Käsidesiä, turvavälejä ja iloisia ihmisiä – näin pyörähti käyntiin Harjun kisakesä

Kesän ensimmäinen yleisötapahtuma Harjulla järjestettiin 1.6. Keihään kutsukilpailuun osallistu 10 miestä ja kuusi naista. Urheilija, valmentajat, toimitsija ja yleisö olivat hienosti sopeutuneet uuteen normaaliin. Kaikille stadionille tulleille annosteltiin käsidesiä, välineet desinfioitiin ja turvavälit pysyivät katsomossa. Näistä huolimatta päällimmäisenä asiana Harjulla näkyi ilo. Yleisö iloitsi heittäjien uusista ennätyksistä ja heittäjät selvästi nauttivat kilpailemisesta pitkän harjoittelukevään jälkeen. Mediaa keihäskilpailu kiinnosti ja paikalla oli runsaasti toimittajia ja radio, tv sekä lehtikuvaajia.

Naisten keihäskisan voitti Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen 57,84 tuloksella. Julia paransi heti kauden 2020 avauskisassa ennätystään reilulla kolmella metrillä. Valtasen heitto on 19v. sarjan kaikkien aikojen toiseksi pisin kaari. Toiseksi sijoittui Turun Urheiluliiton Jatta-Mari Jääskeläinen 55,86 tuloksella. Tuomas Laaksosen valmennukseen siirtynyt Jääskeläinen jäi alle kaksi metriä ennätyksestään. Kolmanneksi sijoittui Laaksosen toinen valmennettava Sanne Erkkola tuloksella 55,58.

Miesten keihäskisan voittoon heitti Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela tuloksella 78,77. JKU Lassi Saarinen heitti ennätyksekseen 76,67 ja sijoittui kilpailussa toiseksi. JKU:n seuraennätys sai vielä odottaa, vaikka Petri Castren jo toivoi, että Lassi sen nimiinsä heittäisi. Keihäspaikalta poistui sekä iloisia, että mietteliäitä miehiä. Kauden avauskisa sai osan yrittämään liikaa ja rentous puuttui. Tehojen perusteella voidaan odottaa useammaltakin 80 metrin ylitystä, kunhan narukerän puristaminen helpottaa alkukesän kisojen myötä.

Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskus teki kilpailussa analyysejä heitoista valmentajille ja urheilijoille. KIHU analysoi noin 20 eri muuttujaa, kuten keihään lähtönopeus, -kulma ja ryntökulmat, jotka kertovat muun muassa välineenhallinnasta.  KIHU tekee 2-3 kertaa kesässä heittoanalyysejä.

Livestream on nähtävissä jälkikäteen YouTubessa https://m.youtube.com/watch?v=uEUpW6TbARY&app=m&persist_app=1. Kilpailukesä jatkuu 6.6. Harjulla Harju Cup 1 merkeissä. Lauantaina Harjun stadionille pääsevät vain urheilijat, toimitsijat ja yksi urheilijan tukihenkilö.