Verso-tiimin blogi: Huolella muttei hifistellen

Mitä tarkoittaa tämän urheilijan näkökulmasta huolella muttei hifistellen? Se ei missään mielessä viittaa siihen, että urheiluun antamani panos olisi pienempi kuin muilla samantasoisilla urheilijoilla tai jopa tasokkaammilla. Tällä otsikolla haluan viestiä omaa ideologiaani siitä, millaisen urheilun ympärille rakennetun elämän koen tukevan parhaiten omaa kehittymistäni urheilijana. Uskon ihmiseen niin vahvasti kokonaisuutena, jossa mieli, kroppa, harjoittelu ja ympärillä oleva elämä, kaikki, ovat vahvasti kytkeytyneet toisiinsa. Urheilun ja kovan fyysisen harjoittelun lisäksi elämässä on oltava asioita, jotka pitävät yllä fyysisen kunnon lisäksi henkistä tasapainoa. Tällöin voidaan saavuttaa mielestäni minun kohdallani paras kehitys myös urheilussa. Urheilu ja siihen käytetty aika on niin valtava, että täytyy muistaa nauttia myös tässä elämänvaiheessa.

Voidaankin pohtia, mitkä ovat kohdallani niitä asioita, jotka tukevat mielen hyvinvointia, ja mitkä puolestaan horjuttavat sitä. Olen aina opiskellut tai tehnyt töitä harjoittelun ohella ja koenkin tarvitsevani urheilun vastapainoksi ajateltavaa, johon uppoutuessa saa hetkellisesti unohtaa täysin urheilun. Mieli kaipaa lepoa – myös urheilusta. Lisäksi oikeanlaisessa tasapainossa oleva ravitsemus, riittävä uni sekä sosiaalinen elämä läheisten ja ystävien kanssa luovat itselleni vakainta pohjaa mielen tasapainolle.

Urheilijana olen oppinut, että asioihin, joihin en itse pysty vaikuttamaan, ei suotta kannata tuhlata omaa energiaa. Liian usein olen huomannut ihmisten tuhlaavan kohtuuttomasti energiaa asioihin, jotka ovat oman vaikuttamisen ulkopuolella. Tämän seurauksena esimerkiksi kisasuoritus on kärsinyt. Siksi en piittaa ennen kisaa huonosti nukutun yöunen pituudesta, pitkäksi venähtäneestä matkustuksesta tai muusta vastaavasta, sillä asian spekulointi usein vain lisää henkistä kuormaa ja vaikuttaa mielen tasapainoon kielteisesti. Tähänkin pätee ajatus: kun teet asiat huolellisesti, pienillä vastoinkäymisillä ei ole vaikutusta kokonaisuuteen.

Millainen sitten on oikeanlaisessa tasapainossa oleva ravitsemus? Myöskään ravitsemuksessa en halua lähteä viilaamaan pilkkua, vaan sopiva energiansaanti saavutetaan rennolla mutta suunnitelmallisella syömisellä. Suunnitelmallisella syömisellä tarkoitan aterioiden rytmittämistä ja valmiiksi tekemistä, jotta harjoittelun jälkeen palautuminen saadaan heti käyntiin ruoan ansiosta. Hyvän syömisen perusta ei mielestäni ole joustamattomuudessa ja rajoituksissa, sillä tarkkaan kontrolloidulla syömisellä on riski kasvattaa psyykkistä stressiä, jolla puolestaan pitkään jatkuessaan on monia kielteisiä vaikutuksia terveyden eri osa-alueisiin myös urheilijalla. Oma ideologiani nojautuukin täten johdonmukaiseen rentoon mutta hyvään ja tasapainoiseen syömiseen sisältäen myös fiilissyömistä ilman huonoa omatuntoa. Kun kokonaisuus on hyvä, antaa se tällöin myös tilaa joustolle.

Jotta urheilija voi päästä optimaalisimpaan tulokseen, onko ravitsemuksen sisällettävä purnukkaa jos toista? Oman koulutusalan opinnot ovat painottuneet myös ravitsemustieteeseen ja tarkemmin ravitsemusfysiologiaan, urheiluravitsemukseen sekä ravitsemuksen ja terveyden yhteyteen. Taustalla siis selkeästi vaikuttaa kiinnostus aiheeseen mutta myös tietoisuus siitä, mistä lisäravinteista on olemassa selkeää tutkimusnäyttöä hyödyistä.

