Aiturihuiput Jyväskylässä, Lipsanen haastaa pituushyppääjät, Richardsson ja Rauma 3000 metrin esteissä

 

Kansainvälistä väriä kisaan tuovat myös amerikkalaiset siskokset Jade Barber ja Kaila Barber sekä Puolan Klaudia Siciarz, joka juoksi matkan viime vuonna 12,94. Jade Barberin kesän paras noteeraus on 12,94 ja Kailan 13,13.

Jyväskylässä juostaan alkuerät ja finaali. Kotimaan kärkinimistä mukana ovat myös Paavo Nurmen kisoissa 13,24 juossut Matilda Bogdanoff, keväällä 13,28 pinkaissut seitsenottelija Maria Huntington, Turussa ennätyksensä 13,49 aitonut Julia Enarvi sekä selkäleikkauksesta kuntoutunut Lotta Harala. Hänen viime kesänä juostu ennätys on 13,15.

Elmo Lakka on kotiradallaan suvereeni suosikki 110 metrin aidoissa. Kesän tavoite on rikkoa Dohan MM-kisojen tulosrajan 13,46.

Bäck testaa kevätkesän virettä, Lipsanen: Ennätys tavoitteena

Miesten pituushypyssä kolmiloikkaaja Simo Lipsanen haastaa lajin kärkinimet. Mukana ovat mm. Kristian Bäck, Kristian Pulli, Roni Ollikainen, Arttu Pajulahti ja Eero Haapala. Viime kesänä Bäck oli kotimaan tilastokärki ponkaistuaan 793, kun Pulli venytti 791. Ollikainen puolestaan venytti hiljattain Paavo Nurmen kisoissa myötätuulessa 775.

– Omaa ennätystä tavoitellaan, parhaimmillaan 777 ponnistanut Lipsanen sanoo.

Kaksi viimeistä Suomen mestaruutta voittanut Bäck odottelee kisaa mielenkiinnolla, vaikka talven harjoittelua sotki hoikan kantalihaksen revähdys.

– Harjoittelun laatuun ja nopeuteen on yritetty keskittyä. Talven ja kevättalven ongelmien takia pääsin vasta toukokuun alussa treenaamaan aika normaalisti. Kuntoa on rakennettu sitä ajatellen, että Kalevan kisoissa voi tehdä tulosta, Bäck sanoo.

– Perusfysiikka on ihan samaa tasoa kuin aikaisemmin, vaikka olen jättänyt punttitreeneissä maksimiraudat pois ja keskittynyt nopeus-voimaan. Kauden ensimmäinen kisa antaa kesälle suuntaa. Laatuun ja nopeuteen on harjoittelussa koetettu keskittyä.

Richardsson: Kaikki treenit ovat menneet tosi hyvin

Camilla Richardsson ja Janica Rauma juoksevat Harjun kentällä kauden ensimmäisen 3000 metrin estekilpailunsa. Kilpailussa lähdetään valkovenäläisen Tatsjana Shabanavan johdolla noin 9.45:n loppuaikaan tähtävään vauhtiin.

– Kauden ensimmäinen estekisa on aina arvoitus. Se voi mennä tosi hyvin tai huonosti, mutta nyt on ainakin hyvä ”jänis” ja Janica on mukana, joten hyvä kisa on tulossa, Richardsson sanoo.

Vaasalaisjuoksijalla on kokemuksia lähinnä hyvin menneistä kauden estejuoksuavauksista. Toissa vuonna se tuotti ennätyksen 9.41,73 ja viime vuonna Espoossa kulki 9.42,81. Nyt on takana viime kesän kisan päättäneen jalkavamman takia hieman erilainen harjoituskausi.

– Kaikki treenit ovat menneet tosi hyvin. Olen hyvässä kunnossa, mutta kun hallikausi jäi väliin ja oli pitkä kilpailutauko ennen tämän kevään ensimmäisiä juoksuja, voi olla, että tarvitsee kisan tai pari, että alkaa esteissä kulkea, Richardssson sanoo.

Dohan MM-kisojen tulosraja on 9.40,00.

Kemppinen haastaa Latvala ja Kortetmaan, Lehikoiselle amerikkalaishaastaja

Hanna-Maari Latvala ja hallitseva Suomen mestari Anniina Kortetmaa kohtaavat 100 metrillä loistovireisen HIFK:n Lotta Kemppisen, joka on kauden mittaan viilannut ennätyksestään 0,19 sekuntia lukemiin 11,65. Kilpailun tilastokärki on 4 x 100 metrin MM-mitalisti Trinidadin Semoy Hackett, joka juoksi matkan hiljattain 11,40. Oma ennätys on 11,07.

