Jyväskylän Kenttäurheilijoille 6. Kalevan Malja voitto ennätyspisteillä

Kalevan Maljan voitto vuonna 2020 on ratkennut. JKUn pistesaalis on 493 pistettä, mikä on kaikkien aikojen Kalevan Maljan historian piste-ennätys. JKU:lle Kalevan Maljan voitto on jo kuudes. Toiseksi sijoittunut Tampereen Pyrintö jäi JKU:sta 124 pistettä ja piste-ero toiseksi tulleeseen seuraan on myös ennätys. JKU on vuodesta 2017 lähtien parantanut joka vuosi omaa pistekertymäänsä.

Kalevan Malja-taustaa

Vuonna 1909 Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta lahjoitti yleisurheilun SM-kilpailuihin kiertopalkinnon, Kalevan maljan ja vuodesta 1915 alkaen yleisurheilun SM-kilpailuja on kutsuttu Kalevan kisoiksi. Kalevan Maljan voittaa kalenterivuosittain ulkoratojen Suomen mestaruuskilpailuissa eniten SM-pisteitä kerännyt seura. Voittanut seura saa omakseen Kalevan Maljan hopeisen pienoismallin sekä rahapalkinnon. Kalevan Malja-kilpailuun lasketaan mukaan SM-kilpailut alkaen SM-maratonista 2019 (Espoo 21.9.2019). Poikkeuksellisesti korona-ajasta johtuen Kalevan malja 2020 päättyi SM-maantiejuoksuihin (10.10.2020) ja samana päivänä oleva SM-maraton aloitti Kalevan malja 2021-kisan.

JKU:n voittoputki

JKU:n Kalevan Malja-voittokulku alkoi vuonna 2014 ja on jatkunut vuotta 2016 lukuunottamatta katkeamattomana tähän vuoteen saakka. Jyväskylän Kenttäurheilijat on seurana kehittynyt joka rintamalla Suomen parhaaksi yleisurheiluseuraksi ja JKU:lle Kalevan Malja-menestys on yleisurheilun Seuraliigan ohella yksi niistä mittareista, millä arvioidaan tavoitetta olla pysyvästi johtava yleisurheiluseura Suomessa.

Useasti todetaan, että menestys on monen tekijän summa, mutta kiistatta erittäin tärkeä mies Kalevan Malja-voittojen takana on viimeiset 7 vuotta JKU:n valmennuspäällikkönä toiminut Jarkko Finni. Kuudes Kalevan Malja-voitto 7 vuoden aikana on hänen upea testamenttinsa seuralle ja keskisuomalaiselle yleisurheilulle.

Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuksen ja koulutuksen johtajana 1.10. aloittanut Jarkko Finni korostaa, että Kalevan Malja ei ole kansainvälisten huippujen ratkaistavissa, vaan hän kuvaa sitä ”nuorten kovien juoksijoiden kisana”, koska juoksulajeista saa Kalevan Maljaan eniten pisteitä. JKU:ssa on vahvaa juoksuvoimaa ja yksi urheilija voi tuoda seuralle jopa 50 pistettä. Juoksijoiden lisäksi JKU:n vahvuutena on kuitenkin laaja-alaisuus niin ikäluokkien kuin lajienkin suhteen. Kalevan Malja pisteet kertyvät 16 vuotiaiden ja sitä vanhempien kesän SM-kilpailuista, eli pisteet eivät kerry hallikauden SM-kilpailuista eivätkä myöskään ulkoratojen P/T 15- ja 14-sarjojen SM-lajeista.

”Urheilijat tekevät tuloksen, valmentajat urheilijan”

Finnin mukaan JKU:n urheilulliseen menestykseen vaikuttavat seuraavat asiat: JKU tukee vahvasti valmentajien työtä. Sen lisäksi, että seurassa koulutetaan uusia valmentajia, kokeneet valmentajat ovat pysyneet tiiviisti mukana. Valmentajat ovat kiinteä, yhtenäinen osa seuraa -he toimivat yhdessä sekä jakavat tietoa ja tämän myötä valmennuksen laatu on parantunut merkittävästi. Toinen JKU:n vahvuus on hyvä ilmapiiri ja henki. Maine on kiirinyt jo kauemmaksikin; moni yleisurheilija haluaa tulla Jyväskylään ja liittyä seuraan. Urheilijoista pidetään hyvää huolta ja toiminnan tärkeitä kulmakiviä ovat selkeys ja läpinäkyvyys. Jarkko Finni toteaakin hyväksi osoitukseksi sen, että JKU:sta ei ole yhtään SM-tason urheilijaa lähtenyt pois. JKU:ssa on vahvaa veto- ja pitovoimaa.

Lisätietoja:

Markku Koistinen, toiminnanjohtaja, JKU. p. 040 706 9195