Verso-tiimin blogi: Rentous avaimena kaikkeen

Rentous ja rentoutuminen ovat yleisesti urheilussa tärkeitä kaikilla osa-alueilla. Esimerkiksi pikajuoksussa rennot lihakset toimivat nopeimmin, rentoutuminen kovan treenin jälkeen edesauttaa palautumista ja yleinen rentoutuminen vähentää stressiä.

Noh, miten tällainen juoksun rentous onnistuu itselläni🤔.

Treeneissä ja kisasuorituksissa olen yrittänyt panostaa rentouteen. Treeneissä, kun juoksemme kaikenlaisia juoksuvetoja, yritän aina pitää juoksun rentona ja yritän välttää turhaa puristamista. Olen koittanut katsoa hieman esimerkkiä, miten Usain Bolt pitää juoksun rentona aina ennen askelkontaktia. Hänen ilmeestään näkee hyvin, että hänen juoksunsa on rentoa, koska hänen kasvonsa ovat aivan rentona, eikä hän juokse hampaat irvessä. Mielestäni olen jo oppinut aika hyvin rentouttamaan juoksuani. Rentous pysyy minulla ainakin lyhyemmillä matkoilla kuten 60-100 metrillä, mutta 200m loppusuoralla on rentouden suhteen vielä tekemistä😆. Kilpailuissa yritän olla miettimättä vieressä olevia juoksijoita, koska jos ajattelen vastustajia, niin oma juoksu menee yliyrittämiseksi ja puristamiseksi. Kun keskityn vain omaan juoksuun, niin rentous pysyy koko matkan.

Rentoutuminen

Treeneistä kotiin tulon jälkeen menen yleensä suoraan saunaan ja sitten suihkussa teen kylmä- kuuma hoitoa jaloille, jonka jälkeen jalat tuntuvat rennoilta. Meidän perheessämme sauna lämpiää miltei joka päivä, joten sauna on aina kätevästi treenin jälkeen lämpimänä. Sen jälkeen syön ja chillaan tai olen kavereitteni kanssa. Monesti rullailen ja venyttelen juuri ennen nukkumaan menoa, että lihakset pysyvät vetreinä ja liikkuvina.

Käyn hieronnassa noin kerran kolmessa viikossa. Hieronta ylläpitää lihasteni rentoutta ja auttaa muutenkin pitämään paikkani vetreänä.

Kaikenlainen luova tekeminen kuten piirtäminen ja leipominen vie ajatukset pois kaikesta hälinästä, joten ne ovat silloin tällöin itselleni hyviä tapoja rentoutua psyykkisesti 😊.

Stressin pitäminen kurissa

Lukiolaisena elämäni pitäisi olla todella stressaavaa, mutta lukio on itseasiassa ollut itselleni aika rentoa. Olen rakentanut lukujärjestykseni siten, että jokaisessa jaksossa on vain neljä lukuainetta ja aamutreenit eli kuusi kurssia per jakso. Tämä määrä on osoittautunut minulle todella hyväksi. Käyn lukion 3,5 vuoteen, joka mahdollistaa tuollaisen kurssirakenteen. Mielestäni on todella tärkeää, että pidän koulun ja urheilun rasituksen tasapainossa. Valmentajani aina suunnitteleekin rennon treeniviikon aina koeviikoille, jolloin rasitus tasoittuu koulun ja urheilun välillä.

Koulujutuissa kuten läksyissä ja kokeisiin lukiessa aikataulutan kaiken lukemisen niin minun ei tarvitse stressata aikatauluista ja monesti pidän sunnuntai päivän täysin vapaana kaikelle, joten silloin teen paljon koulujuttuja. Urheilussa kilpailujen kautta olen oppinut olemaan melko rauhallinen silloin, kun koeviikot tulevat vastaan, joten en yleensä stressaa kokeita. Isommissa kisoissa, kun olen paineiden alla, niin siitä olen myös oppinut toimimaan paineen alla koulujutuissa. Esimerkiksi pari kertaa on vahingossa unohtunut lukea kokeisiin, jolloin edellisenä iltana on tullut kiire päntättyä, mutta hyvin niistäkin olen suoriutunut😂.

Yritän elää sellaisella mentaliteetilla, että en turhia stressaa. Pohdiskelen paljon itsekseni, monesti jopa huomaamatta. Mielestäni se on edesauttanut stressittömämpään elämiseen. Monesti pohtiessani asioita myös suunnittelen tulevaa ja pystyn myös siten varautumaan tuleviin tilanteisiin. Ennen kisaa valmistaudun tulevaan kisaan jo henkisesti muutamia päiviä aikaisemmin. Siten kisahetkellä olen psyykkisesti valmis suoritukseen ja samalla jännitys pysyy aisoissa 🙂

-Arttu Peltola

Verso-tiimi on JKU:n huippu-urheilutiimi, jonka tavoitteena on, että jatkossa yhä useampi JKU:n urheilija kilpailee kansainvälisellä tasolla. Verso-tiimin urheilijoiden ja valmentajien parempia toimintaedellytyksiä on mahdollistamassa Hotelli Verso, Mehiläinen, Valmet, Samla Capital, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto ja RockOn.