Verso-tiimin blogi: Kilpailullisuus poikii menestystä

Kilpailullisuus on tietysti yksi tärkeimmistä ominaisuuksista kilpaurheilussa, mutta onko siitä hyötyä myös muuten elämässä? Itse kilpailullisena henkilönä näkisin, että on.

Koulussa minua on aina potkinut lukemaan se, etten halua saada huonompia arvosanoja kuin luokkakaverini. Ei ehkä paras motivaatio, mutta joka tapauksessa sen takia varmasti olen myös oppinut paremmin. Jos ketään ei kiinnostaisi miten vertautuu muihin opiskelijoihin, ei luultavasti taso olisi yleisesti niin korkea kuin voisi olla.

Niin kuin urheilussa nähdään, kun kilpailua on enemmän ja taso on kova, kehitystä tapahtuu enemmän. Sama pätee tietty muutenkin elämässä. Jos muut ihmiset ympärillä tekevät asioita hyvin, potkii se itseäkin tekemään asioita vähän paremmin. Kilpailullisuus tulee varmaankin enemmän tai vähemmän luonnostaan. En osaa sanoa, voiko siihen itseään opettaa.

Kuvassa kavereiden kanssa pelatun pöytälätkäliigan rankingtilanne 19.7.2020

 

 

Aina ja kaikkialla ei siitä välttämättä ole pelkkää hyötyä. Jos jatkuvasti haluaa joka asiassa olla paras, voi se olla henkisesti aika kuormittavaa. Olen itse pyrkinyt ehkä kanavoimaan ”kilpailuvaihetta” mielessä tilanteen mukaan. Toiset asiat pyrin ottamaan rennommin ja suuremmin välittämättä: en esimerkiksi pyri tekemään viikottaisia koulutehtäviä enemmän kuin kukaan muu, vaan teen oman tuntuman mukaan, kunnes tunnen oppineeni asian. Kun tiedän meneväni höntsäilemään kavereiden kanssa frisbeegolfia tai futista, en valmistaudu siihen viikkoja viritellen kuntoani äärimmilleen, vaan menen pitämään hauskaa, vaikka tottakai pyrin tilanteessa parhaimpaani. Pitää myös muistutella itselleen, että kaikki ihmiset eivät ole kilpailullisia, eikä aina kannata väkisin kairata voittoa itselleen jokaisessa lautapelissä, vaikka siihen pystyisikin 😉

Tällä hetkellä urheilu on suurin osa, mihin kilpailullisuuteni ohjaan. Tulevaisuudessa on mielenkiintoista nähdä, mihin sen suuntaan joskus juoksujeni jälkeen. Uskon, että työelämässä se tulee näkymään tavalla tai toisella.

Ilari Manninen

Verso-tiimi on JKU:n huippu-urheilutiimi, jonka tavoitteena on, että jatkossa yhä useampi JKU:n urheilija kilpailee kansainvälisellä tasolla. Verso-tiimin urheilijoiden ja valmentajien parempia toimintaedellytyksiä on mahdollistamassa Hotelli Verso, Mehiläinen, Valmet, Samla Capital, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto ja RockOn.

 

Artikkelikuva: Antti Korhonen