JKU:n superiltapäivä SM-viesteissä: pikaviestien tuplamestaruus Jyväskylään

Naisten pikaviestimestaruutta osattiin odottaa Jyväskylään, jännitysmomentti oli se, miten SE-lukemat kirjoitetaan kilpailun jälkeen. Todellinen jymypaukku koettiin kuitenkin naisten viestin jälkeen juostussa miesten vastaavassa kilpailussa, kun JKU:n miehet järjestivät jymypaukun ja korjasivat kultaiset mestaruusmitalit ennakkosuosikkien edestä.

JKU:n naiset ja miehet pikaviestien historialliseen tuplamestaruuteen

Naisten pikaviestinelikko Aidanpää, Latvala, Laukka ja Mäkinen juoksi ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen yli kahden sekunnin marginaalilla ennen Tampereen Pyrintöä. Aika 44,64 oli sadasosalleen sama kuin alkuerässä, joten voittoaika sivuaa Suomen ennätystä. Alkuerään nähden joukkueen suoritus ei kuitenkaan ollut likikään täydellinen; ensimmäinen vaihto Aidanpään ja Latvalan kesken meni päälle, kun Latvalan kiihdytysaskeleet eivät sujuneet odotetusti. Tästä jäi juoksusuoritukseen hieman turhaa runttaamista. Myöskään viimeinen vaihto Laukan ja Mäkisen kesken ei sujunut alkuerän mallilla.

”Suoritus ei ollut läheskään maksimaalinen. Tämä joukkue pystyy juoksemaan tuollaiset 44,30 luokkaa olevan ajan”, Latvala kommentoi. Mielenkiintoista tulee olemaan, voiko JKU:n seurajoukkue juosta vielä maajoukkuetehtävissä uudelleen. Kolme juoksua ja kolme Suomen ennätystä perätysten osoittavat varmuutta, jota maajoukkueeseen juoksijoita vaihtamalla ei välttämättä pystytä kohentamaan.

Naisten mestaruus siivitti myös JKU:n miehet ennennäkemättömään vauhtiin. JKU nousi yllätysmestariksi. JKU mieskvartetti Mikko Mensala, Elmo Lakka, Juho Kaihlajärvi ja Valtteri Ahtamo kiittivät tilaisuudesta ja juoksivat virheettömällä suorituksella mestareiksi. Turun Urheiluliitto tarjosi JKU:lle vastauksen, mutta jäi 16 sadasosasekunnin päähän (41.11), kun alkuerissä eroa oli sadasosa turkulaisten hyväksi. Seinäjoenseudun Urheilijat tulivat juoksussa kolmanneksi, mutta jäivät jyväskyläläisistä jo lähes puolentoista sekunnin päähän.

Voittoisasta mieskvartetista pitkän neljänsadan metrin viestissä juoksevat sunnuntaina Juho Kaihlajärvi ja pika-aituri Elmo Lakka. Pitkän viestin tavoitteista kysyttäessä vastaus Kaihlajärven suusta on lyhyt: ”Mitali”.

Mestaruusjuhlat alkoivat jo aitajuoksuviesteissä

JKU:n mitalijuhlat alkoivat P15-sarjan aitajuoksuviesteissä. Nelikko Kaapo Kangas, Juho Nieminen, Jesse Väyrynen ja Daniel Savolainen puristi alkueräajastaan 22 sadasosaa loppuaikaan 45,44 ja se riitti Suomen mestaruuteen. Lahden Ahkera ankkurinaan Joonas Kanerva tuli maaliin kakkosena ajalla 45,77. Turun Urheiluliiton nimissä oleva Suomen ennätys jäi tällä kertaa rauhaan.

N19-sarjassa nelikko Sini Toivola, Emma Koistinen, Anni Halko ja Vilma Mainio tiputti alkueräajastaan tasan kaksi kymmenystä aikaan 48,49. Pronssinen mitali jäi 0,45 sekunnin päähän.

T15-sarjan epäonni jatkui aamuisen aitaviestin jälkeen myös pikaviestissä. Toinen viestinvaihto epäonnistui ja seurauksena oli hylkäys.

P15-sarjassa JKU jatkoi aitaviestistä alkanutta mitalipäivää. Tällä kertaa joukkue Jesse Väyrynen, Daniel Savolainen, Kaapo Kangas ja Juuso Peltola paransivat alkueräaikaansa yli puolella sekunnilla aikaan 45,98 ja tämä riitti hopeisiin mitaleihin. Lahden Ahkeran ankkuri Joni Takala onnistui pitämään JKU:n vasta kolmetoistavuotiaan Peltolan takanaan 18 sadasosasekunnin  turvin (LA 45,80).

N17-sarjassa käytiin myös hyvä kamppailu mitaleista. JKU:n nelikko Riina Puranen, Inari Heikkinen, Lotta Laurikainen ja Reetta Aaltonen onnistui puristamaan alkueräajastaan 14 sadasosaa, joka tässä viestissä riitti hienoon neljänteen sijaan. Pronssinen mitali jäi reilun kahden kymmenyksen päähän.

Pitkät viestit tuottivat pistesijoja

N17 3×800 metrin joukkue Janina Jahkola, Johanna Oksanen ja Jasmin Nyyssönen taisteli itsensä viidenneksi. Joukkueen loppuaika oli 7.28,39.

Vastaavassa miesten viestissä (M19) joukkue Iiro Surkka, Jussi Eskola ja Juho Mäkinen pisti sijoitusta hitusen paremmaksi ja juoksi neljänneksi ajalla 6.33,18.

Naisten kahdeksan sadan metrin viestissä Jyväskylän maileriperintöä edustivat Emilija Manninen, Maria Valtanen, Juuli-Anna Tauren ja Katri Niemistö. Naisten kilpailu tuotti tulokseksi ajan 9.58,29 ja sijoituksen 12.

Miesten kahdeksansadan metrin viestissä JKU marssitti Lahden aurinkoiselle stadionille kaksi miehistöä: ykkösjoukkue Anssi Puttonen, Dennis Rehnström, Henri Manninen, Jaakko Nieminen ja kakkosjoukkue Janne Kämä, Jooel Savolainen, Konsta Vilkman, Jouni Nyrönen. Jyväskyläläisillä ei ollut asiaa aivan kultamitalikamppailuun, joka käytiin Lahden Ahkeran ja IF Falkenin välillä. Voittajaksi maalikameran tarkastelun jälkeen julistettiin Lahden Ahkera, hopeaa IF Falkenille samalla ajalla ja yllätyspronssi Kuopion Reippaalle. JKU:n ykkösmiehistön tulokseksi tuli kunniakas viides tila ajalla 7.50,68.