Esikuvana yhdenvertaisuudesta ja matkalla huipulle: Kestävyysjuoksija Sara-Elise Ruokonen
Kirjoitettu 6.4.2021 Kategoriassa: Huippu-urheilu,Seura
21-vuotias Sara-Elise Ruokonen on Suomen lupaavimpia nuoria kestävyysjuoksijoita. Nuorten eri ikäluokissa hän on saavuttanut yhteensä 14 SM-kilpailuiden mitalia kahdeksalla eri juoksumatkalla parhaana lajinaan estejuoksu.
Ruokonen on tämän ohella kuurojen Suomen ennätysjuoksija ja menestynyt kuurojen urheilijoiden kilpailuissa myös EM-tasolla.
Kuusjoen Humun kasvatti Ruokonen siirtyi täksi vuodeksi Jyväskylän Kenttäurheilijoihin. Hänen valmentajanaan jatkaa yhä Elina Lietzen, mutta Jyväskylässä opiskeleva Ruokonen osallistuu myös Ari Nummelan vetämiin yhteisharjoituksiin.
Elämäntapana urheilu jo lapsuudesta asti
Nuoresta iästään huolimatta Ruokonen on ehtinyt kilpailla SM-tasolla jo yhdeksän vuotta.
– Lapsena mielelläni liikuin ja ulkoilin paljon. Ala-asteikäisenä innostuin urheilusta enemmänkin ja aloitin yleisurheilun. Noin 13-vuotiaana sain ensimmäisen harjoitusohjelmani ja pikkuhiljaa kestävyysjuoksusta tuli päälajini.
– Kestävyysjuoksun lisäksi kilpailen jonkin verran suunnistuksessa ja siinä edustan Suunta Jyväskylää. Olen edennyt kestävyysjuoksun ehdoilla ja mennyt sen mukaan, miten suunnistus sopii juoksuohjelmaan. Omaksi harrastukseksi on tullut tehtyä paljon monipuolisesti muitakin lajeja, kuten hiihtoa ja uintia.
Ruokonen on elämäntapaurheilija, joka on oppinut myös harjoitusrytmin merkityksen.
– Tärkeää mielestäni on pysyä terveenä. Ja on pitänyt myös oppia, että myös lepo on tärkeä, jotta harjoituksista saadaan hyödyt irti, siinä on vielä työstettävää. Tietysti myös harjoitusten sisältö ja säännöllisyys ovat tärkeitä asioita.
Urheilu-uran tavoitteet kansainvälisellä tasolla
Tavoite on täksi vuodeksi asetettu jo kansainväliselle tasolle 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin, jotka järjestetään Bergenissä, Norjassa.
– Tällä kaudella tavoitteenani on parantaa ennätyksiäni ja menestyä nuorten SM-kilpailuissa sekä Kalevan kisoissa. Tavoitteenani on päästä myös nuorten EM-kilpailuihin Norjaan.
– Reilun vuoden kuluttua aion kilpailla Deaflympicseissa (kuurojen olympialaiset) ja pidemmällä tähtäimellä haluaisin päästä yleisurheilun avoimen sarjan arvokilpailuihin kuurojen arvokilpailujen lisäksi.
Edelläkävijänä ja esikuvana kuuroille urheilijoille
Kilpailuiden järjestäjiltä kuurojen urheilijoiden integroiminen avoimen sarjan kilpailuihin edellyttää yhdenvertaisuuskysymysten opiskelua ja käytännön osaamista. Ruokonen on esikuva monille kuuroille urheilijoille ja hän on vienyt yhdenvertaisuuden viestiä myös kilpailujenjärjestäjille.
– Koen, että yhdenvertaisuus toteutuu Suomessa suhteellisen hyvin. Käytän avoimissa kilpailuissa melkein aina sisäkorvaistutetta ja kuulen melko hyvin.
– Sen sijaan estejuoksussa en käytä ikinä laitetta, ettei se kastu ja silloin olen huomannut, että haasteet liittyvät ehkä eniten kommunikaatiotilanteisiin ja äänimerkkeihin.
– Esimerkiksi juoksun lähdössä pitää seurata toisten liikkumista, koska tulee siirtymiset, lähtökomennot ja lähtölaukaus. Olen joskus myöhästynyt lähdössä aika pahasti, kun en ole tuntenut tai kuullut pyssyä tai komentoja. Kuurojen kilpailuissa meillä on lähdössä valomerkit.
– Tietoisuus kuurojen urheilusta on tärkeää, sillä se on aika moninaista. On täysin viittomakielisiä kuuroja, sisäkorvaistutetta tai muita kuulon apuvälineitä käyttäviä urheilijoita. Kun itse käytän sisäkorvaistutetta, niin sen avulla pystyn kuulemaan melko hyvin, mutta kun otan sen pois, en kuule mitään.
– Silloin kun juoksen kuurojen kilpailuissa tai haluan avoimissa kilpailuissa tehdä kuurojen Suomen ennätyksen, minun tulee juosta ilman kuulolaitettani, jotta tulos hyväksytään Suomen ennätykseksi.
Innostava valmennus ja motivoiva harjoittelu ovat kaiken perusta
Suomi on kestävyysjuoksussa menestynyt historiallisesti erittäin hyvin, mutta maamme parhaasta menestyksestä on kulunut jo aikaa. Ruokonen vie menneiden polvien viestiä nuorille juoksijoille.
– Kestävyysjuoksussa minua innostaa kehittyminen ja onnistumiset, kuten ennätykset ja hyvät treenit. Juoksemisen kautta olen saanut paljon hienoja kokemuksia ja tutustunut uusiin ihmisiin.
– Innostava valmennus ja motivoiva harjoittelu sekä yhteistreenit ja leirit ovat mielestäni sellaisia asioita, jotka voisivat innostaa suuren joukon nuoria kestävyysjuoksijoiksi.
Ruokonen antaa tunnustusta myös viime vuonna tasan sata vuotta täyttäneelle Suomen Kuurojen Urheiluliitolle (https://www.skul.org).
– Olin ensimmäisen kerran kuurojen arvokilpailuissa 2016 Saksassa ja sen jälkeen olen ollut melkein vuosittain mukana. Kuurojen urheilun kautta on ollut mahtavaa päästä kaikkiin kisareissuihin ja tutustumaan uusiin ihmisiin, siellä on otettu tosi hyvin mukaan porukkaan.
Mikko Nieminen
Juttu julkaistu alunperin Yleisurheilu.fi:ssä 3.4.2021 https://www.yleisurheilu.fi/uutinen/esikuvana-yhdenvertaisuudesta-ja-matkalla-huipulle-kestavyysjuoksija-sara-elise-ruokonen/
Kuvat: Anssi Mäkinen, anselmus.net.