Urheilijoilla on tapana mainostaa, mutta uskoakseni myös käyttää monenlaisia lisäravinteita tukemaan omaa terveyttä ja kehittymistä. Minulla ajatus ja ideologia on aina vahvasti ollut se, että käytän tuotteita tarpeeseen. En siis missään nimessä halua ”hifistellä” lisäravinteiden käytöllä ja laittaa kehooni sellaista, mistä en usko olevan hyötyä itselleni. Omalla kohdallani voisi jopa sanoa, että vähemmän on enemmän. Jo pelkästään vitamiinien ja kivennäisaineiden käytössä taustalla vaikuttaa vahva tieto siitä, mitä suomalaisen ja urheilijan tulisi huomioida ravitsemuksessaan. Ravitsemusideologiani taustalla onkin erittäin suuresti tieteellinen tieto ja tutkimusnäyttö, johon olen opiskelujeni myötä harjaantunut. En lähde tarkemmin avaamaan käyttämiäni lisäravinteita, mutta haluan kannustaa kriittiseen ajatteluun ottamalla selvää lisäravinteiden vaikutuksista ja hyödyistä – myös haitoista – ja sitä kautta tekemään itse päätös, millaisia tuotteita haluaa käyttää oman terveyden ja fyysisen kunnon edistämiseksi. Lisäravinneviidakko on pääosin luotu eliittiurheilun ulkopuolisille kuluttajille, mutta myös urheilijat ovat alttiita ravintolisien markkinointihypelle, joka usein tarkemman perehtymisen jälkeen osoittautuukin tieteellisen pohjan sijaan huuhaaksi. Ravitsemukseen tutkimustiedon pohjalta on mahdollista perehtyä Jyväskylän avoimessa yliopistossa muun muassa Ravitsemus ja liikunta -opintojaksolla.

On myös syytä myöntää, että minultakin löytyy yksi osa-alue, jossa sorrun aika-ajoin hifistelyyn. Uni on yksi avaintekijä palautumiselle, kehittymiselle ja terveenä pysymiselle. Suotuisat geenit ovat mahdollistaneet itselleni aina erittäin hyvät unenlahjat, eikä nukkuminen esimerkiksi lentokoneessa, autossa tai junassa ole koskaan ollut ongelma, päinvastoin. Uni onkin itselleni yksi tärkeimmistä tekijöistä, jonka liian vähäinen määrä näkyy nopeasti jaksamisessa, vireystilassa ja puolustuskyvyssä. Tämän vuoksi pyrin lähes aina nukkumaan riittävän pitkät yöunet, jotta vireystila pysyisi hyvänä, palautuminen ei heikkenisi ja pystyisin välttämään turhat sairastumiset. Valehtelematta herätyskellon tuntimäärä näyttää useampana päivänä viikossa lähemmäs kymmenen kuin yhdeksän tuntia. Eikä itselleni näin pitkien yöunien nukkuminen tuota lainkaan vaikeuksia, vaikka päiviin sisältyy usein myös sopivan mittaiset päiväunet. Joten kyllä, unen määrässä voin sanoa hifisteleväni, vaikka muuten pyrin joustoon ja oikeanlaiseen rentouteen kaikessa tekemisessä.

Tällä tekstillä en halua ohjeistaa ketään toimimaan samalla tavalla kuin itse, eikä tämä ole missään mielessä ainut ”oikea” tapa tehdä urheilua. Jokainen yksilö on kokonaisuus, eikä sama muotti sovi kaikkeen. Siksi tämä onkin minun näkökulmani siitä, mikä on itselleni paras tapa elää urheilijana. Huolella muttei hifistellen.

Anniina Kortetmaa

Verso-tiimi on JKU:n huippu-urheilutiimi, jonka tavoitteena on, että jatkossa yhä useampi JKU:n urheilija kilpailee kansainvälisellä tasolla. Verso-tiimin urheilijoiden ja valmentajien parempia toimintaedellytyksiä on mahdollistamassa Hotelli Verso, Mehiläinen, Valmet, Samla Capital, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto ja RockOn.