JKU menettää vahvan tekijän, mutta pyrkii jatkossa yhä korkeammalle

Jarkko Finni on valittu Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuksen ja koulutuksen johtajaksi. Finni vastaa liiton valmennusjärjestelmän johtamisesta ja kehittämisestä.

Aikuisten arvokisa- ja valmennusryhmätoimintaa pyörittää Finnin alaisuuteen syksyllä valittava huippu-urheilun valmennuspäällikkö. Finni aloittaa työt lokakuun alussa.

– Kiinnostuin ja innostuin välittömästi, kun tarjolla oli yleisurheilun valmennusjärjestelmän kokonaiskehittämiseen liittyvä työ. Koen olevani valmis tehtävään. Tunnen lajin, kentän ja ihmiset hyvin. Uskon myös, että tiedän mahdollisuudet ja tunnistan haasteet, Finni sanoo.

Finni, 48, siirtyy SUL:n palvelukseen Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäällikön tehtävistä. Hänellä on vankka kokemus urheilun järjestö- ja valmennustöistä. SUL:n palveluksessa hän on työskennellyt aiemmin moniotteluiden lajivastaavana.

– Henkilökohtaisesti tämä oli minulle upea mahdollisuus palata Suomen Urheiluliittoon 10 vuoden ”kenttäkierroksen” jälkeen, Finni sanoo.

SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto näkee, että Finnin kymmenottelijana, valmentajana ja urheilun järjestötehtävissä karttunut näkemys ja kokemus ovat sitä, mitä SUL:n valmennusjärjestelmän johtaminen ja kehitystyö vaativat.

– Valmennus- ja koulutusjärjestelmän kehitys vaatii enemmän aikaa työlle seurojen, valmentajien ja akatemioiden kanssa kuin mitä nykyinen valmennusjohtajan työnkuva on mahdollistanut. Siksi Finni saa avukseen valmennuspäällikön vastaamaan liiton aikuisten arvokisoista ja sopimusurheilijoista, Aalto sanoo.  

Valmennuspäällikkö valitsee ja johtaa aikuisten arvokisajoukkueita

Finni nostaa työnsä kantaviksi teemoiksi huippu-urheilumenestyksen, yleisurheilijan polun ja  valmentajuuden.

– Yleisurheilussa on juuri nyt lajikirjoltaan laaja urheilijaryhmä, joka on iskuetäisyyden päässä vähintäänkin Euroopan mestaruuskilpailujen mitalitasosta. Kansainvälisen menestyksen mahdollistaminen on jatkossakin yksi Suomen Urheiluliiton tärkeimmistä tehtävistä, Finni sanoo.

– Koska yksilöurheilu huipulla on räätälöityä tiimityötä, pitää tuen ja avun olla myös huippuyksilön ja hänen valmentajansa tarpeista lähtevää. Osana huippu-urheilun tehostamista SUL käynnistää jo tällä viikolla avoimen haun huippu-urheilun valmennuspäällikön tehtävään. 

Viimeistään lokakuussa valittava henkilö vastaa Finnin mukaan SUL:n valmennusryhmätoiminnasta ja aikuisten maajoukkuetoiminnasta, valitsee aikuisten arvokisajoukkueet ja johtaa niitä.

– Huippu-urheilun valmennuspäällikkö on sopimusurheilijoiden ja heidän valmentajiensa tukihenkilö liitossa sekä kehittymään auttava sparrari ja tarvittaessa ovia avaava manageri, Finni sanoo.

Aktiivivalmentajien jatkokoulutukseen uusia toimintamalleja

Yleisurheilun valmennusjärjestelmän kehitystyön ydinasia on Finnin mukaan niin sanottu yleisurheilijan polku.

– Tavoitteena on päivittää ja nykyaikaistaa lajin valmennusjärjestelmä sellaiseen iskuun, että yleisurheilijan polku on viimeistään vuosikymmenen lopulla kansainvälisesti kilpailukykyinen, Finni sanoo. 

