Verso-tiimin blogi: Hyvällä energialla kohti kovia tuloksia

Kesäkuu on jo puolessa välissä. Minulla alkaa kisakausi 20.6. Saarijärvellä 400 metrillä.

No kuitenkin mennään heti aiheeseen eli mitä otsikkokin kuvaa eli energialla tottakai tarkoitan ruokaa.

Kerron tässä postauksessa vähän mun syömistottumuksista. En ole hifisteliä, en diettaaja, enkä ruokavalion katsoja. Syön ruokaa mikä sillä hetkellä maistuu tai mitä jääkaapista löytyy. Olen aina tykänyt kokkailla ja leipoa, joten luonnostaan yleensä aina ruokaa on saatavilla. No millasta ruokaa se sitten on?

Mun ruoka-annokset koostuu yleensä protskun lähteestä lihasta. En ole siis kasvissyöjä enkä vegaani, enkä varmasti voi ollakkaan sillä olen aina tykännyt lihasta ja kokemuksen pohjalta mun maha ei kestä papuja, linssejä, tofua, härkistä jne.  Tietenkin lihan kanssa hiilaria=hiilihydraattia, pasta, riisi, peruna, bataatti yms. Kasviksia löytyy mun annoksesta joskus vähän joskus paljon ja joskus voi olla ettei nitä ole. Mutta kyllä sitä kuitenkin useammin löytyy mun annoksista.  Näin kesällä kuitenkin ruokaisat salaatit kuuluu mun ruokavalioon, sillä kuumat kelit tekee mulle ainakin sen, ettei tee mieli lämmintäruokaa.

Siitä päästäänkin mun lemppariin eli leivontaan. Olen ihan pienestä asti tykännyt leipoa äitin tai mummun kanssa. Nyt omillaan kun asun edelleen tulee leivottua  ainakin kerran 2 viikossa. Ja ei, mun leipomukset ei ole niitä terveyskakkuja. Jos leivon niin sillon leivon jauhoista, sokerista ja voista enkä ala hifistelemään niiden kanssa. Mun lempparit on mutakakku ja toki yks ”terveelinen” lemppari on ja se on banaanileipä, niistä alla ohjetta.

Toki kohtuudella näitäkin, mutta en onneksi ole yksin syömässä 😀

Oon jaksanut treenata mun ruokavaliolla erittäin hyvin. Ravitsemusterapeutin kanssa ollaan myös katottu syönkö tarpeeksi etenkin syksyllä ja keväällä kun on enemmän treeniä. Siellä nousi esiin hiilareiden saatavuus joten niitä olen yrittänyt lisätä ruokavalioon.

Nyt kisojen lähestyessä ruokavalio on vähän kevyempi sillä treeniäkin on vähemmän, mutta kuitenkin ne kovat treenit ja kisat kuluttaa joten ruokaa kuluu silti. Kesälläkin herkkuihin kuuluu jäätelö ja ihanat mansikkaiset leivonnaiset.

Nämä kokemukset ovat minulle toiminut hyvin ja olen saavuttanut nillä hyviä tuloksia ja palautunut treeneistä. Joten hyvällä energialla tuleviin kisoihin.

 

Ainon vinkit iloiseen mieleen ja makunystyröitä hiveleviin makuelämyksiin.

Mutakakku:

200g voita

200g tummaa suklaata

4kpl kananmunaa

2dl sokeria (laitan yleensä 1,5dl)

2 ½ dl vehnäjauhoja (myös gluteeiniton jauhoseos toimii!)

1tl leivinjauhetta

Laita uuni 200 asteeseen. Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Tumman suklaan voi sulattaa vesihauteessa. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä kuivataineet. Kaada munasokeri seokseen suklaa ja voi ja sekoita varovasti. Lopuksi vasta kuivat aineet. Kaada seos irtopohjavuokaan(n.23cm) joka on voideltu tai leivinpaperista leikattu palaset pohjalle. Paista uunin alatasolla n. 15-20min. Mun uuni on niin tehokas että 14min on riittänyt. Kakku on valmis kun reunat on kypsät ja keskusta vielä heiluu. Anna jäähtyä ja tarjoile jäätelön tai kerman ja mansikoiden kanssa.

Banaanileipä:

4 banaania

0,5dl kookosöljyä

2-3rkl  agavesiirappia tai hunajaa

3dl kaurajauho (blendaa kaurahiutaleet niin saat)

1 dl manteli- tai kookosjauhoja

1,5tl leivinjauhe

0,5tl sooda

1-2tl kaneli

0,5tl vaniljaa

ripaus suolaa

sekaan pähkinää, jos haluaa

Laita uuniin 180 asteeseen. Muussaa banaani. Sulata kookosöljy ja sekoita se siirapin kanssa banaanin sekaan. Yhdistä jauhot ja mausteet. Sekoite varovasti banaaniseokseen. Murenna halutessasi pähkinät sekaan. Kypsennä n.45min tai enemmän. Anna jäähtyä.

 -Aino Pulkkinen

Verso-tiimi on JKU:n huippu-urheilutiimi, jonka tavoitteena on, että jatkossa yhä useampi JKU:n urheilija kilpailee kansainvälisellä tasolla. Verso-tiimin urheilijoiden ja valmentajien parempia toimintaedellytyksiä on mahdollistamassa Hotelli Verso, Mehiläinen, Valmet, Samla Capital, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto ja RockOn.