Naisten 400 metrin aidoissa nähdään viime kesän Kalevan kisojen uusinta. Mestari-Viivi Lehikoisen ohella mukana on finaalin seitsemän parasta. Lehikoinen juoksi hiljattain Turussa kauden kärkiajaksi 58,55 ja kesän tavoite on edetä 56 sekunnin pintaan.

Juoksun tilastokärki on amerikkalainen Kiah Seymour. Hän on parhaimmillaan juossut matkan alle 55 sekunnin ja teki hiljattain ajan 55,41.

Rinne hakee kärkiaikaa, Helanderilla kotiyleisön tuki

Miesten 800 metrillä Markus Teijula ja Joonas Rinne hakevat kauden kotimaisia kärkinoteerauksia. Kaksikko juoksi Paavo Nurmen kisoissa 1.49,76 ja 1.50,43. Molemmat tuumivat juoksun jälkeen, että parempaa on luvassa Jyväskylässä, jossa juoksee myös Yhdysvaltain yliopisto-opinnot päättänyt Ville Lampinen.

Kestävyysjuoksija-hiihtäjä -lahjakkuus Eemil Helander, 18, juoksee Jyväskylässä uransa toisen 5000 metrin ratakilpailun ja on kotiseuransa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kisoissa yleisön suosikki. Juoksussa mennään valkovenäläisen vauhdittajan Sjarhei Platonaun johdolla alle 14 minuutin vauhtia.

Yksi juoksun kiinnostavimmista kotimaisista nimistä Tommy Ekblomin valmentama HKV:n Eero Saleva. Hän on kevään mittaan juossut 5000 ja 10 000 metrin ennätyksikseen 14.02,30 ja 29.51,52.

Moukariringissä kotimaan kärki, maailman valioita ja superlahjakas Kohan

Kotimaan moukarinheittäjien parhaimmisto pääsee Jyväskylässä tasokkaaseen seuraan. Mukana on viime vuonna Kansainyhteisön mestaruuden maansa ennätyksellä 80,26 voittanut britti Nick Miller, parhaimmillaan 80,71 heittänyt tadžikistanilainen olympiavoittaja Dilshod Nazarov sekä egyptiläislähtöinen, Qatarin Ashraf Amjad Al-Saifi. Heistä Miller heitti hiljattain Puolan Bydgoszczissa 78,39, Nazarovin kevään pisin heitto on toistaiseksi kantanut 76,14 ja Al-Saifin 74,92.

Jyväskylässä heittää myös lajin tulevaisuuden huippunimi, 18-vuotias ukrainalainen Mihailo Kohan, joka voitti viime vuonna alle 18-vuotiaiden EM-tittelin heittämällä 5-kilon moukarilla ikäluokan ME:n 87,82. Tänä vuonna hän on heittänyt miesten moukaria 76,68.

Paikalla on koko kotimaan tilastokärki_ 73,10 heittänyt, kokenut Tuomas Seppänen,  22-vuotiaiden EM-kisoihin tähtäävät, nousukuntoiset Aaron Kangas ja polvivammoista toipunut Aleksi Jaakkola sekä Henri Liipola, joka heitti viime kesänä 75,47.

Myös naisten moukarikilpailussa on paikalla kotimaan kärki viime kesän EM-edustajien Krista Tervon ja Inga Linnan johdolla, ja höystettynä lajin nuorilla, nousevilla nimillä kuten Sara Killinen, Kiira Väänänen, Julia Kivinen ja Silja Kosonen.

Tähti: ME on mahdollisuuksien rajoissa, Mattila kohtaa kärkinimet korkeushypyssä

Kisojen ylivoimaisesti eniten arvokisamenestystä koonnut urheilija on Leo-Pekka Tähti. Hän osallistuu 100 metrin kelaukseen. Eri ratakelausluokkien yhteislähdössä kilpailevat Tähden liäksi niinikään arvokisoissa hyvin menestynyt Henry Manni sekä Sini Paukkeri.

Tähti voitti 100 metriä Paavo Nurmen kisoissa T54-luokan maailmantilaston kärkiajalla 13,89. Hän arveli, että kauden mittaan ME-tulos 100 tai 200 metrillä on mahdollinen.

– ME on ihan mahdollisuuksien rajoissa molemmilla matkoilla, Tähti sanoi.

Viime kesänä 216 ylittänyt Arttu Mattila, 18, kohtaa Harjun kentällä miesten korkeushypyn kotimaisen kärkikaartin. Seiväshypyssä kohtaavat viime kesänä Harjun kentällä Kalevan kisat voittanut Urho Kujanpää ja Tomas Wecksten. Kujanpää virittelee kuntoaan heinäkuisiin 22-vuotiaiden EM-kisoissa ja hänen kuten Weckstenin tavoitteena on kesän mittaan tavoitella Dohan MM-kisarajaa 571.

Osallistujat

Aikataulu ja pääsyliput