Parayleisurheilun SM-kilpailut kisataan viikonloppuna Jyväskylässä

JKU järjestää ensi kertaa parayleisurheilun SM-kilpailut tulevana viikonloppuna 7.-8.8.2021 Harjun stadionilla. Kisoihin osallistuu liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisia urheilijoita sekä elinsiirtourheilijoita. Kisojen yhteydessä järjestetään myös Suomen Aikuisurheiluliiton SM-moniottelut.

Suomen paralympiajoukkueen yleisurheilutähdet ovat mukana Jyväskylän kilpailuissa. Tokion paralympialaisiin valituista kuudesta suomalaisesta parayleisurheilijasta viisi kilpailee viikonloppuna suomenmestaruuksista Jyväskylässä. Kuudetta paralympiakultaansa Tokiosta tavoitteleva Leo-Pekka Tähti hakee kenraalikisoissa uusia kauden kärkituloksia T54-luokan ratakelauksen pikamatkoilla.

SM-kilpailuihin osallistuvat Tokion paralympiajoukkueeseen valituista yleisurheilijoista T54-luokan ratakelaajat Leo-Pekka Tähti, Esa-Pekka Mattila ja Amanda Kotaja, T51-luokan ratakelaaja Toni Piispanen sekä F34-luokan keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen. Tokioon lähtevistä ainoastaan T34-luokan ratakelaaja Henry Manni jää pois Jyväskylän kilpailuista.                       

 

Leo-Pekka Tähti aikoo kelata vauhdilla jo Jyväskylässä

100 metrin ratakelauksessa virallista maailman ennätystä ajalla 13,63 ja Suomen ennätystä huikealla lukemalla 13,59 hallussaan pitävä Leo-Pekka Tähti on tällä kaudella kellottanut päämatkallaan jo kovan tuloksen 13,82. Porin Tarmoa edustava Tähti teki kauden kärkituloksensa toukokuussa Sveitsin Arbonissa.

”Viimeksi Joensuun MotonetGP:ssä kelaamani 100 metrin aika 13,97 oli ihan hyvä, mutta siihen haen nyt taas parannusta. Jyväskylässä on hyvät olosuhteet ja nopea rata, joten jos tuuli ja sääolosuhteet osuvat kohdilleen, selkeä 14 sekunnin alitus on mahdollista”, Tähti sanoo.

Tähti kilpailee Jyväskylässä T54-luokassa 100 metrin lisäksi myös 200 metrin ja 400 metrin matkoilla. Viimeisimmät viikot hän on viettänyt harjoitusleirillä Espanjassa valmennettavansa Esa-Pekka Mattilan kanssa, ja sanoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että SM-kisat järjestetään paralympiavuonna muutamaa viikkoa ennen h-hetkeä.

”Nyt on optimiaika päästä kisaamaan, paras mahdollinen hetki ennen paralympiakoitosta. Leirillä on kuitenkin treenattu kovaa, mikä saattaa näkyä Jyväskylässä 400 metrillä. Alle 47 sekunnin aika olisi Jyväskylässä jo loistava, ja viimeistään Tokiossa pitäisi se alittaa selvästi”, Tähti sanoo.

Paralympiakuntoon viimeistellyn Tähden 400 metrin suomen ennätys 46,73 on vuodelta 2018. Jyväskylässä nähdään esimakua vauhdista Tokiossa, missä 400 metrin kilpailu käydään ennen satasen sprinttiä. Tähti ei usko lajijärjestyksen vaikuttavan Paralympialaisissa suuresti, sillä sivumatka 400:n jälkeen välissä on muutama lepopäivä ennen päälajia. Haastetta silti riittää.

”Enemmän vaikuttaa maitohappolaji 400 metrin kaksi kovaa starttia saman päivän aikana. Aikataulu on raadollinen ja hyödyttää 400:n erikoismiehiä, kun jo karsinta on raaka peli. Maailmalta tulee Eurooppaa kovempia kilpailijoita, joista finaalipaikkaa tavoittelee realistisesti arvioiden 16 kelaajaa. Finaaliin mennään pienillä marginaaleilla. Kilpailumoodi, sää ja se, paljonko paukkuja joutuu käyttämään jo alkuerissä vaikuttavat siellä tulokseen. 400 metrin finaalissa jokainen sija on plussaa”, Tähti sanoo.

 

Kovia tuloksia lupa odottaa niin kärkikaartilta kuin nousevilta tähdiltä

Tokioon lähtevistä myös Espoon Tapioiden Esa-Pekka Mattila hamuaa elämänsä kunnossa parhaimmillaan jo 14 sekunnin haamurajaa miesten T54-luokan 100 metrin matkalla. Hän rikkoi keväällä 10 vuotta vanhan ennätyksensä kellottaen 14,18 ja voitti kesäkuussa Puolassa ensimmäisen arvokisamitalinsa, EM-pronssin. Mattilakin urakoi Jyväskylässä luokkansa kaikki kolme pikamatkaa.

Naisten T54-luokassa 100 metrin hallitseva ratakelauksen maailmanmestari, Vampulan Urheilijoiden Amanda Kotaja on kesän aikana tehnyt uuden 400 metrin ratakelauksen suomenennätyksen 56,29. Jyväskylässä myös hän kelaa kaikki kolme pikamatkaa.

Miesten T51-luokan ratakelauksen suomenennätysmies, Espoon Tapioiden Toni Piispanen taas osallistuu Jyväskylässä 100 ja 200 metrin pikamatkoille, joilla hän on parantanut ennätyslukemiaan tällä kaudella.

Naisten F34-luokan keihäänheitossa Siilinjärven Ponnistuksen Marjaana Heikkinen pitää hallussaan Suomen ja Euroopan ennätystä 19,58 vuodelta 2018 ja on tällä kaudella heittänyt kesäkuussa kauden kärkituloksen 18,74.

Nousussa olevista yleisurheilutähdistä kotikentällä nähdään muun muassa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jasmine Repo, joka naisten F55-luokan keihäänheitossa lähtee kotikisoissaan tavoittelemaan parannusta heinäkuun alussa heittämälleen suomenennätykselle 12,91. Jasminen lisäksi JKU:n urheilijoista mukana ovat Heidi Manninen, Riikka Saastamoinen, Eros Hänninen ja Esa Koski.

 

Kilpailujen aikataulu löytyy täältä.

Kisoihin on vapaa pääsy, joten tervetuloa Harjulle! Kilpailuja voi seurata livenä myös näiden linkkien kautta:

Lauantai: https://www.youtube.com/watch?v=Es5W1xlNodk

Sunnuntai: https://www.youtube.com/watch?v=x4IYK8ap_Hw