Heidi Salminen juoksi maailmanmestariksi!

Heidi Salminen juoksi huikealla ennätysparannuksella 400 metrin aitajuoksun maailmanmestariksi alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Nairobissa sunnuntaina.

Salmisen voittoaika oli 56,94. Sillä hän nousi tämän ikäluokan Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi Viivi Lehikoisen jälkeen.

– En meinaa uskoa tätä. Kun finaali oli jo yllätys, en todellakaan odottanut tätä. Varsinkin, kun ennätyskin parani niin paljon. Tämä ei tunnu todelliselta, Salminen huokaili.

Salmisen, 17, edellinen ennätys oli alkuerissä syntynyt 58,12. Ennen Nairobin MM-kilpailuja Salmisen ennätys oli elokuun alussa Nokialla syntynyt 59,07.

– Juoksusta on vain hämäriä mielikuvia. Oli niin iso yllätys, että ennätys parani noin paljon, Salminen ihmetteli itsekin suoritustaan.

– Se on iso ratkaiseva muutos, että Tuija (Helander) opetti, kuinka kilpailu alkaa vasta 200 metrin jälkeen. Sinne asti tullaan rennosti ja moukarihäkin jälkeen aletaan taistella maaliin aita kerrallaan.

Helander: ”Ohjeena kaksi viimeistä aitaväliä täysillä”

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Salminen harjoittelee entisen huippuaiturin Tuija Helanderin valmennuksessa. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on koskaan pystynyt 400 metrin aitajuoksussa mitaleille alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Helander seurasi suojattinsa juoksua autossa Hervannan kentän kupeessa, jossa hänen toinen valmennettavansa oli kilpailemassa.

– Tiesin, että Heidissä on potentiaalia. Siinä alkuerien 58,12-juoksussa ei tullut läheskään kaikki ulos, mutta tulos alkoi olla jo sinne päin. Finaaliaika oli pommi minullekin. Ajattelin, että Heidi pystyisi sellaiseen 57,5:n aikaan, Helander sanoi.

Suojattinsa juoksua Helander kehui tasapainoiseksi. Harjoittelussa on viime ajat painotettu juoksun loppua, joka sujukin alkuerien tapaan erinomaisesti.

– Juoksun loppu on ollut Heidille vähän ongelmallinen. Hänellä on ollut pientä arkuutta. Heidi on alkanut vesiesteen kohdalla empimään. Olen sanonut, että 200 metriä pitää mennä ihan huomaamatta ja sitten on alettava tehdä töitä aita kerrallaan, Helander kertoi.

– Finaaliin annoin ohjeeksi, että kaksi viimeistä aitaväliä täysillä. Helander sanoi.

Salminen aloitti maltillisesti ja pysytteli kuusi ensimmäistä aitaväliä 4-5. sijojen tuntumassa. Takakaarteessa hän aloitti nousun kohti kärkeä nousten seitsemännellä aidalla kolmanneksi ja loppusuoralle kaarruttaessa jo toiseksi.

Salmisen oikealla puolella aitonut Ranskan Ludivine Aubert johti viimeiselle aidalle saavuttaessa vielä lähes kahden metrin erolla. Mutta viimeisellä loppusileällä Salminen pystyi vielä rytminvaihtoon ja ohitti ranskalaisen runsaat viisi metriä ennen maalia.

– Tiesin jo, kun tultiin 9. aidalle, että Heidi voittaa, Helander sanoi.

Toiseksi sijoittunut Aubert hävisi Salmiselle 0,22 sekuntia ja kolmanneksi aitonut Kanadan Savannah Sutherland 0,33 sekuntia.

Kilpailun viisi parasta paransivat ennätyksensä alle 58 sekunnin ja alittivat jokainen Salmisen aiemman ennätyksen.

Muokattu lähteestä: SUL tiedote

Aada Koppeli moukarin finaalin kymmenes

Aada Koppeli heitti perjantaina aamupäivällä moukarinheiton karsinnassa 60,14 ja sijoittui karsinnassa kuudenneksi ja eteni lauantain finaaliin. Lauantain finaalisssa Aada heitti 56,81 ja sijoitus oli finaalin 10. 3000 metrin estejuoksussa JKU:n Venla Saaren sijoitus oli 16. Venlan aika 11.34,94. Nairobissa kestävyysjuoksijoille oman haasteen toi se että kilpailut järjestettiin noin 1600 metrin korkeudessa. Kestävyysjuoksijat valmistautuivat korkealla juoksemiseen majoittumalla Pajulahden alppimajoissa ennen Keniaan lähtöä, jotta sopeutuminen sujuisi jouhevammin. Lauantaina aamupäivällä juostiin 4×100 metrin viestien alkuerät. JKU:n Arttu Peltola juoksi Suomen joukkueen kakkososuuden. Ankkuriosuudelle mahtui ukemi ennen kuin kapula saatiin maaliin ajassa 50,88, joka ei riittänyt finaaliin.

JKU:n urheilijat U20 MM-kisoissa Aada Koppeli, Venla Saari, Arttu Peltola ja Heidi Salminen.