SAUL SM-hallit kokoaa Jyväskylään satoja urheilijoita viikonloppuna

Viikonloppuna 16.-18.2. Hipposhallissa kilpaillaan Suomen aikuisurheiluliiton (SAUL:n) SM-hallit. Kilpailuun on tulossa yli 650 urheilijaa, nuorimmat kilpailijat kilpailevat 30-vuotiaiden ja vanhimmat 95-vuotiaiden sarjassa. JKU:n omista arvokisamenestyjistä mm. Tessa Tillgren, Tuire Mäki ja Terhi Kokkonen havittelevat useampaa mitalia viikonloppuna. Kisassa nähdään myös lukuisia Kalevan Kisoissa menestyneitä urheilijoita, jotka pyrkivät parantamaan oman ikäluokan SE:tä viikonloppuna: Mika Polku (M45 korkeus), Jaana Sieviläinen (N40 pituus) ja Laura Manninen (N50 3000 m).

Yksi kokeneimmista kilpailuihin osallistuvista urheilijoista on tälle kaudelle JKU:n kunniajäseneksi siirtynyt Leo Saarinen, joka täyttää tänä vuonna 95 vuotta. Lajeina Jyväskylän SM-halleissa Saarisella on kuula sekä painonheitto.  ”Tavoitteista en tiedä. Katsotaan, jos paikalle pääsen ja teen sen mitä pystyn.” Saarinen kommentoi ennen kisaa harjoituksen yhteydessä, mutta seuraavassa lauseessa kuitenkin mainitsi, että jospa vielä pääsisi ennätyskuntoon. Maailmanennätys kuulassa 95-vuotiaiden sarjassa on 8,21 m (3 kg kuula), 90-sarjan kuulan ME-tulos hänellä jo onkin nimissään. Jyväskylän SM-halleissa tässä ikäluokassa ei ruuhkaa ole, sillä Saarinen on ainoa 95-sarjan kilpailija miehissä.

Saarinen, tai tuttavallisemmin Leksa, on monelle, etenkin kokeneelle urheilijalle tuttu kisatoveri niin SM-, EM- kuin MM-karkeloistakin vuosien ajan. ”Eihän tätä tekisi, jos tämä olisi ikävää.”, toteaa Leksa hymyillen. Hän käy edelleen joka viikko tekemässä lajitreenin: kuulaa ja painonheittoa lähinnä, mutta välillä myös muutamat moukarinpyörittelyt mahtuvat mukaan ohjelmaan. Talvisin treenit tehdään Hipposhallin alakerran heittohäkissä, jonne pääsee laskeutumalla n. 50 porrasta alaspäin. Ja saman verran portaita kivutaan ylös treenin päätteeksi. Kesällä harjoitukset tapahuvat pääasiassa Viitaniemessä, jossa viikonloppuna heitetään painonheitto.

Kisakentillä jo 1950-luvulta lähtien

”Kisakenttiä on tullut kierrettyä 1950-luvulta lähtien eli on tässä muutamat kisat ja maat tullut nähtyä. Monia mieleenpainuvia paikkoja muistan, mutta erityisesti Etelä-Korea tulee mieleen. Siellä oli todella kohteliaita ihmisiä ja urheilijat saivat kyllä todella hyvää palvelua ihan kaikessa. Amerikassa oli myös mielenkiintoisia kohtaamisia paikallisten kanssa: opetin mm. kisan aikana toimitsijalle sääntöjä, kun ei hän meinannut alkuun osata mitata heittoja oikeasta kohdasta. Toimitsija tuli hyvin iloiseksi, kun joku häntä neuvoi ja lopulta vei minut ja muut kisassa mitaleille yltäneet urheilijat omalla autollaan palkintojenjakoon, kun emme ehtineet yhteiskuljetukseen.”

Kun kokemusta on näin pitkältä ajalta, on mitalikaappiin kertynyt mitaleitakin sen verran, että yksi kaappi ei riitä niiden säilyttämiseen. ”Minä en ole perillä mitalimäärästä, mutta lapsenlapsenlapsi tuossa joku kerta niitä rupesi laskemaan ja toisena päivänä sekosi laskuissa, kun oli päässyt yli tuhanteen mitaliin. Arvioisin, että n. 150 EM- ja MM-kultamitalia minulta löytyy, mutta eipä niitä ole koskaan tullut laskettua.”

Urheilua läpi elämänkaaren

Mikä on saanut Leksan viihtymään heittolajien parissa näin pitkään? ”Kyllä liike on lääke. Liikunta ja urheilu on auttanut pitämään itseni terveenä. Ikä ei ole myöskään este oppia uutta. Olen välillä koittanut opetella pyörähdystekniikkaa kuulaan, kun sitä ei vielä 1950-luvulla paljon näkynyt, mutta onhan se vähän vaikeaa. Lisäksi matkan varrella olen saanut paljon uusia kavereita ja tuohan tämä touhu hyvän mielen.” Leksa kertoo hymyillen.

Viikonlopun SAUL:n SM-halleissa Hipposhalli tulee täyttymään urheilun riemusta, onnistumisista ja kilpakumppanien kannustamisesta. Kilpailua kannattaa tulla seuraamaan paikan päälle, niin pääsee aistimaan urheilujuhlaa lähietäisyydeltä. Katsomoon on vapaa pääsy. 

Kaikki ilmoittautuneet, aikataulu ja lisää tietoa kilpailusta löytyy kisasivuilta: https://jku.fi/sm-hallit/

tekstin kuva: Esa Jokinen