Petteri Monni nousi Jyväskylä Gamesin satasen valtiaaksi

Torstaina kisatussa Jyväskylässä Gamesissa aikuisten ja nuorten maajoukkueurheilijat tekivät hyviä tuloksia. Muun muassa nuorten arvokilpailujen tulosrajoja rikottiin urakalla.

Petteri Monni pyyhälsi 10,64

Viisi miestä juoksi 100 metriä alle 11 sekunnin, ja heistä neljä uuden ennätyksensä. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Petteri Monni kohensi kuusi vuotta vanhaa ennätystään peräti 0,16 sekunnilla lukemiin 10,64. Monnin päälaji on 400 metrin aitajuoksu, jossa hän on voittanut Suomen mestaruuden vuosina 2010, 2011 ja 2013. Monni nousi satasen vuositilastossa Otto Ahlforsin jälkeen kakkoseksi.
Monnin seurakaveri Elmo Lakka pinkoi toiseksi ajalla 10,71. Hänen ennätyksensä on 10,57. Viime viikonloppuna Karjaalla Lakka juoksi päälajinsa 110 metrin aidat harvinaisen rajussa kymmenen sekuntimetrin myötätuulessa aikaan 13,83. Jyväskylässä Lakka aitoi 110 metriä 4,1 sekuntimetrin myötätuulessa 14,07.
Myös Seinäjoen seudun Urheilijoiden 19-vuotias Aleksi Lehto pyyhälsi ajan 10,71. Hän lohkaisi ennätyksestään 14 sadasosasekuntia. Lisäksi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juho Kaihlajärvi ja hänen seurakaverinsa Tatu Vähäkangas juoksivat ennätyksekseen 10,88. Kaihlajärvi juoksi ajan finaalissa ja Vähäkangas alkuerässä. Finaalissa tuuli puhalsi selän takana juuri sopivasti tasan kahden sekuntimetrin voimalla.

Anniina Kortetmaa viiletti satasen 11,70

Kannuksen Uran 20-vuotias Anniina Kortetmaa viiletti 100 metrin ennätyksensä 11,70.  Hän paransi ennätystään yhdellä kymmenysosasekunnilla ja alitti 22-vuotiaiden EM-kilpailujen tulosrajan 0,15 sekunnilla. Kortetmaa juoksi jo alkuerässä ajan 11,71.  Hän on kotimaan vuositilastossa toisena Milja Thuresonin jälkeen.
Kortetmaa oli kilpailussa ylivoimainen ykkönen, sillä toiseksi tullut Kuopion Reippaan Maria Räsänen hävisi hänelle 0,34 sekuntia. Räsänen on juossut kaksi vuotta sitten ennätyksekseen 11,65.

Hallitseva Suomen mestari ja EM-kilpailuedustaja Kalajoen Junkkareiden Katri Mustola 400 metrin kauden kotimaisen kärkiajan 55,38. Lappeenrannan Urheilu-Miesten 15-vuotias Aleksandra Niiranen juoksi ikäisekseen loistavan ajan 56,95.

Aidatulla ratakierroksella Kuopion Reippaan Kirsi Pekkanen alitti 22-vuotiaiden EM-rajan voittoajallaan 59,99. Ensimmäisessä 400 metrin aitakisassaan juoksussa viidenneksi sijoittui vasta 14-vuotias JKU:n Siiri Rainio mainiolla ajalla 63,67.

Reetta Hurske aitoi satasen 13,44

Tampereen Pyrinnön 20-vuotias Reetta Hurske voitti naisten 100 metrin aitajuoksun ajalla 13,44. Hän jäi ennätyksestään vain yhden sadasosasekunnin. Aika alittaa reippaasti 22-vuotiaiden EM-rajan.
Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Ida Aidanpää aitoi 13,54 ja hänen 18-vuotias seurakaverinsa Emma Koistinen 13,75. Koistinen alitti hulppeasti 19-vuotiaiden EM-rajan. Naisten 100 metrin aitajuoksussa puhalsi tuuli sopivan myötäisesti tasan kaksi metriä sekunnissa.  Hurske ja Aidanpää ovat vuositilastossa toisena ja kolmantena Nooralotta Nezirin jälkeen.

Emma Pullola kolmiloikkasi 13 metriä
Vaasan Vasaman 18-vuotias Emma Pullola hyppäsi kolmiloikkaa kauden avauskisassaan tasan 13 metriä. Myötätuulta oli siinä hypyssä 2,6 metriä sekunnissa. Tilastokelpoisessa tuulessa hän loikki ennätyksensä 12,80, joka ylittää myös 19-vuotiaiden EM-rajan.

Vasa IS:n Erica Hjerpe hyppäsi seivästä ulkoennätyksensä 416.  Tulos ylittää 22-vuotiaiden EM-rajan. Hjerpe on vuositilastossa Minna Nikkasen jälkeen toisena. Myös Helsingin Kisa-Veikkojen Aino Siitonen ylitti 22-vuotiaiden EM-rajan tuloksella 405. Lempäälän Kisan Heini Järventausta ylitti 22-vuotiaiden EM-rajan tuloksella 50,27.  Hjerpen tulos on uusi Harjun kentän kenttäennätys, edellinen oli vuoden takaa Aino Siitosen nimissä.
Arno Laitinen moukaroi yli 70 metriä

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Arno Laitinen heitti moukaria 70,11, jolla nousi vuositilastossa kolmanneksi.

Karhulan Urheilijoiden 18-vuotias Tomas Wecksten hyppäsi seivästä 517 ylittäen 19-vuotiaiden EM-rajan. Noormarkun Nopsan 21-vuotias Einari Välimäki ylitti tuloksella 507 viisi metriä ensimmäistä kertaa ulkona.
Lappeenrannan Urheilu-Miesten 19-vuotias Simo Lipsanen hyppäsi pituutta 2,5 sekuntimetrin myötätuulessa 748. Lipsanen on Suomen tilastoykkönen miesten kolmiloikassa. IK Falkenin Heidi Eriksson voitti naisten 1500 metriä ajalla 4.32,87. Hän päihitti Karhulan Katajaisten Oona Kettusen puolellatoista sekunnilla.

Teksti osin Jyrki Repolan kisaraportista.