JKU:n naispikajuoksijat jatkoivat kultakannassa SM-viesteissä

JKU:n hallinta naisten pikajuoksuissa jatkui myös SM-viestien toisena kilpailupäivänä pitkissä viesteissä. Naisten tuore pikaviestin Suomen ennätys ja -mestarijoukkue asetti pitkään viestiin aloittajaksi Emilija Mannisen. Manninen juoksi hyvän aloitusosuuden ja takasuoralla Minna Laukka oli jo johtoasemassa. Tätä paikkaa jyväskyläläisnaiset eivät enää luovuttaneet seuraavillakaan osuuksilla, vaan paremmin pituushyppääjänä tunnettu Emmi Mäkinen säilytti JKU:n asemat. Ankkurina juosseen Hanna-Maari Latvalan yksityisajaksi kellotettiin 53,4 ja toiseksi sijoittuneen HIFK:n Sanna Aaltoselle 53,6. JKU:n naisten toinen Suomen mestaruus sinetöitiin loppuajalla 3.43,84. Aika on peräti 3,6 sekuntia parempi kuin vuonna 2012 SM-viesteissä lähes samalla joukkueella juostu Keski-Suomen piirinennätys.

Miesten pitkän viestin nelikko Janne Kämä, Juho Kaihlajärvi, Elmo Lakka ja Petteri Monni ei onnistunut uusimaan lauantain pikaviestin jymy-yllätystä, mutta juoksi hienon juoksun, joka palkittiin viidennellä sijalla ja ajalla 3.17,47. Jännittävän viestin voitti HIFK, jonka ankkuri Erik Back juoksi huikean ankkuriosuuden (47,7). Vielä kovempaa tykitti toiseksi sijoittuneen Esbo IF:n Oskari Mörö 46,4. HIFK:n voittoaika oli 3.14,66.

Miesten 4×1500 metrille JKU ilmoitti kaksi mailerijoukkuetta. Ykkösjoukkueen Anssi Puttonen toi joukkueensa vaihtoon viidentenä. Maratoonari Henri Manninen sinnitteli joukkueensa pykälää korkeammaksi. Kolmannella osuudella Dennis Rehnström ei pysynyt kärkijoukkueiden vauhdissa, vaan vaihtoi ankkuri Jaakko Niemisen matkaan kuudentena. Nieminen piti tämän sijoituksen ja toi viestin maaliin ajassa 16.33,19. JKU-II:n aika 17.51,81 riitti yhdeksänteen tilaan.

Miesten 17-sarjan joukkue menetti mitalin toimitsijavirheestä

JKU:laisittain sunnuntain yksi odotetuimmista lajeista oli M17 4×100 m aitajuoksuviesti, josta ennakoitiin jopa SE-vauhtia. Alkueristä JKU selvisi jatkoon neljänneksi parhaalla ajalla 56,85. Finaaliin joukkueeseen vaihdettiin mukaan myös lauantaina viestinvaihdossa lievästi loukkaantunut Ilari Manninen. Ensimmäisessä finaalissa tapahtui kuitenkin harvinaislaatuinen toimitsijavirhe, kun kolmannen osuuden juoksija Miska Sundberg törmäsi aitaa korjanneeseen toimitsijaan. Vaikka Sundberg pystyi jatkamaan juoksuaan, niin rytmi oli mennyt sekaisin, eikä ankkuri Aaron Savolainen onnistunut tavoittamaan mitalijoukkueita. JKU jäi tylysti A-finaalin neljänneksi vajaat kaksi sekuntia ensimmäisenä maaliin tulleen HKV:n jälkeen.

Tuomarineuvosto tarjosi JKU:n joukkueelle uusintajuoksun ilman muita joukkueita. Kolmensadan metrin viestin jälkeisissä maitohapoissa joukkue kuitenkin käytti tilaisuuden siten, että miehet kävivät palkintopallin edessä kumartamassa, mutta jättivät juoksun juoksematta. Näin JKU menetti varmalta näyttäneen Suomen mestaruuden.

