Kansainvälistymistä, uusia näkökulmia ja paljon uutta oppia!

JKU sai viikon 15.5.-21.5. ajalle vieraita saksalaisesta yleisurheiluseurasta Turbine Hallesta. Turbine Hallen kotipaikka sijaitsee Hallen kaupungissa, joka on noin 130 kilometriä Saksan pääkaupungista Berliinistä lounaaseen. Hallessa on asukkaita yli 200 000 eli hieman Jyväskylää enemmän. Turbine Halle on yksi kaupungin kolmesta yleisurheiluseurasta. Jyväskylässä mukana oli n. 20 iältään 15-19 vuotiasta urheilijaa sekä muutama valmentaja ja huoltaja.

”Oli kivaa päästä juttelemaan englantia ja tutustumaan eri maiden urheilijoihin!”

Saksalaiset olivat viikon ajan mukana valmennusryhmien mukana ja urheilijat olivat hyvin innoissaan mahdollisuudesta päästä näkemään erilaista harjoituskulttuuria, oppimaan uutta sekä tutustumaan uusiin kavereihin. Turbine Hallen urheilijat kommentoivatkin leiriviikon päätteeksi, että viikon aikana tuli paljon uutta ja sellaista, jota he eivät ole aiemmin tehneet. Vaikka viikon alussa urheilijat hieman arasti uskalsivat toisilleen jutella, oli viikonlopun leiripäivässä jo yhteishenkeä selvästi enemmän näkyvillä. Viikon lopulla JKU:n urheilijat totesivatkin, että oli kivaa päästä tutustumaan saksalaisiin urheilijoihin ja treeneissä oli kivaa, kun oli mukana myös vieraita.

Viikon aikana urheilijat pääsivät treenien lisäksi osallistumaan viestiseuraotteluun torstaina. Saksalaisille erityisesti medley-viesti oli aivan uusi tuttavuus, mutta kovasta kannustuksesta päätellen viestimuoto oli kuitenkin mieluinen. Viikko huipentui valmennusryhmien leiripäivään lauantaina. Leiripäivä koostui kahdesta harjoituksesta. Ensimmäisen harjoituksen pitivät JKU:n omat urheilijat Konsta Alatupa, Gia Reinholm ja Venla Pulkkanen sekä saksalaiset valmentajavahvistukset Hagen, Leon ja Robert. Toisessa harjoituksessa päästiin pelaamaan pesäpalloa Kirittärien valmentajien opastuksella. Pesäpallo olikin saksalaisille entuudestaan vieras laji. Kuitenkin treenin lopussa päästiin jo hyvin pelin makuun ja huutamaan vääriä syöttöjä pois. ”Pesäpallo muistuttaa hieman erästä Saksassa paljon pelattavaa peliä, mutta laji oli kuitenkin outo. Sääntöjä oli aika paljon ja uskon, että meidän tarvitsee tulla vielä toisen kerran tänne harjoittelemaan pesäpalloa ennen kuin uskallamme kokeilla tätä Saksassa”, Turbine Hallen valmentaja Hagen kertoi hymyillen.

”Voimme oppia toisiltamme paljon ja tulemme varmasti hyödyntämään tämän viikon oppeja omassa valmennustyössämme jatkossa”

Viikko sisälsi myös valmentajien verkostoitumista work shop- illan muodossa. Work shopissa tutustuttiin kumpaankin seuraan ja seurojen toimintatapoihin. Eroavaisuuksiakin löytyi, mutta isona yhtäläisyytenä seurojen välillä oli halu innostaa ja kannustaa nuoria urheilemaan sekä kehittää valmentajien osaamista.

Turbine Hallen valmentajat seurasivat kiinnostuneina treenejä ja valmentajien kanssa päästiin keskustelemaan monista valmennuksellisista teemoista. ”Me teemme monia asioita todella eri tavalla, mitä teidän urheilijanne ja otamme varmasti oppia tästä omaan tekemiseen.”, kommentoivat Turbine Hallen valmentajat seurattuaan JKU:n valmentajien otteita valmennustyössään. Oppia otetaan varmasti myös saksalaisilta. Monia asioita voi tehdä monella eri tavalla päästen silti samaan lopputulokseen ja valmennuksessa ei monestikaan ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa valmentaa. Sen vuoksi valmentajankin näkökulmasta on hyvä saada välillä uusia ärsykkeitä ja nähdä, miten muualla asioita tehdään.

”Urheilusta saa parhaimmillaan muistoja loppuelämäksi”

Vaikka JKU:n urheilijoille viikko oli normaali harjoitus- ja kouluviikko, toi saksalaisten mukana olo kivan piristyksen normaalin arjen sekaan. Saksalaisille viikko oli erityinen ja viikon lopulla monet heistä kommentoivatkin, että tulevat varmasti muistamaan tämän viikon lopun elämää. JKU:n valmennuspäällikkö Otto Kilpi tiivistikin hyvin, että nuorille tällaiset reissut ovat paitsi hyvää oppia urheilijaksi kasvamisessa, myös erittäin tärkeitä kokemuksia muuten. ”Urheilijat tulevat muistamaan tällaiset reissut hyvin pitkään. Leirit opettavat myös elämän kannalta tärkeitä taitoja, joista jokainen hyötyy tulevaisuudessa.”

Viikko oli antoisa ja yhteistyö seurojen välillä tulee jatkumaan tulevaisuudessakin. JKU haluaakin kiittää Turbine Hallea kiinnostuksesta tulla Jyväskylään vierailemaan.