JKU:n nuoret häikäisivät Kalajoella ja Oulussa

lotta-ja-heini

Viikonlopun tuplamestarit Lotta Mäkinen ja Heini Ikonen nuorten eliittikisoissa Harjulla 18.6.15

Nuorten SM-kisat Kalajoella ja Oulussa olivat JKU:lle lähes täysosuma. Kalajoella JKU:n 16- ja 17-vuotiaat nuoret kahmivat 9 mitalia (4 kultaa, 3 hopeaa ja 2 pronssia) ja 11 pistesijaa. Oulusta saaliina oli 13 henkilökohtaista mitalia (6 kultaa, 6 hopeaa ja 1 pronssi), 8 joukkuemitalia (4 kultaa, 4 hopeaa) ja 8 pistesijaa JKU:n 14- ja 15-vuotiaille junnuille.

Kalajoen kisojen yksi kuningattarista oli eittämättä Heini Ikonen, joka vei 16-sarjan keskimatkat suvereenisti nimiinsä: Ikonen varmisti tuplamestaruuden juoksemalla ennätyksensä sekä 800 metrillä (2.14,22) että 1500 metrillä (4.47,32). Saman ikäisten naisten 200 metrillä Ada Koistinen osoitti nopeuttaan juoksemalla pronssille ennätyksellään 25,36.

Myös miesten puolella nähtiin JKU:laisia voittajia, kun Miika Lehtinen vei M16-sarjan 800 metrin mestaruuden ajalla 2.03,37. Lehtinen täydensi onnistuneen viikonlopun yltämällä pronssille myös 1500 metrillä (4.11,11 oe.).

JKU:n aitajuoksuperinteet saivat jatkoa, kun Miska Sundberg voitti 17-ikäisten 110 metrin aidat ennätyksellään 13,99. Tulos on ikäluokan kaikkien aikojen 3:nneksi kovin noteeraus. Myös 16-sarjan pika-aidoissa päästiin mitalin makuun, kun Kaapo Kangas venyi tiukassa kisassa hopealle (14,56 oe.). Viikonlopun toisen hopeamitalin Kangas varmisti aidatulla ratakierroksella.

17-ikäisten 3-loikkapaikalla Julius Toivola pokkasi hopeaa tuulituloksella 13,93. Sallituissa oloissa viimeisellä hypyllään Toivola venytti ulkorataennätyksensä 13,88.

Myös Oulussa saatiin JKU:lainen tuplamestari, kun Lotta Mäkinen hallitsi T14-sarjan 800 ja 2000 metrin matkoja. Tiukassa kasin kisassa Mäkinen onnistui pitämään takanaan kovan kilpakumppaninsa Silja Röngän (LahdA), mihin vaadittiin Mäkiseltä uutta henkilökohtaista ennätystä 2.20,07. Seuraavan päivän 2000 metrillä Mäkinen intoutui hurjaan vauhdin pitoon: tulos 6.34,29 on Mäkisen uusi ennätys ja kaikkien aikojen 11:nneksi kovin tulos ikäluokassa. Aikavertailussa jopa vuotta vanhemmat olisivat jääneet taakse.

Kahden mitalin urheilija oli myös T15-sarjan Assi Jämsen. Lauantaina Jämsen pukkasi kuulassa hopealle tuloksella 12,76, ja sunnuntaina hän viskasi kiekkoa 47,54 metriä, millä irtosi ylivoimainen mestaruus lähes kolmen metrin erolla.

Mestaruuteen ylsi myös Roosa Mähönen, joka hyppäsi T15-sarjan ykköseksi tuloksella 11,63. Myös toiseksi sijoittunut Kaisa Mikander (HirvensU) hyppäsi yhtä pitkälle, mutta Mähösen onneksi hänen toiseksi pisin hyppynsä oli viisi senttiä Mikanderin vastaavaa parempi.

Tytöistä mitalikantaan pääsivät vielä Siiri Rainio ja Laura Koivisto. T15-sarjan 300 aidoissa Rainio juoksi hopeaa ajalla 43,78. Aika on Rainion henkilökohtainen ennätys ja kaikkien aikojen 10:nneksi kovin noteeraus, mutta mestaruuteen olisi tällä kertaa vaadittu Suomen ennätys (Frida Hämäläinen TamPy 42,64). Koivisto puolestaan venytti 14-ikäisten 3-loikassa kakkoseksi tuloksella 11,11.

Poikien puolella Juho Nieminen vei 15-sarjan 3-loikan mestaruuden ylivoimaisesti tuloksella 13,84. Tulos on Niemisen ulkorataennätys ja on ikäluokan kaikkien aikojen 6:nneksi paras noteeraus. JKU:n pomppulahjakkuus oli lähellä tuplamestaruutta, kun pituudesta saldona oli hopeaa. Edes uusi ulkorataennätys 6,37 ei mestaruuteen riittänyt, vaan voitto lipesi hyppysistä vasta kisan viimeisellä kierroksella kolmen sentin erolla.

Kahden mitalin miehiä olivat myös 14-sarjalaiset Juuso Peltola ja Eemil Helander. Peltola otti ensiksi mestaruuden 100 metrin aidoissa ja puristi vielä hopeaa satasella vain tunti aitojen jälkeen. Helander puolestaan oli hopealla 1500 metrin esteissä (4.37,62) ja pronssilla tiukassa 2000 metrin kamppailussa (6.02,01), jossa kaikki mitalistit mahtuivat kahden sekunnin sisään. Molemmat tulokset olivat Helanderin henkilökohtaisia ennätyksiä, ja esteaika meni kaikkien aikojen listalla peräti toiseksi.

16- ja 17-vuotiaiden SM-kisat huomioidaan myös Kalevan Maljassa, johon JKU sai viikonloppuna lisäystä peräti 72 pistettä Turun Urheiluliiton 27 pistettä vastaan. Näin ollen JKU siirtyi ensimmäistä kertaa tänä vuonna kärkipaikalle Kalevan Malja -pisteissä. JKU:n johto on nyt tukevat 18,5 pistettä, mutta pisteitä on vielä jaossa nuorten SM-moniotteluissa ja SM-maratonilla…

Tulokset Kalajoki
Tulokset Oulu
Kalevan Malja 2015