M17-sarjan joukkue joutui valmistautumaan sekavassa tilanteessa toiseen lajiin 4×300 m viestiin, jossa se aamupäivällä oli kellottanut kolmanneksi parhaan ajan. Ankkuriosuuden juoksi Aaron Savolainen, joka lähti tavoittamaan HKV:n ankkurina juossutta Niclas Bryggarea. Tiukka loppusuorakamppailu päättyi kuitenkin Bryggaren ja HKV:n eduksi. JKU:n hopeajoukkueen aika oli 2.24,24.

N19 4×100 m aidoissa joukkue Sini Toivola, Inka Sinivuori, Emma Koistinen ja Anni Halko selvittivät tiensä A-finaaliin aamupäivän alkueristä ajallaan 59,15. Aika oli alkuerien toiseksi nopein ja se avasi tien A-finaaliin. Finaalissa Emma Koistinen haastoi ennakkosuosikki Tampereen Pyrinnön kolmannella osuudella ja nosti JKU aivan tasoihin tamperelaisten kanssa. Ankkuriosuudella Tampereen Reetta Hurske kuitenkin juoksi joukkueensa ylivoimaiseen voittoon ja JKU jäi täpärästi kolmanneksi HIFK:n jälkeen. Tampereen voittoaika oli erinomainen 56,96 ja JKU:n aika 58,18 palkittiin pronssisilla mitaleilla.

Saman sarjan 4×400 metrin viestissä JKU:n nelikko Anni Halko, Vilma Mainio, Johanna Oksanen ja ankkurina juossut Emma Koistinen taisteli hienosti. Koistinen nosti joukkueen ankkuriosuudella kolmanneksi ja näin naisille ojennettiin SM-pronssit ajalla 4.01,38. Voiton korjasi Kenttäurheilijat -58 ja toisena Espoon Tapiot.

N17 4×100 m aidoissa koettiin verenvähyyttä, kun osanottonsa oli varmistanut vain neljä joukkuetta. JKU:n kvartetti  Monika Ahonen, Sara Heino, Vilhelmiina Tornberg ja Raakel Rekola juoksi varmasti ehjän suorituksen ja aika 1.04,55 palkittiin SM-hopealla. Viestin voitti ylivoimaisesti HKV ajallaan 59,41.

N17-sarjan 4×300 m viestissä JKU:n joukkue juoksi alkuerissä kuudenneksi parasta vauhtia 2.51,48. Finaalissa vauhti hyytyi kuitenkin parilla sekunnilla ja joukkue jätettiin kahdeksanneksi.

Päivän viimeisinä viesteinä juostiin 15-vuotisten sarjojen 4×800 metrin viestit. JKU:n tyttöjen joukkue Siiri Rainio, Emmi Pennanen, Heidi Haapamäki ja Lotta Mäkinen juoksi hienosti ajan 10.02,00. Aika palkittiin sijalla viisi, joka oli peräti 27:n joukkueen kilpailussa mainio suoritus. Suorituksen arvoa nostaa sekin, että ikänsä puolesta koko joukkue voi juosta samassa viestissä vielä ensi vuonnakin. Poikien vastaavalla matkalla Pietari Valoranta, Kaapo Kangas, Atte Kettunen ja Jesse Väyrynen taistelivat itsensä yhdenneksitoista. Joukkueen aika oli 9.40,90. Myös tämän joukkueen osalta Kangasta lukuunottamatta joukkue mahtuu P15 sarjaan vielä ensi vuonnakin.

JKU:n saldo vuoden 2014 SM-viesteistä oli yhdeksän mitalia, neljä kultaista, kolme hopeaa ja kaksi pronssimitalia. Kymmenen mitalin tavoitteesta siis jäätiin, mutta toisaalta 17-sarjan miehiä kohdannut epäonni verotti mitalisaalista mahdollisesti kahdella.

SM-viestien tulospalvelu: http://live.time4results.com/yu/2014/smviestit/