Verso-tiimin blogi: Kuinka yhdistää opiskelu- ja urheilu-unelmat?

Kun kysytään, mikä minusta tulee isona, vastaus on selkeä – lääkäri. Lääketiede ja ihmisten auttaminen on kiinnostanut minua ainakin yläasteikäisestä asti, mutta nyt lukion toisen vuoden käyneenä ajatukset ovat selkiytyneet entisestään. Kirjoitussuunnitelma on selvä, mutta nyt katse on tiukasti kuluvan kesän kilpailuissa. Vielä tänä kesänä minun ei tarvitse opiskella muuta kuin autokoulua, joten otan kaiken ilon irti. Opiskelu on kyllä mukavaa, mutta välillä on kiva keskittyä vain urheiluun ja ehtii olla enemmän kavereiden kanssa. Koen parhaillaan olevani hyvässä nousukunnossa, ja tavoitteet elokuun SM-rupeamaan laitetaan sopivan korkealle. Alkukausi on sujunut jopa odotettua paremmin.

Unelmia saa olla, ja pitääkin. Minulla niistä suurimmat ovat Pariisin 2024 Olympialaiset sekä lääketieteelliseen tiedekuntaan pääsy. Mutta ne eivät ole pelkästään unelmia, vaan tavoitteita, joiden eteen teen jatkuvasti työtä. Kuulostaa raskaalta, mutta oikeastaan se on minulle intohimo. Vaikka koen olevani potentiaalinen sekä opiskelun että urheilun suhteen, suhtaudun molempiin melko rennoin asentein. Teen aina parhaani, mutta aina löytyy parannettavaa. Lukiossa panostan niihin aineisiin, jotka kirjoitan, ja muut ei niin tärkeät aineet suoritan rennommin. Olen myös suunnitellut lukujärjestykseni siten, että esimerkiksi ulkomaan leirien aikaan käyn enemmän verkkokursseja. Suunnitelmani on valmistua 2021 syksyllä, jolloin minulle jää noin puoli vuotta aikaa valmistautua pääsykokeisiin.

Opiskelun ja urheilun yhdistäminen ei ole koskaan ollut minulle ongelma. Olen jopa huomannut, että lepopäivänä kouluhommatkin jäävät vähemmälle, kun ei ole sellaista aikataulutettua päivärytmiä niin kuin normi treenipäivinä on. Silloin kun olen koulussa oppitunnilla, teen yhtä lailla töitä opiskelu-unelmani eteen kuin treeneissä urheilu-unelmani eteen. Opiskelu ja urheilu kulkevat melko rinta rinnan, mutta nyt kesälomalla on mukava pitää pieni breikki opiskelusta. En kuitenkaan lähes koskaan ole kokenut liiallista väsymystä tai huonoa palautumista opiskelun ja urheilun yhdistämisen myötä. Koen, että olen onnistunut löytämään balanssin kahden melko työlään asian välille.

Tavoitteenani on saada hyvä opiskelupaikka ja ammatti, jossa varmasti viihdyn. Ehkä saatan erikoistua sitten urheilulääkäriksi. On hyvä, että on selkeät suunnitelmat jatkon kannalta, mutta liikaa en halua myöskään ajatella. Urheilussa nyt pitkän tähtäimen tavoitteena on neljän vuoden päähän sijoittuvat Pariisin Olympialaiset, mutta sitä ennen edessä on tämä kesä, hallikausi, ensi kesä jne. Ensi kesän nuorten EM-kisat siintävät jo ajatuksissa, miksei myöskin mahdolliset nuorten MM-kisat. Onneksi tavoitteisiin kipuaminen ei ole rakettitiedettä – nousujohteinen, määrätietoinen ja tavoitteellinen harjoittelu sekä muut perusasiat, kuten riittävä energiansaanti ja uni takaavat varmasti mahdollisuuden päästä tavoitteisiini. Sekä urheilussa että opiskelussa myös motivaatio on suuressa roolissa. Yliopisto-opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen voi käydä hieman työläämmäksi ja hankalammaksi. Olen kuitenkin jutellut juoksijakavereiden kanssa, jotka ovat lääkiksessä, eivätkä he ole kokeneet suurempia ongelmia asian suhteen. Joka tapauksessa opiskelu ja urheilu tulevat olemaan pääprioriteettini vielä pitkään.

-Alisa Virtanen

Verso-tiimi on JKU:n huippu-urheilutiimi, jonka tavoitteena on, että jatkossa yhä useampi JKU:n urheilija kilpailee kansainvälisellä tasolla. Verso-tiimin urheilijoiden ja valmentajien parempia toimintaedellytyksiä on mahdollistamassa Hotelli Verso, Mehiläinen, Valmet, Samla Capital, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto ja RockOn.