Finnin mukaan urheilijan tie juniorista kansalliselle tai kansainväliselle tasolle pitää olla nykyistä yhtenäisempi, selkeämpi ja johdonmukaisempi.

– Se vaatii panostusta valmennusosaamiseen ja seuratoimintaan. Se vaatii myös vahvaa yhteistyötä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön Akatemiaohjelman kanssa sekä rohkeaa omien resurssien keskittämistä, Finni sanoo.

– Yleisurheilussa tulokset syntyvät laadukkaalla päivittäisvalmennuksella. Omalla esimerkillään ja panoksellaan SUL edistää päivittäisvalmennuksen toimintaedellytysten kehittymistä erityisesti yleisurheilukeskuksissa, mutta haastamme myös varsinkin isoimmat seurat mukaan valmentajuuden ja ammattivalmennuksen kehittämiseen.

Uudistuksia tarvitaan Finnin mukaan myös yleisurheilun valmentajakoulutuksessa.

– Vaikka valmentajien peruskoulutus on kohtuullisen hyvässä iskussa, sitoutuneiden aktiivivalmentajien jatkokoulutus vaatii tehostusta ja uusia toimintamalleja, Finni sanoo.

JKU menettää vahvan tekijän, mutta pyrkii jatkossa yhä korkeammalle

-Harmi kun hyvä mies lähtee, mutta ymmärtäähän tuon Jarkon ratkaisun kun tälläinen johtava ja valtakunnallinen tähtävä tulee mahdolliseksi, kommentoi JKU:n toiminnanjohtaja Markku Koistinen

 -JKU haluaa esittää kiitokset erinomaisesti tehdystä työstä 7 vuoden aikana ja on ylpeä siitä, että hyvien urheilijoiden lisäksi seurassa kasvaa tekijöitä myös muihin tehtäviin. Finni muuttuu nyt työntekijästä yhteistyökumppaniksi. JKU on valmis SUL:n haasteeseen eli valmentajuuden kehittämiseen yhdessä, mutta samalla myös koko seuran pitää kehittyä. Viemme edelleen tasapainoisen ja terveen seuran mallia eteenpäin. Näin myös huippu-urheilulle aukeaa yhä parempi kasvu- ja kehitysympäristö – jatkaa Koistinen. Mahdollisen uuden valmennuspäällikön palkkaaminen ja JKU:n organisaation päivitys on luonnollisesti ohjelmassa lähitulevaisuudessa.

Faktat: Jarkko Finni

– 48-v.

– Asuu Jyväskylässä

– Kymmenottelijana neljä Kalevan kisojen mitalia (mestari 1994), junioreiden MM- ja EM-kisoissa toinen 1990 ja 1991. Ennätys 7843 pistettä.

– Liikuntatieteiden maisteri

 

Työuraa 2000-luvulta:  

– SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja 1.10. 2020 alkaen

– Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäällikkö 2013-2020

– Ylen yleisurheilun asiantuntija 2017-2020

– Valo ry:n asiantuntija, lasten ja nuorten urheilu 2013

– Nuori Suomi ry Urheiluyksikön johtaja 2010–2012

– SUL:n moniotteluiden lajivalmentaja 2001–2005, lajipäällikkö 1998-2010 (titteli osan ajasta lajikapteeni)

– Schildtin Urheilulukion yleisurheiluvalmentaja 1999-2010 ja 2014-2019 

 

Lisätiedot: 

Harri Aalto

Toimitusjohtaja

Suomen Urheiluliitto

040 823 4200

harri.aalto@sul.fi

 

Jarkko Finni

Valmennuksen ja koulutuksen johtaja (1.10.2020 alkaen)

Suomen Urheiluliitto

040 5362680

jarkko.finni@jku.fi

Artikkelikuva: Esa Jokinen