Elisa Kirvesniemi tekee come-backin SM-hallimoniottelussa‏

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden väreihin siirtynyt Elisa Kirvesniemi tekee paluun naisten 5-ottelussa viikonvaihteessa käytävissä SM-hallimoniotteluissa Kuortaneella. Edellisestä läpiviedystä moniottelusta on kulunut aikaa yli kahdeksan vuotta. Tällä hallikaudella hän on kisannut erillislajeissa 60 metrillä ja kuulassa, joissa on syntynyt lupaavia tuloksia: 60 metriä Tampereella 7.94, joka jää vain kaksi sadasosaa ennätyksestä sekä kuulassa 12.52, joka on oma ennätys ulkoradat mukaan lukien.

Elisa Kirvesniemen moniottelijauraan mahtuu kaksi yleisen sarjan SM-mitalia. Vuonna 2006 Jyväskylän Kalevan Kisoissa 20-vuotias Kirvesniemi otteli SM hopeaa pistein 5445. SM-hallimoniotteluissa Helsingistä 2008 tuloksena oli pronssia.

Elisa Kirvesniemen ennätys 7-ottelussa on vuodelta 2007, jolloin hän otteli pisteet 5571 N22 EM-kisoissa Unkarin Debrecenissä. Ennätyssarjan tulokset 14.34, 1.61, 12.15, 25.48 5.92 38.06 ja 2:12.83 tuottivat sijoituksen 16. Ennätyssarjallaan Kirvesniemi sijoittuu Suomen kaikkien aikojen tilastossa 19. sijalle.

-Tasaisen hyvä sarja. Erillislajeista laskettu piste-ennätys on hieman yli 5700 pistettä, joten Debrecenin ottelu oli siinäkin valossa onnistunut, analysoi Kirvesniemi otteluennätystään.

Vuonna 2008 Elisa Kirvesniemi teki ennätyksensä halli 5-ottelussa Helsingissä. Ennätysottelun sarja oli 8.99, 1.53, 11.71, 5.93 ja 2:17.06. Samana vuonna SM-halliottelussa Kirvesniemi sijoittui kolmanneksi, mutta sarja ei sujunut urheilijan mielestä yhtä hyvin. 800 metrillä tullut ”katkeaminen” jätti pahan maun suuhun. Kesällä 2008 Kirvesniemi ei sairastumisen vuoksi kilpaillut 7-ottelussa lainkaan.

Kesällä 2009 alkoi sitkeä polvivamma haitata urheilemista. Ainut 7-ottelu Eurooppa-cupissa jäi kesken. Vuosi 2010 hän ei loukkaantumisen vuoksi pystynyt kilpailemaan lainkaan. Näihin aikoihin kypsyi päätös kokeilla ottelun sijaan keskimatkojen juoksuja. Vuonna 2012 Elisa Kirvesniemi juoksi 800 metrin ennätyksensä Lahden Kalevan Kisojen alkuerässä 2.11,91 ja loppukilpailussa neljä sadasosaa heikommin sijoittuen kuudenneksi.

Lahden Kalevan Kisojen jälkeen sairasteluja tuli kuvaan mukaan ja Kirvesniemi ei kilpaillut kolmeen vuoteen lainkaan. Harjoittelua hän ei kuitenkaan missään vaiheessa kokonaan lopettanut vaikkakaan valmentautuminen noina vuosina ei ollut systemaattista.

Fysioterapeutiksi opiskellut Kirvesniemi muutti 2,5-vuotta sitten Jyväskylään jatkaakseen opintoja liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden maisteriksi. Pian hän löysi itsensä JKU:n kotiluolasta Hipposhallista valmentamassa junioriryhmiä ja vetämässä ”Vammat veks”-ryhmää, joka tarjoaa vammoja kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää harjoittelua.

– Hipposhallin ilmapiiri ja JKU:n yhteishenki sai vanhan kipinän syttymään uudelleen ja joskus kesällä iski ajatus kilpailemisesta. Siitä se lähti! Ottelun lisäksi odotan innolla myös kesän viestikisoja. Olisin mielelläni juossut myös SM-hallien viestissä, mutta pieni jalkavaiva esti tuon kilpailun.

Kirvesniemi suunnittelee valmentautumisensa pääosin itse, mutta tekniikkalajeissa hän on käyttänyt sparrausapua, jota korkeushypyssä on tarjonnut JKU:n urheilulegenda Osku Torro sekä keihäässä ja kuulassa Mauri Jääskeläinen. Kirvesniemi toteaa, että kilpailutauosta on ollut hyötyäkin: uuden oppiminen on osittain helpompaa, kun vanhat toimintamallit eivät ole olleet rasitteena. Myös henkisesti hän on kypsempi ja kokeneempi urheilija.

Mitkä ovat Kuortaneen ”come-back” SM-halliottelun tavoitteet?

– Lähden kisaan odottavin ja innostunein mielin. Ehjä, terveenä läpiviety ottelu on tavoitteena, mutta kyllä lähden myös kisaamaan hyvistä sijoituksista ja tuloksesta, hän linjaa.

Kilpailu naisten 5-ottelun Suomen hallimestaruudesta käydään sunnuntaina.

Teräsmies Elmo Lakka mukaan miesten 7-otteluun

EM-kisoihin valittu pika-aituri Elmo Lakka lähtee mukaan myös SM-halliotteluun. Lakka otteli vuonna 2014 10-ottelun M22-sarjan SM-kisoissa pistein 6463 sijoittuen kolmanneksi. Halli 7-ottelussa monipuolinen Lakka kamppailee kisan kärkisijoista.

SM-hallimoniottelut, Kuortane 12.-13.3.: http://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=16&nid=16384