Intervalliharjoittelun seurantatutkimus toi Nummelalle EA:n palkinnon

Suomalainen liikuntatieteilijä Ari Nummela voitti Euroopan yleisurheiluliiton EA:n innovaatiopalkinnon intervalliharjoittelun seurantaan liittyvällä tutkimuksella. Nummela kehitti matemaattisen mallin, jolla voidaan vertailla erilaisten intervalliharjoitusten kuormitusta.

Nummela on Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen KIHU:n Biotieteiden yksikön johtaja ja kokenut juoksulajien valmentaja. Tutkimus oli jatkoa Nummelan aiemmalle tutkimukselle intervalliharjoittelusta.

– Tällaisessa seurannassa käytetään yleensä urheilijan tuntemusta, sykettä ja laktaattimittauksia. Aloin miettiä, kuinka voisin tehdä sellaisen mallin, ettei aina tarvitsisi tehdä mittauksia, Nummela sanoo.

Nummelan kehittämä matemaattinen malli toimii Excel-pohjaisena ja on käytössä Nummelan omassa valmennustyössä. Hän valmentaa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kestävyysjuoksuryhmää.

– Laajemmin sitä voisi hyödyntää, jos se olisi vaikka jonkinlainen seurantapalikka valmennuspäiväkirjaohjelmassa. Valmentaja voisi vertailla, kuinka kuormittava on vaikkapa 2 x 5 x 100 metrin vetosarja, jos vaihtoehtona on 3 x 300 metrin sarja, Nummela sanoo.