JKU lähtee kahden joukkueen voimin Euroopan seurajoukkueiden mestaruuskilpailuihin

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden naisten ja miesten yleisurheilujoukkueet lähtevät kilpailemaan Euroopan seurajoukkueiden mestaruuskilpailuihin (ECCC). Kilpailu käydään Amsterdamin olympiastadionilla lauantaina 24. toukokuuta. JKU:n satsaus kilpailuun peräti kahden joukkueen voimin on suomalaisittain historialinen ja ainutlaatuinen.

ECCC-kilpailussa Eurooppalaiset seurajoukkueet kilpailevat naisten ja miesten sarjoissa kaikissa yleisurheilulajeissa. ECCC:llä on jo yli 40-vuotinen perinne ja Amsterdamiin kokoontuu kaikkiaan 12 miesten joukkuetta ja 11 naisten joukkuetta viidestätoista Euroopan maasta.

JKU:n joukkueet ovat erittäin korkeatasoiset: naisten joukkueesta vähintään maaottelussa on kilpaillut kaksitoista ja miehissä kymmenen urheilijaa. Joukkueista löytyy kaikkiaan 13 arvokilpailuedustajaa, muun muassa Osku Torro (OK-MM-EM) ja Hanna-Maari Latvala (MM-EM) ja Sami Itani (EM-Universiadi), Minna Laukka (EM), Petteri Monni (EM), Otto Kilpi (EM) ja Johanna Salmela (Universiadit). Kaikkiaan JKU:n joukkueen kokonaisvahvuus on 41 henkilöä, 35 urheilijaa ja 7 valmentajaa, huoltajaa ja joukkueenjohtajaa.

Tavoitteena sarjatason nousu

JKU:n miesten ja naisten joukkueet kilpailevat Amsterdamissa ECCC:n B-liigassa. Joka vuosi kaksi parasta joukkuetta miehistä ja naisista nousee ylempään A-liigaan ja vastaavasti kaksi heikointa joukkuetta A-liigasta tippuu B-liigaan. JKU on asettanut Amsterdamin kilpailun päätavoitteeksi nousta joko miesten tai naisten joukkueella sarjatasoa ylemmäksi. Sekä nais- että miesjoukkueella on mahdollisuudet saavuttaa tuo tavoite. Naisten joukkueen valttikortti on kova kansainvälinen kärki Latvalan johdolla. Miesten joukkueen vahvuus taasen on joukkueen tasaisuudessa.

Nähdäänkö Amsterdamissa uusi SE?

JKU:n naisten pikaviestikvartetti on timantinkova: joukkue on juoksujärjestyksessään Ida Aidanpää, Hanna-Maari Latvala, Minna Laukka ja Emmi Mäkinen. Naisten 100 metrin ennätykset yhteen laskien ja lentävien vaihtojen 2,5 sekunnin hyvitystä käyttäen päädytään teoreettiseen loppuaikaan 44,76. Seurajoukkueiden Suomen ennätys 45,57 on Turun Urheiluliiton nimissä juostuna vuonna 1992 Turun SM-viesteissä. Tämän matematiikan mukaan Suomen ennätys saattaa hyvinkin nähdä päivänvalon Amsterdamissa jopa keskinkertaisilla vaihdoilla. Toisaalta pikaviesti on aina herkkä laji ja vaihtorikko realistinen uhka varsinkin, kun liikutaan äärirajoilla.

JKU:n naiskvartetin ydin on parivaljakossa Latvala – Laukka, joka on vaihtanut viestikapulaa lukemattomia kertoja keskenään. Viestin aloittajana on JKU:n uusi vahvistus Ida Aidanpää, joka on vahvassa nousukunnossa kevään harjoituksissa. Ankkuriosuuden juoksee monipuolisuuslahjakkuus Emmi Mäkinen. JKU:n pikaviestijoukkueen vahvuutta kuvaa se, että viime hetkien mahdolliset loukkaantumiset eivät Latvalan poisjääntiä lukuun ottamatta juurikaan joukkueen mahdollisuuksia heikentäisi, sillä seuralla riittää nopeita naisia vielä toinenkin joukkueellinen. Heinäkuun SM-viesteissä Lahdessa JKU:lta saattaa kilpailla jopa kaksi joukkuetta, joista molemmat kilpailevat vähintäänkin pistesijoista.

Uusia EM-edustajia?

JKU:n joukkueesta Zurichin EM-rajan on rikkonut vain Hanna-Maari Latvala (100m, 200m). Seurassa on kuitenkin potentiaalisia EM-kisaurheilijoita enemmänkin: katseet kohdistuvat ainakin moukarihäkkiin, jossa sekä naisedustajamme Johanna Salmela että miesheittäjämme Arno Laitinen puhkuvat kovaa heittokuntoa. Laitinen pyörähteli lekansa jo toukokuun alussa lukemiin 71,53 mahataudin vaivaamana. Zurichin EM-raja miesten moukarinheitossa on 73,50 ja tämä on Laitisen saavutettavissa jo Amsterdamin olympiaringistä. Johanna Salmelan ennätys naisten moukarissa on 65,81 ja EM-raja 68,00.

Myös JKU:n pika-aiturit tavoittelevat kisarajaa: miesten pika-aidoissa Elmo Lakan tavoitteena on juosta 13,90 ja naisten vastaavalla matkalla Ida Aidanpäällä 13,38. Miesten korkeudessa arvokilpailukonkari Osku Torro tähyää 226:n korkeuteen ja pitkissä aidoissa Petteri Monni aikaa 51,10. Myös miesten pituusypyssä Otto Kilvellä on mahdollisuus astua kisakoneeseen, mikäli hänen hyppynsä kantaa vähintään 795:een.

Amsterdamin kansainvälinen kilpailumatka peräti kahden joukkueen voimin on JKU:lta mittava ponnistus, myös taloudellisesti. Valmennuspäällikkö Jarkko Finni perustelee kilpailun tarkoitusta seuralle: ”Tällä satsauksella halutaan luoda JKU:laisille urheilijoille mahdollisuus tavoitella omaa maksimisuoritustaan. Tähän kuuluu keskeisesti kansainvälisen kilpailukokemuksen kerryttäminen. Toinen tavoite on seurahengen vahvistaminen: on tärkeää, että seuran huippu-urheilijat näyttävät esimerkkiä ja sitoutuvat yhteiseen tekemiseen. Samalla kasvatetaan seuran uutta, nuorta yleisurheilijasukupolvea kansainvälisille areenoille.”

 

ECCC-sivusto: http://www.ecccamsterdam2014.com/