JKU mitalit mielessä SM-viesteihin

JKU Lahden SM-viesteihin ennätyssuurella joukkueella

Viikonlopun SM-viesteihin lähtee Jyväskylästä ennätyssuuri 33:n joukkueen ja 80 urheilijan joukko. Kaikkiaan SM-viesteihin on ilmoittautunut 1944 urheilijaa, 630 joukkuetta 83:sta seurasta.

JKU:n tavoite 10 mitalia perustuu kolmen mitalin realistiseen odotukseen miesten ja naisten lajeista, kaksi mitalia 19-vuotiaiden sarjasta, kolme 17-vuotiaista sekä kaksi 15-vuotiaista. Tavoite voi hyvin ylittyä, jos esimerkiksi miesten joukkueet venyvät omissa lajeissaan; parhaimmillaan JKU:lla voi olla mitalimahdollisuus kaikissa miesten lajeissa (4×100, 4×400, 4×800 ja 4×1500).

Suuria odotuksia kohdistuu ikäluokkaan 17-vuotiaat, jossa erityisesti miesten pika- ja aitaviestijoukkueet voivat onnistuessaan tavoitella jopa uusia Suomen ennätyksiä. M17-sarjan 4×300 metrin Suomen ennätys on 2.21,94 TU:lla vuodelta 2007 ja 4×100 metrin aitaviestin ennätys 52,68 HKV:lla samalta vuodelta.

Naisten pikaviestissä odotetaan Suomen ennätystä

Naisten pikaviestissä on vain yksi ennakkosuosikki: JKU:n naisten pikaviestikvartetti, Ida Aidanpää, Hanna-Maari Latvala, Minna Laukka ja Emmi Mäkinen kohensi jo kauden avauskisassa ECCC:ssä Amsterdamissa Suomen ennätyksen lukemiin 45,44. Kauden edetessä kaikki neljä naista ovat päässeet hyvään vauhtiin. Hanna-Maari Latvala on kellottanut kauden kotimaiseksi kärkiajaksi 11,38. Norjan Florössa Latvala kiisi suoran huikeaan aikaan 11,23, mutta tuulta oli aavistuksen liikaa (+2,2) selän takana.

Emmi Mäkinen on hypännyt pituuden kauden kotimaisen kärkituloksen 633 ja kohentanut myös satasen ennätyksensä huippulukemiin 11,88 Jyväskylä Gamesissa.  Joukkueen ”nestori” Minna Laukka on päässyt hyvään vauhtiin, kun viime viikonloppuna Jämsänkoskella nainen kiisi etusuoran aikaan 11,87, joka jää vain 11 sadasosaa Laukan viime vuonna juoksemasta ennätyksestä 11,76.

Myös viestijoukkueen neljäs lenkki, aloitusosuuden juokseva Ida Aidanpää on huikeassa vireessä. Omassa päälajissaan sadan metrin aidoissa Aidanpää juoksi kaikkien aikojen tilastoneloseksi tuloksella 13,22. Oma ennätys kohentui 18 sadasosalla ja samalla alittui myös EM-kisaraja. Aidanpään satasen ennätys on viime vuodelta Jyväskylästä 11,95. Tänä vuonna ei ole vielä henkilökohtaista noteerausta sadan metrin matkalta.

Jos naisten viestiaikaa tarkastellaan ennätysten perusteella ja vähennetään teoreettinen hyvien vaihtojen ja lentävien lähtöjen 2,5 sekuntia, päädytään aikaan 44,45 (11,95+11,36+11,76+11,88 – 2,5). Tämä alittaisi nykyisen Suomen ennätyksen lähes sekunnilla ja esimerkiksi maajoukkueen Tallinnassa juokseman ajan 44,85 selvästi. Toki pikaviestissä tulee aina muistaa, että yksikin epäonnistunut vaihto voi pilata koko kilpailun ja johtaa pahimmillaan keskeytykseen tai hylkäykseen. SM-viestien lauantai-iltapäivän jännitysmomentti on joka tapauksessa naisten pikaviesti ja sen Suomen ennätysodotukset.

Viestijoukkueet median tavattavissa

Naisten pikaviestijoukkue harjoittelee viestinvaihtoja keskiviikkona klo 10.30 Harjulla. Joukkueen jäsenet ovat käytettävissä median haastatteluihin ja kuvauksiin. JKU:n muut pikaviestijoukkueet ovat myös viestiharjoituksissa keskiviikkoiltapäivällä. Tarkemmista ajankohdista lisätietoa antaa tarvittaessa JKU:n valmennuspäällikkö Jarkko Finni, p 040 536 2680.

SM-viestit Lahdessa: http://www.lahdenahkera.fi/sm-viestit-2014/