Kalevan malja palasi kotiin SM-viesteissä

Sunnuntai-ilta huipentui mestaruusjuhliin, kun Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kapteenit Anniina Kortetmaa ja Viljami Kaasalainen pokkasivat Kalevan maljan menestyksekkään SM-viestitapahtuman päätteeksi. 79 viestipistettä nosti JKU:n kokonaispistemäärän 439:ään pisteeseen ja ylivoimaiseen Kalevan maljan voittoon ennen Turun Urheiluliittoa (366,5 p) ja viime vuoden mestaria Tampereen Pyrintöä (334 p). ”Viime vuoden kitkerältä maistunut tappio on nyt kuitattu ja Malja palautettu kotiin ja erityisen hienolta voittaminen tuntui juuri Jyväskylän Harjulla kotiyleisön edessä. Mielelläni tällaisessa tilanteessa käyn uimassa”, JKU:n valmennuspäällikkö Otto Kilpi totesi noustuaan Harjun vesihaudasta.

Joukkueen kapteenit Anniina Kortetmaa ja Viljami Kaasalainen nostivat Kalevan maljan SM-viestien päätteeksi. Taustalla puheenjohtaja Valoranta, toiminnanjohtaja Koistinen, valmennuspäällikkö Kilpi ja koko JKU-perhe. Kuva: Esa Jokinen

Lauantaina kuusi mitalia

Mitalitili aukesi, kun Noora Salmi, Hilma Kinnunen, Siiri Kihlman ja Pirkko Järvikylä kiidättivät kapulan maaliin kolmantena N17 4×100 metrillä. ”Vaihdot sujuivat ja juoksijoiden tekemisestä paistoi rauhallisuus,” joukkueen valmentaja Antti Mero jr luonnehti finaalijuoksua. Heti seuraavasta juoksusta, 19-vuotiaiden miesten 4×100 metriltä nelikko Joonas Tikkanen, Aku Kulju, Joonas Lapinkero, Aleksi Hirvonen nappasivat hopeaa, kullan jäädessä vain 18 sadasosasekunnin päähän.

Naisten 4×100 metrin kilpailusta odotettiin etukäteen JKU:n ja HIFK:n voittokamppailua ja sellainen myös saatiin. Lopulta voitto ratkesi 0,1 sekunnin marginaalilla JKU:lle joukkueella Maija Jussila, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa, Sara Francis. ”HIFK-joukkue tiedettiin todella kovaksi, mutta emme suostuneet mestaruutta helpolla luovuttamaan”, iloitsi JKU:n toiseksi kapteeniksi valittu Anniina Kortetmaa kisan jälkeen. ”Alkuerässä juostiin varmalla merkillä ja sen avulla osattiin tehdä pienet viilaukset finaaliin”, joukkueen valmentaja Petteri Jouste avasi voitokasta taktiikkaansa. Miesten vastaavalla matkalla Elmo Lakka joutui vetäytymään juoksevasta kokoonpanosta kuumeilun vuoksi. Näin ollen vielä alkuviikosta armeijan metsäleirillä univelkaa kerännyt Arttu Peltola pääsi mielipaikalleen, viilettämään takasuoraa. Lopputuloksena kokoonpanolla Santeri Kuusiniemi, Arttu Peltola, Ilari Manninen, Viljami Kaasalainen oli suomenmestaruus ajalla 40.37, joka on uusi JKU:n ja piirinennätys. Ehkä kovimmat viestimitalijuhlat järjesti Polvijärven Urheilijat joukkueensa sijoituttua hieman yllättäenkin hopealle.

Naisten 4×100 m mestaruusjoukkue: Maija Jussila, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa, Sara Francis.            Kuva: Esa Jokinen

N17-sarjaan tuli lauantaina toinenkin mitali, kun Melina Vertala, Helmi Karkiainen ja Olivia Puranen taistelivat itsensä hopealle 3×800 m viestissä. Iltapäivän viimeisissä lajeissa DMR-viesteissä juostiin yhteensä 4000 metriä osuuksien ollessa 1200, 400, 800 ja 1600 metriä. Naisten joukkue Alisa Virtanen, Lotta Mäkinen, Heini Ikonen, Siiri Rainio ylitti maaliviivan Lahden Ahkeran ja Turun Urheiluliiton jälkeen ja nappasi näin pronssin.

Lauantaina isoin pala hampaankoloon jäi luultavasti M17 3×800 metrin joukkueelle (Lassi Nalkki, Eden Buloba Benadja, Luukas Kontro), kun Kontro tuli kovan taistelun jälkeen maaliin kolmantena, mutta aiemmin vaihdossa tapahtuneen sääntörikkomuksen vuoksi joukkueen suoritus hylättiin. Lauantai-illan joukkuepalaverissa jaettiinkin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ns. ”hampaankolopalkinto”. Sen ja muiden muistamisten lisäksi iltapalaverissa joukkueen kapteenisto järjesti SM-viestien ensikertalaiselle keltanokkakasteen ja nostatti joukkueen henkeä muun muassa huudatuksin.

Anniina ja Viljami kastoivat SM-viestien ensikertalaiset lauantain joukkuepalaverissa.

