Annika Savolainen ja Kirsti Siekkinen edustavat aikuisurheilijoiden EM-hallikilpailuissa Bragassa

JKU:n aikuisurheilijat Annika Savolainen (N60) ja Kirsti Siekkinen (N55) lähtevät edustamaan mastersurheilijoiden sisäratojen Euroopan mestaruuskilpailuihin Portugalin Bragaan. Kilpailut järjestetään 20.-27.2.2022. Annika Savolainen ja Kirsti Siekkinen osallistuvat kumpikin pituushyppyyn, kuulantyöntöön, 60 m aitajuoksuun sekä 5-otteluun. Annika Savolainen kilpailee lisäksi kolmiloikassa ja Kirsti Siekkinen korkeushypyssä.

Kilpailuihin valmistautuminen on ollut kaikessa epätietoisuudessa ja koronarajoitusten puitteissa haastavaa ja muuttuviin tilanteisiin on ollut pakko sopeutua. Jyväskylässä aikuisurheilijat ovat treenanneet koko tämän vuoden alun omatoimisesti sekä yksilöharjoittelun mallia hyödyntäen, koska ryhmävalmennus on ollut koronarajoitusten puitteissa kiellettyä. Yksilövalmennuksen mallissa on voinut varata 20 minuutin ajan harjoitusta kohti, jolloin valmentaja on vetänyt treeniä. Tämän 20 minuutin aikana on keskitytty lähinnä lajitekniikkoihin. Muu treeni on toteutettu omatoimisesti.

– Yksilövalmennus on ollut ihan mahtava konsepti ja se on edesauttanut kilpailuihin valmistautumisessa. Yksilövalmennuksen  ansiosta valmentajalla on ollut enemmän aikaa ja resursseja panostaa urheilijaan yksilönä, Savolainen ja Siekkinen sanovat.

Kuva: Esa Jokinen

Kilpailuihin valmistautumiseen on vaikuttanut EM-hallien toteutumisen varmistuminen vasta kuukausi sitten. Aikuisurheilijoille ei ole ollut tarjolla kilpailuja koko hallikauden aikana, joten kilpailuihin lähteminen on haastavaa. Kansainvälisistä mastersurheilijoiden kilpailuista on 2,5 vuotta aikaa, sillä viimeksi kisat on järjestetty syksyllä 2019.

– Olen saanut joitakin ihan hyviä treenejä tehtyä, vaikka valmistautuminen on ollut kisojen puutteen vuoksi hankalaa. On vaikeaa miettiä, mitä odottaa, kun ei ole päässyt kisatilanteessa kokeilemaan. Toivon, että kisat menisivät edes niin kuin harjoituksissa on mennyt, Savolainen sanoo.

– Valmistautuminen kisoihin on sujunut vaihtelevasti. Minulla on ollut ongelmia pohkeen kanssa ja lajitreeni on jäänyt vähiin. Normaalisti olen pystynyt tekemään ainoastaan voimaharjoittelua ja kuulantyöntöä. Kaikki muu harjoittelu on tehty korvaavin harjoittein, Siekkinen toteaa.

Kirsti Siekkinen kuvailee tunnelmia kisareissuun lähdöstä erikoisiksi, sillä matkustuksesta ja kisoista on aikaa.

– Lähtökohta reissuun on ristiriitainen, sillä tietoa kunnosta ei ole. Aiemmin minulla on ollut korkeat ja selkeät tavoitteet. Nyt tilanne on se, että kaikki, mitä pääsen tekemään, on plussaa. Olen tyytyväinen siihen, että kilpailut järjestetään, mutta vasta kisapaikalla otettavien koronatestien jälkeen saa varmistuksen siitä, että pääse kisamaan, Siekkinen kuvailee tunnelmia.

Haastavasta valmistautumisesta huolimatta Annika ja Kirsti odottavat kilpailumatkaa innolla. Itse kilpailujen lisäksi Portugalin 20 asteen lämpötila, aurinko, hyvä ruoka ja ystävät saavat odotukset korkealle ja hymyn huulille!

– En ole käynyt Portugalissa koskaan, joten uusi maa ja uusi kulttuuri kiehtovat! Olosuhteet tulevat varmasti olemaan matkan suola. On myös kiva nähdä ulkomaalaisia urheiluystäviä pitkästä aikaa, Siekkinen sanoo.

Mastersurheilijoiden EM-hallikilpailuja pääsee seuraamaan kisojen virallisen sivuston kautta täältä: https://www.emaci2022braga.com/en tai täältä: https://data.opentrack.run/en-gb/x/2022/PRT/emaci/event/

JKU toivottaa paljon tsemppiä ja menestystä kilpailuihin!