Suomelle kymmenen Pohjoismaiden mestaruutta – Emma Koistiselle kultaa ja hopeaa

Suomen nuoret voittivat kahdeksan Pohjoismaiden mestaruutta lauantain kahden mestaruuden jatkoksi 19-vuotiaiden nelimaaottelun ja Pohjoismaiden mestaruuskisojen toisena päivänä Espoossa Leppävaaran stadionilla.

Norjan ensimmäisenä päivänä hankkima maaottelujohto kutistui lähes olemattomiin, mutta norjalaiset pitivät pintansa sekä miesten että naisten maaottelussa.

Päätöslajit 4×400 metrin viestinjuoksut voittanut Norja oli naisten maaottelussa vain kaksi pistettä ja miesten ottelussa 4,5 pistettä Suomea vahvempi. Ruotsi oli molemmissa maaotteluissa kolmas ja Islannin sekä Tanskan yhdistelmäjoukkue neljäs.

Maaottelu käytiin pääosin suosiollisissa olosuhteissa. Lauantain kisoja häiritsi kuitenkin voimakas tuuli ja sunnuntaina rankka ukkoskuuro yllätti aivan kisojen loppumetreillä.

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emma Koistinen juoksi seitsemän sadasosan päähän ennätyksestään ja vei voiton lukemin 13,66. Tampereen Pyrinnön Jessi Landström juoksi 14,28 ja oli kuudes.

– Ihan hyvä, vaikka juoksu tuntui vieläkin paremmalta kuin mitä aika oli, monen muun tavoin Ruotsi-ottelupaikasta Tampereella kovasti taisteleva Koistinen kommentoi.

200 metrillä Koistinen on myös mahdollinen nimi Ruotsi-ottelun joukkueeseen, sillä Espoossa hopeaan oikeuttanut 24,24 kiilaisi kotimaisessa tilastossa kolmanneksi. Myötätuulta oli kuitenkin 2,8 metriä sekunnissa.

– Tiesin, että pystyn noihin aikoihin, mutta harmi, että tuulta oli liikaa.

200 metrillä Suomen toinen edustaja, Tampereen Pyrinnön Sara Jokinen, joutui turvautumaan maaliintulon jälkeen jäähoitoon, kun kireä takareisi aiheutti kipuja kisan loppuvaiheissa. Jokinen oli kuudes ajalla 24,77.

Miesten 110 metrin aitajuoksussa suomalaiskaksikko koki kovia. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden tilastoykkönen Ilari Manninen sortui vilppilähtöön ja 400 metrin aitajuoksussa onnistunut Viktor Kantele kolhaisi kisan loppupuoliskolla aitaa siinä määrin, että rytmi sekosi ratkaisevasti. Kantele taisteli jopa voitosta, mutta tippui lopulta kuudenneksi ajalla 14,73.