SM-maantiejuoksun Suomen mestaruudet ratkaistaan Rantaraitilla‏

jaakko-sm-maraKokenut rata- ja maantiejuoksija Aki Nummela povaa hyvätasoista taistoa maantiejuoksun SM-kisojen voitosta. Hän veikkaa, että Jyväskylän Jyväsjärven rantateillä lauantaina mitaleille vaaditaan 1.07.00:n alitus.
Rataa suunnitellut ja kisan kärkinimiin lukeutuva JKU:n Jaakko Nieminen komppaa sanomalla, että ainakin nopea reitti tarjoaa mahdollisuudet vauhdinpitoon.

– Itse en ainakaan voi rataa syyttää, mutta katsotaan missä kunnossa pojat ovat. Ratkaisen kisan aikana, lähdenkö hakemaan EM-tulosrajaa (1.05.00) vai onko kyse vain mestaruustaistosta, Nieminen tuumii.

Nieminen ennakoi, että hänen juoksunsa kääntynee mestaruustaistoksi, jossa mennään kiihtyvällä vauhdilla. Nieminen juoksi aiemmin keväällä Barcelonassa puolimaratonin ennätyksensä 1.06.40. Kevättalven muutto Latviaan ja lääketieteen opintojen aloittaminen söivät kuitenkin sen verran terää harjoittelusta, että Barcelonassa EM-raja jäi haaveeksi.

– Sellainen maratonkunto on nyt parempi kuin kevättalvella. Olen juossut joka viikko viiden jakson aikana 36-40 kilometrin kiihtyvän lenkin. Nähtäväksi jää, riittääkö vauhti puolikkaalle, Nieminen sanoo.

Niemisen ajatuksissa siintää kahden tunnin ja 20 minuutin alitus maratonilla syksyllä. Vuosi sitten hän juoksi Pyhtään SM-maratonilla ennätyksekseen 2.26.29.

– Harjoitusmäärät ovat nyt 15 prosenttia pienemmät kuin viime vuonna, mutta yksittäiset treenit ovat pidempiä ja kovempia.

Nummela: Kun saisi hyvän fiiliksen päälle

Nummela on yrittänyt kuukauden sisään rikkoa puolimaratonin EM-tulosrajan jo kahdesti. Maaliskuussa Haagissa hän juoksi vastatuulen ja sateen kiusaamassa kilpailussa 1.07.39 ja puolitoista viikkoa sitten Berliinissä 1.09.37.

Berliinissä toiveet hyvästä ajasta karkasivat Nummelan mukaan jo alkumatkasta, kun kroppaan hiipi väsymys.

– En tiedä, oliko flunssa tai mikä vei vireen. Yhdentoista kilometrin jälkeen tiesin, ettei nyt tule tulosta ja vedin puolihölkällä maaliin, Nummela sanoo.

Berliinin kisan jälkeen Nummella pisti juoksukengät toviksi nurkkaan ja palautteli kunnolla. Jyväskylässä on tarkoitus katsoa, mihin päivän kunto riittää.

– Kun saisi hyvän innostuksen ja fiiliksen päälle, Nummela sanoo SM-mittelöstä.

Kesällä Nummela palaa radalle, mutta ajatuksissa on Niemisen tapaan juosta syksyllä maraton ennätysvauhtia. Nykyinen ennätys on 2.27.02.

Jussi Utriainen kestosuosikkina

Nieminen ja Nummela ovat yhtä mieltä siitä, että suosikkina Jyväskylässä matkaan lähtee kymmenen mestaruutta voittanut Jussi Utriainen. Kisan kärkinimiin lukeutuu myös muuan muassa Jarkko Järvenpää.

Nuorten SM-maantiejuoksu 10-kilometriä

Ennen yleisten sarjojen puolimaratonia kisataan M/N19,17 sarjojen kymmenen kilometrin maantiejuoksun Suomen mestaruuksista. Järjestävän seuran JKU:n värejä edustavat mm. Jussi Eskola M19-sarjassa sekä Eemil Helander M17 ja Lotta Mäkinen N17-sarjoissa. Sekä Helander että Mäkinen kisaavat lajiensa kärkipaikoista, vaikka molemmat ovat vuonna 2001 syntyneitä.

SM-starttien jälkeen lauantaisen juoksupäivän päättää koko juoksukansalle tarkoitettu Kevät Kirmaisu. Kirmaisussa on tarjolla sekä 10 kilometrin että 5 kilometrin matkat ja jälki-ilmoittautuminen on mahdollista vielä paikan päällä.

Jyväsjärven rantareitille vedetyn SM-reitin maalipaikka on Jyväskylän keskustan lähellä, Alba-hotellin tuntumassa, Jämsän tien varressa. Juoksijoita voi seurata myös Lutakon aukiolla tai satama-alueella.

SM-maantiejuoksun aikataulu (16.4.):

Klo 10.00 SAUL SM-puolimaraton

Klo 12.30 SUL SM 10 km M/N19,17

Klo 13.30 SUL SM-puolimaraton M/N

Klo 15.30 Kevätkirmaisu 10 km / 5 km