Toimintakäsikirja

Urheilijan polku - Huippu-urheilu ja valmennusryhmät 18v+

Huippu-urheilulla tarkoitetaan kansalliseen ja kansainväliseen menestykseen tähtäävää toimintaa. Alle 19-vuotiaiden toiminta järjestyy vielä pitkälti nuorisovalmennusryhmien tapaan.

Toiminnan päätavoitteet ovat:

● Auttaa seuran jokaista urheilijaa oman urheilullisen potentiaalinsa maksimoimisessa
● Kasvattaa huippuluokan yleisurheilijoita arvokilpailuihin
● Vahvistaa yhteishenkeä ja seuraan kuulumisen tunnetta
● Laadukkaan valmennuksen varmistaminen sekä harjoitusolosuhteiden ja tukitoimien kehittäminen huippu-urheiluvaatimusten mukaiseksi
● Valmentajien osaamisen ja työskentelyedellytysten edistäminen
● Seuran urheilijoiden entistä parempi näkyminen tiedotusvälineissä

Seuran yleisen sarjan urheilijat harjoittelevat henkilökohtaisten valmentajien kanssa joko yksin tai ryhmissä. Ryhmä- ja yhteisharjoittelua pyritään aktiivisesti lisäämään ja tehostamaan. Valmennuspäällikkö toimii seuran yleisen sarjan urheilijoiden valmennuksen organisoijana ja pyrkii tarvittaessa auttamaan urheilijoita valmentajan tai valmennusryhmän etsimisessä. JKU järjestää myös koulutus- ja keskustelutilaisuuksia yleisen sarjan urheilijoiden valmentajille.

JKU pyrkii kehittämään yleisurheilun päivittäisharjoittelun olosuhteita Jyväskylässä mm. yhdessä Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän urheiluakatemian, Suomen Urheiluliiton ja Jyväskylän urheiluoppilaitosten kanssa. Olosuhteiden osalta tärkeimpinä kehityskohteina ovat Hipposhalli, Monitoimitalo ja Harjun urheilukenttä. Jyväskylän harjoituspaikkoja käyttääkseen JKU:n urheilijat voivat ostaa urheiluakatemian tarjoaman urheilijarannekkeen. Akatemian rannekkeen omaavat urheilijat voivat harjoitella vapailla vuoroilla Hipposhallissa ja Harjulla sekä joiltakin osin myös muilla liikunta- ja urheilupaikoilla.

Seura auttaa huippu-urheilijoita ja heidän valmentajiaan laadukkaiden tuki- ja asiantuntijapalveluiden palveluiden hyödyntämisessä päivittäisharjoittelun tukena. Osa palveluista on saatavilla JKU:n, osa Urheiluakatemian ja osa yleisurheilukeskuksen kautta. Osa palveluista kohdistuu vain SUL:n maajoukkue- ja Team Finland -tason urheilijoille, mutta osa koskee laajempaa joukkoa urheilijoita. Oleellista on rakentaa osaava ja hyvin saatavilla oleva palvelukokonaisuus urheilijoiden ja valmentajien käyttöön. Tuki- ja asiantuntijapalveluista informoidaan urheilijoita ja valmentajia säännöllisesti. Vähintään 7 pisteen urheilijoiden tukipalvelutarpeet käydään yksilöllisesti läpi erityisesti valmennustukikeskusteluissa loka-marraskuussa.

Pääosa seuran jakamasta valmennustuesta tulee käyttää päivittäisharjoittelun tehostamiseen Jyväskylässä.

JKU ja erityisesti JKU:n valmennuspäällikkö vastaa yleisurheilukeskuksen toiminnasta, minkä tarkoituksena on yleisurheilijoiden huippu-urheiluedellytysten kehittäminen Jyväskylässä.

Valmennusmaksut:

132 e/kk (12 kk/vuosi)
SUL:n maajoukkueryhmän urheilijat 150 e/kk (suositus)
SUL:n Team Finland -ryhmän urheilijat 200 e/kk (suositus)

Valmentaja ja urheilija määrittävät maksun suuruuden yhdessä valmennuspäällikön kanssa. Maksua pohdittaessa otetaan huomioon mm. urheilijan taso sekä valmentajan koulutus ja kokemus.

Valmennusmaksu sisältää seuran urheilijajäsenmaksun.

Valmennusmaksut laskutetaan Suomisportin kautta kolmesti vuodessa: loka-marraskuussa (loka- tammikuun toimintamaksut), helmi-maaliskuussa (helmi-toukokuun toimintamaksut) ja kesäkuussa (kesä-syyskuun toimintamaksut).

Muiden 18v+ urheilijoiden jäsenmaksut:

(koskee urheilijoita, jotka eivät maksa valmennusmaksua)

18-22 -vuotiaat, vähintään 5 pisteen urheilijat 280 e/vuosi
yli 22 vuotiaat, vähintään 7 pisteen urheilijat 280 e/vuosi
muut 140 e/vuosi (puolitettu jäsenmaksu)

Erityistapauksissa valmennuspäällikkö voi päättää puolitetusta jäsenmaksusta
(esim. muualla kuin Jyväskylässä harjoittelevat urheilijat)

Urheilijajäsenmaksu sisältää:

 • seuran jäsenmaksun ja jäsenedut
 • oikeutuksen JKU:n valmennustukeen (ks. Valmennustuki)
 • Kalevan Kisojen majoituksen omaa kilpailua edellyttävälle yölle seuran varaamassa majoituspaikassa sekä SM-viestien majoituksen joukkueisiin valituille urheilijoille
 • muut SM-kilpailumajoitukset (ks. SM-kilpailujen korvausperusteet)
 • ilmoittautumismaksut SM-kilpailuihin
 • ilmoittautumismaksut seuran omiin kilpailuihin
 • bussimatkan SM-viesteihin ja kimppakyydit muihin SM-kisoihin
 • lisenssin
 • JKU:n kesä- ja talvitiedotteet
 • mahdollisuuden harjoitella Hipposhallissa JKU:n yleisen sarjan vuoroilla
 • alennetut hinnat JKU:n yhteistyökumppaneiden palveluista ja tuotteista
 • toimisto- ja valmennuspäällikköpalvelut

Valmennustuki

Vähintään 7 p luokittelutuloksen tehneet ja/tai SM-kilpailuissa menestyneet 19-, 22- tai yleisessä sarjassa kilpailevat urheilijat voivat saada seuralta valmennustukea ja hyödyntää erikseen määriteltäviä Huippu-urheilun tuki- ja asiantuntijapalveluita. Tukipalvelut räätälöidään valmennustukikeskustelussa määritetyllä tavalla yksilöllisesti. Suomen Urheiluliiton kehitystaulukon ikäkohtaisen tuloksen rikkonut urheilija voi lisäksi päästä osaksi JKU:n huippu-urheilutiimiä (Verso-tiimi). Lue valmennustuesta tarkemmin tästä.

________________________________________________________________________________

Toimintakäsikirja

Urheilijan polku
Valmentajan polku
Kilpailujen korvausperusteet
Arviointi, kehittäminen ja palkitseminen
Vastuullisuusohjelma

________________________________________________________________________________

Pääyhteistyökumppanit

Kariteam
Valmet
Verso