Mitalimäärä nousi yhteensä kahteentoista

Aitajuoksuvalmennus Jyväskylässä selvästi osataan. Siitä on todisteena kolme mitalia aitajuoksuviesteistä. Sunnuntain ensimmäisen mitalin nappasi N17-sarjassa joukkue Noora Salmi, Hilma Kinnunen, Pirkko Järvikylä ja Siiri Kihlman ja mitali oli hopeinen. N19-sarjan 4×100 m aitajuoksuviestin hopean nappasi niin ikään JKU joukkueella Amanda Kulju, Saga Koppeli, Minea Vertala, Heidi Salminen. Kolmas aitajuoksuviestimitali tuli 19-vuotiaiden miesten 4×100 metrin aidoista. Kovan loppukirin jälkeen joukkue Aku Kulju, Tommi Järvenpää, Veeti Lettojärvi, Joonas Lapinkero jäi hopeamitalista 11 sadasosasekuntia, joten palkintona oli pronssi.

Illan viimeisten lajien aikana JKU:n Kalevan maljavoitto oli jo ratkennut ja tunnelma Harjulla oli käsinkosketeltava. Myös meteli oli huumaava, kun 15-vuotiaat pojat ampaisivat 4×800 metrin viestiin. Etukäteen oli tiedossa, että Aleksi Lyyra, Konsta Vuorela, Kalle Tossavainen ja Valtteri Kinnunen pystyisivät suomenmestaruuden nappaamaan. Vuoden ajan pojilla on myös ollut kivenkovana tavoitteena rikkoa Lahden Ahkeran nimissä ollut suomenennätys. Pojat juoksivatkin kannustusten raikuessa huippuajan 8:23.92, joka alitti aiemman suomenennätyksen reilulla puolella sekunnilla ja nappasivat samalla ylivoimaisen mestaruuden.

P15 4×800 m mestaruus- ja suomenennätysjoukkue. Kuva: Esa Jokinen

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 4×400 metrin viestijoukkueet olivat lievien flunssaoireiden vuoksi vaakalaudalla sunnuntaiaamuun asti. Lopulta Ilari Mannisenkin mainitsema ”kevyt reippailu” lauantaina käänsi epävarmojen juoksijoiden olotilat parempaan päin ja sekä naisten, että miesten joukkue pääsi starttaamaan Elmo Lakkaa lukuun ottamatta suunnitellulla kokoonpanolla. Naisten kisassa Lotta Mäkinen, Aino Pulkkinen ja Heini Ikonen toivat JKU:n viimeiseen vaihtoon hyvissä asetelmissa ja mitalien kohtalo ratkesi vasta loppusuoran kamppailussa. Siinä HIFK:n Viivi Lehikoinen kukisti niukasti Joensuun Katajan Mette Baasin ja kolmantena maaliin JKU:n ankkuroineen Anniina Kortetmaan. Miesten vastaavalla matkalla asetelmana oli etukäteen kaksinkamppailu JKU:n ja HKV: välillä. Koko JKU-perhe pääsi keskikentälle kannustamaan, kun Konsta Alatupa, Ilari Manninen, Santeri Kuusiniemi ja Viljami Kaasalainen lähtivät metsästämään mestaruutta SM-viestien viimeiseltä matkalta. Kärkijoukkueiden viesti eteni tasapäisesti ja Kaasalainen lähti ankkuriosuudelle aivan HKV:n Elias Jradin kantapäillä. Maalisuora loppui kuitenkin kesken ja Kaasalainen joutui viime vuoden tapaan Jradille taipumaan. Nyt eroa mestaruuteen jäi vaivaiset viisi sadasosasekuntia.

Mitalien lisäksi SM-viesteissä nähtiin iso liuta muita hienoja, jopa tunteikkaita JKU-suorituksia. Jokainen niistä on seuralle tärkeä ja jokainen viesteissä mukana ollut saa olla ylpeä itsestään. Iso kiitos tässä kohtaa myös toimitsijoille, jotka mahdollistitte mahtavan yleisurheilujuhlan Harjulla. Ensi vuonna SM-viestit kilpaillaan Turussa ja sinne halutaan taas suuri ja menestyvä joukkue. Sitä ennen on kuitenkin ensin aika hengähtää hetki.

Kalevan malja on koko seuran palkinto

Kiitos Kalevan maljan voittamisesta kuuluu kaikille seuratoimijoille. Urheilijoille, valmentajille, vanhemmille, toimitsijoille, toimiston väelle ja faneille. Kaikille, joiden rinnassa sykkii JKU-sydän. Me kaikki muodostamme JKU-perheen ja ilman jäseniä ei olisi urheiluseuraakaan. ”Uskon yhteistyön voimaan ja siihen, että yhdessä pystymme edelleen kehittämään seuraamme kovempiin saavutuksiin”, linjaa valmennuspäällikkö Kilpi. ”Kiitos meille kaikille.”

Valmennuspäällikkö Kilpi juhlimassa Kalevan maljaa JKU-perheen kanssa. Kuva: Esa Jokinen

JKU-mitalit (12 kpl):

 

kultaa

N 4×100 m

M 4×100 m

P15 4×800 m

 

hopeaa

M19 4x100m

N17 3×800 m

N17 4×100 m aj.

N19 4×100 m aj.

M 4×400 m

 

pronssia

N17 4×100 m

N DMR (4000 m)

M19 4x100m aj.

N 4×400 m