Verso-tiimin blogi: Urheilijan henkinen hyvinvointi

Urheilijan henkisestä hyvinvoinnista puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa ja mihin se vaikuttaa?

Olen itse pohtinut urani aikana erilaisissa tilanteissa tätä aiheitta. Olen puinut aihetta valmentajan, urheilupsykologin ja perheenkin kanssa. Ulkopuolelle urheilijat vaikuttavat koneilta: he ovat vahvoja, kilpailuhenkisiä, nuoria ja jaksavat harjoitella kovaa! Mikään ei voi järkyttää kovakuntoista urheilijaa… vai voiko?

Uskon, että lähes kaikki kilpaurheilijat kyllä sietävät kohtuullisen kovaakin harjoittelua, kun se on järkevästi toteutettu. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että helpoimmin urheilijan kokonaisuutta järisyttää henkinen puoli. Väitteen perustan vain havaintoihini ja omiin kokemuksiini. Latinankielinen sananlasku sanoo Mens sana in corpore sano – terve sielu terveessä ruumiissa”. On totta, että terveen kehon kanssa on helpompi pitää positiivisuutta yllä, mutta itse käyttäisin urheilussa mieluummin latinankielistä sananlaskua ” Orandum est, ut sit mens sana in corpore sano – on rukoiltava että olisi terve mieli terveessä ruumiissa.”  Sananlasku kuulostaa ehkä uskonnolliselta ja vähän korkealentoiselta, mutta pitää paikkansa. Toki sitähän ei kannata jättää toivomisen varaan, vaan olla itse aktiivisesti rakentamassa itselleen henkisesti hyvää oloa. Uskallan väittää, että ilman sitä, ei kukaan pysty saamaan ulos täyttä potentiaaliaan.

Miten henkinen hyvinvointi saavutetaan? Tylsä vastaus on, että jokaisen täytyy se pohtia omalta kohdaltaan itse. Tässä kuitenkin muutama tärppi, jonka avulla voi yrittää päästä siitä jyvälle:

  • Teenkö asioita, joista tulen iloiseksi?
  • Onko palautumiselle annettu tarpeeksi aikaa?
  • Olenko ympäröinyt itseni ihmisillä, jotka antavat minulle hyvää energiaa ja tukevat minua ihmisenä sekä tavoitteissani?
  • Elänkö arvojeni mukaisesti?
  • Huolehdinko itsestäni ja arvostanko omaa hyvinvointiani?
  • Olenko nyt siinä tilanteessa, jossa haluan olla? Mitä voisin tehdä, jotta tilanne olisi itselleni mukavampi ja tukisi tavoitteittani?

Itselläni oli tosi kyseessä tämän teeman tiimoilta vuonna 2017, jolloin ajauduin ylirasitustilaan. Kyseessä oli ennen kaikkea henkinen tila, joka heijastui myös fyysisesti. Olin edellisenä kesänä juossut silloisen SE-ajan 12,81 ja sitten tulostaso tipahti SB-aikaan 13,41… Se on iso ero ja osoittaa sitä, kuinka iso vaikutus henkisellä huonovointisuudella voi olla myös konkreettisesti tulostasoon.

Siksi kannustan teitä jokaista nauttimaan täysillä urheilu-urasta ja sen ulkopuolisesta elämästä! Urheilu-ura on hyvin lyhyt osa elämästä ja me urheilijat olemme todella etuoikeutettuja saadessamme kokea jotain näin ainutlaatuista kuin kilpaurheilu-uran! 🙂

Voikaa hyvin ja nauttikaa!

-Nooralotta

Verso-tiimi on JKU:n huippu-urheilutiimi, jonka tavoitteena on, että jatkossa yhä useampi JKU:n urheilija kilpailee kansainvälisellä tasolla. Verso-tiimin urheilijoiden ja valmentajien parempia toimintaedellytyksiä on mahdollistamassa Hotelli Verso, Mehiläinen, Valmet, Samla Capital, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto ja RockOn.