Verso-tiimin blogi: Voiko urheilija olla herkkä?

Onko jollain muullakin ollut tunne, että ei ole se urheilija, joka on kuin kone, että pystyisi tekemään urheilusuoritukset myös vaikeassa elämäntilanteessa? Herkkyyttä ja tunteiden näyttämistä saatetaan pitää monesti negatiivisena asiana varsinkin Suomessa. Urheilijoista ajatellaan, että vain henkisesti vahva urheilija on hyvä urheilija, eikä hyvä urheilija hetkahtaisi muuttuvista tekijöistä ympärillä. Itse en koe pääseväni siihen kategoriaan, vaan olen herkkä ihminen, jolle urheilun ulkopuolisilla asioilla on merkitystä myös fyysiseen suorituskykyyni.

Herkät ihmiset kokevat asiat syvemmin ja voimakkaammin kuin yleensä, minkä vuoksi asiat myös vaikuttavat herkkiin ihmisiin suuresti. Pienetkin positiiviset asiat voivat tuntua suurilta ja niistä on helppo nauttia. Sekä vastaavasti toisinpäin negatiivisilla asioilla voi olla iso vaikutus omaan olotilaan. Herkkänä ihmisenä huomaan, kuinka minuun vaikuttaa ulkopuoliset tekijät todella paljon. Asioita tulee pohdittua syvällisesti ja aistin ympärillä olevan ilmapiirin ja tunteet herkästi sekä niillä saattaa olla heti suuri vaikutus omaan fiilikseeni.

Herkkyys on tuonut kyvyn nauttia kaikista pienimmistäkin onnistumisista matkan varrella ja olen jatkuvasti läsnä omien tunteideni kanssa. Se on myös opettanut minua tunnistamaan koetut tunteeni, eivätkä ne tule tällöin yllätyksenä, vaan pystyn käsittelemään niitä. Koen tämän olevan minulle erittäin positiivinen asia kilpailutilanteissa.

Koska tunnen asiat suuresti, on vaikea yrittää sivuuttaa niitä ja muuttuvia tekijöitä ympärilläni. Koska herkemmät ihmiset ovat kuormitusalttiita (varsinkin eri ärsykkeitä pursuavassa ympäristössä), sen kanssa on pitänyt olla tarkka myös harjoittelun suhteen. Valmentajan kanssa käymme läpi mahdollisia ahdistavia ja stressaavia tapahtumia, joista tiedämme etukäteen. Minulle esimerkiksi kirjoitusten alla on pitänyt muuttaa harjoitusohjelmaa, jotta kokonaiskuormitus ei nousisi liian suureksi.

Muuttuvien asioiden lisäksi, minun on ollut todella vaikeaa sivuuttaa ulkopuolelta tulevat kommentit ja sanomiset. Valitettavasti urheilussakin joutuu kohtaamaan jopa manipuloivia ihmisiä. Itseluottamukseeni on vaikuttanut ihmiset, jotka ovat yrittäneet väkisin päästä minun pääni sisään negatiivisin ajatuksin. Pahinta on kilpailutilanteissa, jos joku luo huonoa psyykettä ja ajaa minua vain alaspäin tuntemaan vähäisyyden tunnetta. Herkälle ihmiselle tämä on pahinta, sillä ei ne sanat ja teot häviä pään sisästä, eikä ole niin helppoa toteuttaa sanontaa ”toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”. Psyykkisiä taitoja pystyy kuitenkin harjoittamaan ja ehkä jokin päivä muiden ajatuksia on helpompi jättää huomiotta.

Herkkyys voi myös tuoda psykologista lahjakkuutta oppia käsittelemään tunteita, sillä niitä kokee niin paljon, ja sitä kautta niiden tunnistaminen on helpompaa. Psykologisia taitoja pystyy myös hyödyntämään urheilussa tapahtuvissa suorituksissa ja voi aina löytää uusia tapoja saada oma itseluottamus nousuun. Myös minulle on ollut tärkeä löytää asioita, jotka vähentävät esimerkiksi stressin määrää. Luovuus kulkee herkkyyden kanssa käsi kädessä, ja se on aina ollut myös yksi minun ominaisuuksistani. Olen esimerkiksi suunnitellut ja tehnyt vaatteita sekä asusteita. Olen huomannut suunnittelun olevan apuna sulkea negatiivisia ajatuksia syrjään ja sen olevan hyvä vastapaino urheilulle.

Onneksi kuitenkin urheiluun saa tukea ympäriltä ja vaikka olen yksilöurheilija, silti koen ympärilläni olevan ”joukkueen”, jonka kanssa tätä työtä tehdään. Tuki ympärilläni on suuri voimavara kaikessa tekemisessäni. Herkkyys onneksi antaa kyvyn nauttia niistä pienistäkin asioista, joten se normaaliarki ei tunnu tylsältä.

Lotta Mäkinen

Verso-tiimi on JKU:n huippu-urheilutiimi, jonka tavoitteena on, että jatkossa yhä useampi JKU:n urheilija kilpailee kansainvälisellä tasolla. Verso-tiimin urheilijoiden ja valmentajien parempia toimintaedellytyksiä on mahdollistamassa Hotelli Verso, Mehiläinen, Valmet, Samla Capital, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto ja RockOn.