Sami Itanin 10-ottelijan ura päättyy Porin Kalevan Kisoihin

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kautta-aikain menestynein kymmenottelija Sami Itani starttaa tämän kauden kolmanteen otteluunsa Kalevan Kisoissa. Ottelusta tulee joka tapauksessa merkkipaalu mittavan urheilu-uraan, sillä Porin ottelu tulee olemaan hänen viimeinen suorituksensa yleisurheilun kuninkuuslajissa.

– Poriin lähden hyvin ja helpottunein mielin. Siellä otellaan sydämen sykkeen mukaan ja toivottavasti se myös välittyy itse suoritukseen. Tulos tai sijoitus ei ole se pääasia, kertoo Itani jäähyväisottelustaan.

Ottelijan matka Kärsämäeltä Poriin

Uransa aikana Itani on startannut otteluun kaikkiaan 72 kertaa, joista päätöslajiin saakka urheiltuja on 56. Ensimmäisen 4-ottelunsa hän urheili 5.7.1999 Kärsämäellä 1571 pistettä yli 16 vuotta sitten. 

Ottelu muodostui Itanin päälajiksi 14-vuotiaana. Oma vaikutuksensa lajivalintaan oli epäilemättä tuolloisella valmentajalla Jarkko Finnillä. Nuoruusvuosina myös korkeushyppy ja pikamatkat olivat myös vahvoja. Muistorikkaimpia otteluita ovat erityisesti nuorten arvokilpailut, joita urheilu-uraan tuli viisi. Näistä erityisesti vuoden 2004 19-vuotiaiden MM-kisat Italian Grossettossa olivat mieleenpainuvat, kun Itani sijoittui kuudenneksi kaksi vuotta ikäryhmää nuorempana.

Odotukset olivat korkealla kaksi vuotta myöhemmin Pekingin MM19-kisoissa, mutta takareisivaiva päätti ottelun keskeytykseen ja pettymykseen. Samainen ongelma takareisien kanssa jatkui myös muutamana seuraavana vuotena ja urheilu-ura oli jo vähällä päättyä ennen kuin vaivaan löytyi hoito.

Vaikeiden vuosien jälkeen Itani nousi Suomen yleisen sarjan ottelijoiden kärkijoukkoon ja uran huippukohta ajoittui Kalevan Kisaan 2011, jossa hän voitti ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruuden ja otteli ennätyksensä 7731 pistettä. Lajiennätyksistä laskettuna 10-ottelun pisteissä saadaan 8094 pistettä. Ennätyssarjaa voidaan pitää näin erittäin onnistuneena kymmenottelijoiden ”tunnusluvulla” 95,5% lajiennätyksiin verrattuna.

Vuodesta 2002 lähtien Itani on JKU:ta edustaessaan voittanut kaikkiaan 12. Suomen mestaruutta. Kalevan Kisoissa kultainen mitali on ojennettu Itanille vuosina 2011 ja 2012, hopeaa 2010 ja pronssia 2006. Vuonna 2011 hän voitti 7-ottelun Suomen hallimestaruuden. Seuraavalle vuodelle osui myös yksi kuudesta arvokilpailuedustuksesta, kun Itani otteli Helsingin EM-kisoissa kotiyleisön edessä pisteet 7515, joka riitti sijalle 17. Edustustehtävissä Itani on nähty 15 kertaa, mm. Eurocupin 1. divisioonassa ja superissa. Uraan mahtuu myös yhdeksän maaottelua, Universiadit 2011 sekä seurajoukkueiden ECCC kaikkiaan kolme kertaa.

Sami Itani pitää hallussaan Suomen ennätystä M17 7-ottelussa pistein 5262. Keski-Suomen yleisurheilupiirin ennätyksiä hänellä on yleisen sarjan 7-ottelusta, M17 ja M19 sarjojen 10-ottelusta, P17-sarjan korkeudesta sekä ulkoradoilta että hallista sekä P15 sarjan 100 metriltä sekä 60 metrin aidoista.

Kymmenottelijoilta kysytään usein, mikä kymmenestä lajeista on rakkain ja mieluisin. 

– Itse pidän haastavista lajeista ja erityisesti silloin, kun niissä onnistuu. Seiväs on minulle ollut aina psyykelaji ja siinä onnistuminen on palkitsevaa. Toinen koetinkivi on 1500 metriä, joka on hankala laji liki jokaiselle ottelijalle, vastaa Itani tähän ikuisuuskysymykseen.

Urheilu-uran jälkeen odottaa perhe-elämä ja akateeminen ura

Urheilu-uransa ohella Itani on rakentanut mittavaa akateemista uraa. Hänen taloustieteitä käsittelevä lopputyönsä palkittiin vuoden gradu-työnä. Kalevan Kisojen jälkeen tuore aviomies ja perheen isä siirtyy Yhdysvaltoihin Stanfordin yliopistoon viimeistelemään väitöskirjaansa. Näistä meriiteistään huolimatta Itani tunnetaan urheilukentillä vaatimattomana ja sympaattisena persoonana eikä olekaan ihme, että hänet on valittu useita kertoja yleisurheilujoukkueen kapteeniksi.

Urheilijan ”testamenttiaan” Sami Itani ei vielä osaa kiteyttää, sen aika tulee myöhemmin. Päällimmäisenä on kuitenkin mielessä kiitollisuus siitä, mitä urheilu on merkinnyt vuosien saatossa. 

– Urheilu on ollut iso osa elämää ja minäkuvaa. Se on sosiaalinen matka muun urheiluperheen kanssa. En ole erityisesti minkään joukkueen tai seuran fani, mutta JKU:n logo rinnassa on aina ollut tärkeä.
– Tiedän, että sunnuntaina 1500 metrin maalissa on odottamassa monta tärkeää ihmistä vuosien varrelta. 

JKU:ta Sami Itani on edustanut vuodesta 2002 lähtien. Hänen aikaisemmat seurat olivat Kärsämäen Kataja ja Äänekosken Urheilijat. Valmentajina ovat toimineet Jarkko Finni, Mika Hormalainen ja nyt Vince De Lange.