Jo yli 50 yleisurheiluseuraa omaa Tähtimerkin – Jyväskylän Kenttäurheilijat ensimmäinen kolmen laatumerkin seura

 

Suomen Urheiluliitto ylitti tänä vuonna 50 Tähtiseuran rajapyykin. Urheiluliiton seurakehityspäällikkö Mika Tyrkkö uskoo Tähtiseura-ohjelman jalkautumisen yleisurheiluseurojen keskuudessa olevan osoitus pitkäjänteisestä työstä.

– Tähtiseura-ohjelman edut on tunnistettu seuroissamme hyvin ja perut kaikuvat jo Sinettiseura-ajoilta (Tähtimerkkiä edeltänyt Nuori Suomi -laatumerkki). Seurat tunnistavat merkin antaman arvon ja haluavat osoittaa olevansa laatutunnuksen arvoisia, Tyrkkö kuvaa.

Suomen Urheiluliitto on tällä hetkellä kolmanneksi suurin Tähtiseura-laji voimistelun ja jalkapallon jälkeen.

– Harrastustoiminnalta odotetaan nykyisin sekä harrastajien että esimerkiksi harrastajien vanhempien toimesta paljon. Seurat ovat tunnistaneet tämän ja haluavat vastata kohderyhmiensä toiveisiin. Tähtiseura-ohjelma on nähty hyvänä väylänä osoittaa, että toiminta on aidosti laadukasta ja vastuullista.

– On tärkeää olla lajiliittona mahdollisimman läsnä seuran kehitystyössä ja osoittaa tukensa Tähtiseura-prosessissa. Olemme toki tehneet paljon työtä jo nyt laatuohjelman ”läpilyönnissä”, mutta meillä on vielä paljon potentiaalia viedä kokonaisuutta eteenpäin ja tavoittaa uusia seuroja.

Tyrkkö kertoo liiton tiivistäneen sisäistä yhteistyötä myös seuratoiminnan ja huippu-urheilun osalta Tähtiseura-työssä.

– Erityiskiitos tästä kohdistuu Jarkko Finnille (Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtaja). Olemme saaneet hienosti tiivistettyä yhteistyötämme edellä mainittujen osa-alueiden osalta ja ottaneet Tähtiseura-ohjelman edistämisen yhteiseksi missioksemme. Tänä vuonna pääsimme auditoimaan ensimmäisen yleisurheiluseuran, joka omaa koko Tähtimerkki-suoran: Jyväskylän Kenttäurheilijat. Uskon, että tulevaisuudessa pääsemme varmasti auditoimaan myös lisää huippu-urheilun Tähtiseuroja.

Kokonaisvaltaista kehittämistyötä – ei vain laatutunnus edellä

Jyväskylän Kenttäurheilijat saavutti ensimmäisenä yleisurheiluseurana kolmen Tähtimerkin suoran huhtikuussa 2024. Seuran harrasteurheiluvastaavan Johanna Leivosen mukaan Tähtiseura-ohjelma on nähty seurassa olennaisena seuratoiminnan kehittämisen väylänä. Kehittämistyötä on tehty alusta lähtien systemaattisesti.

– Ensin meille myönnettiin lasten ja nuorten Tähtimerkki, seuraavaksi aikuisten. Halusimme antaa huippu-urheilun Tähtiseura-prosessille aikaa, jotta saisimme siitä parhaan mahdollisen irti. Ja koska meillä oli kokemusta prosessista, osasimme varautua siihen ja pystyimme katsomaan auditointia kokonaisuutena.

Leivonen painottaa, ettei Tähtimerkki ole koskaan ollut seuralle vain yksittäinen merkki. Prosessista on haluttu ottaa kaikki irti ja viedä seuran tekemistä konkreettisesti eteenpäin.

– Meille on ollut tärkeää, että työtä ei tehdä vain laatutunnuksen vuoksi, vaan aidosti toiminnan kehittämisen kannalta. Kun prosessille on annettu riittävästi aikaa, olemme ehtineet läpikäymään kehityskohteemme perusteellisesti ja samalla pallottelemaan myös uusia ideoita. Näin hyvät ideat on saatu myös vietyä käytäntöön parhaalla mahdollisella tavalla.

– Laadukas seuratyö on ollut meille ensisijainen arvo. Haluamme seisoa merkin takana ja edustaa sen arvoja. Olemme panostaneet kehittämistyöhön ja nähneet sen koko seuran kesken merkityksellisenä. Työtä on aikataulutettu ja teemoitettu jokaisen merkin osalta, jotta saavutamme asettamamme tavoitteet.

Auditoinnit on tunnistettu seurassa hyviksi oppimisen paikoiksi.

– On ollut arvokasta saada palautetta ulkopuolisten toimesta. Se on tuonut omaan tekemiseen perspektiiviä ja keskustelut ovat olleet antoisia. Vaikka toimintaa on arvioitu, on prosessi vedetty läpi hyvässä hengessä.

– Olemme täällä jäseniämme varten. Kehittämistyö ottaa toki aikaa, mutta jos ajatellaan, että lopputulemana on entistä parempaa ja todistetusti laadukasta toimintaa, olemme nähneet tämän vaivan arvoisena. Nyt pystymme koko seuran toimesta kertomaan olevamme todistetusti laadukas seura – Tähtiseura, Leivonen summaa.

Mikä Tähtiseura-ohjelma?

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteinen seurojen laatuohjelma. Tähtiseurassa ollaan parhaassa seurassa ja voidaan luottaa siihen, että toiminta on laadukasta ja vastuullista.

Lue lisää Tähtiseuraohjelmasta.

Kuva: Esa Jokinen

Teksti: Aliisa Varuhin / Olympiakomitea