuso Hassi (Oriveden Ponnistus) sekä Petri Ihander (Keski-Uudenmaan Yleisurheilu).

N 4 x 200 m: Kilpailut kruunaa 200 metrin radalla juostuna äärimmäisen vauhdikas ja joskus vaarallinenkin 4 x 200 metrin viesti. Jyväskylän Kenttäurheilijat lähtee kisaan kolmella joukkueella, mutta vastaan asettuu useita kovia joukkueita. Erityisesti Veitsiluodon Kisaveikkojen joukkue vaikuttaa ennakolta hyvinkin iskukykyiseltä. Halli-SM -kilpailun yhteydessä juostavan viestin haasteena on usein kuitenkin juoksijoiden juoksukykyisyys intensiivisen kisaviikonlopun päälle, joten tilanteet voivat ennakkoaavisteluista muuttua vielä paljon.

M 4 x 200 m: Kilpailujen päätösmatkana juostaan miesten 4 x 200 m, joka tulee olemaan JKU-näytöstä. Muut seurat eivät ole joukkuetta kasaan saaneet, joten JKU:n kolme joukkuetta lähtevät kisaan omin tavoittein: Ykkösjoukkueen tavoitteena on rikkoa HKV:n nimissä oleva seurajoukkueiden Suomen ennätys 1:27.46, joka on juostu Hipposhallissa vuonna 1999. Kakkos- ja kolmosjoukkueista on kasattu mahdollisimman tasaiset, jotta niissä juoksevat nuoret urheilijat saisivat arvokasta viestijuoksukokemusta kamppaillessaan toisiaan vastaan.

 

 

 

EM-raja -bingo: Kuinka monta EM-rajan saavuttavaa suoritusta Jyväskylän SM-halleissa nähdään? Tee veikkaus ja suorita tarkistuslaskentaa kisojen aikana tai niiden jälkeen. EM-rajat löydät alla olevasta taulukosta:

 

miehet

 

naiset

6,77

60 m

7,40

47,60

400 m

53,75

1.49,00

800 m

2.05,50

3.45,00

1500 m

4.17.00

8.00,00

3000 m

9.10,00

7,88

60 m aj.

8,25

228

Korkeus

196

572

Seiväs

461

805

Pituus

680

16,95

Kolmiloikka

14,30

20,85

Kuula

18,20