Toimintakäsikirja

Urheilijan polku - Nuorisovalmennusryhmät (12-17v)

Nuorisovalmennusryhmät tarjoavat tavoitteellista huippu-urheiluun johtavaa valmentautumista.

12-17 -vuotiaiden toiminnan päätavoitteena on tarjota mahdollisuus tavoitteelliseen, ympärivuotiseen ja laadukkaaseen valmentautumiseen siten, että nuorisovaiheen jälkeen urheilijalla on edellytykset ja intohimo jatkaa huippu-urheiluvaiheeseen. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni valmennusryhmäläinen jatkaa kilpaurheilu-uraansa myös huippu-urheiluvaiheessa.

Kilpailuissa käyvät urheilijat harjoittelevat valmennusryhmissä, jotka tarjoavat urheilijoilleen laadukasta kilpailuihin tähtäävää nuorisovalmennusta. Kriteerit valmennusryhmiin pääsyyn ovat erityisesti innostus pitkäjänteistä, tavoitteellista harjoittelua kohtaan ja halu osallistua säännöllisesti yleisurheilukilpailuihin.

Valmennusryhmien harjoitusmäärät nousevat tasaisesti nuorempien n. 2-4 viikkoharjoituksesta vanhimpien jopa 6-10 ohjattuun yhteisharjoitukseen viikossa. Ryhmäharjoittelusta ja ohjelmoinnista vastaa ryhmän vastuuvalmentaja, jolla on apunaan 1-2 apuvalmentajaa. Vastuuvalmentajiksi valitaan seuran osaavimmat nuorisovalmentajat. Valmentajia koulutetaan seuran sisäisesti ja heitä ohjataan, kannustetaan ja tuetaan osallistumaan myös muihin valmentajakoulutuksiin

Toimintamaksut:

12-15 -vuotiaat

1 harjoitus viikossa 74 e/kk
2 harjoitusta viikossa 86 e/kk
3 harjoitusta viikossa 98 e/kk
4 harjoitusta viikossa 110 e/kk

 

16-17-vuotiaat ja osin heitto- ja kestävyysryhmät

kokonaisvalmennus 132 e/kk

 

Toimintamaksut laskutetaan JKU:n toimistolta kolmesti vuodessa: loka-marraskuussa (loka- tammikuun toimintamaksut), helmi-maaliskuussa (helmi-toukokuun toimintamaksut) ja kesäkuussa (kesä-elokuun toimintamaksut alle 15-vuotiailta ja 17-sarjan treenikävijöiltä sekä kesä-syyskuun toimintamaksut henkilökohtaisessa valmennuksessa olevilta ja yläkouluvalmennusryhmäläisiltä). Kaikista mukautetuista toimintamaksuista vastaa nuorisovalmennusryhmävastaava ja valmennuspäällikkö.

 

Jäsenmaksut muille alle 18-vuotiaille urheilijoille:

12-15 -vuotiaat 140 e/vuosi
16-17 -vuotiaat, alle 3 pisteen urheilijat 140 e/vuosi
16-17 -vuotiaat, vähintään 3 pisteen urheilijat 280 e/vuosi

Vain yksittäiseen kilpailutapahtumaan osallistuva urheilija 70 e/vuosi

Toimintamaksut sisältävät:

 • harjoituksia vähintään 45 viikkoa vuodessa
 • seuran jäsenmaksun ja jäsenedut
 • yleisurheilulisenssin (sis. pakollisen kilpailuluvan kaikkiin yu-kilpailuihin sekä 13-vuotiaille ja sitä nuoremmille tapaturmavakuutus)
 • osallistumismaksut SM-kilpailuihin, pm-kilpailuihin sekä seuran omiin kilpailuihin
 • bussimatkat SM-viesteihin, sisulisäviesteihin ja seuracupin kisoihin sekä yhteiskyydit SM-kilpailuihin
 • mahdollisuuden harjoitella Hipposhallissa JKU:n juniorivuoroilla
 • toimistopalvelut
 • Vammat Veks -toiminta (fysioterapeutin vastaanotto liikuntaelinvammojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon)
 • testipäivät marras-joulukuussa ja huhti-toukokuussa
 • yhden päivän leirin Hipposhallissa tai muussa vastaavassa paikassa huhti-toukokuussa
 • alle 15 vuotiailla mahdollisuus osallistua lajikouluihin; toimintamaksuihin sisältyy kaksi lajikoulua vuodessa
 • SM-viestien majoituksen ja mahdollisuuden majoittua joko seuran maksamana tai omakustanteisesti seuran varaamassa majoituksessa SM-kilpailuissa (ks. kohta SM-kilpailujen korvausperusteet)

 

Lisäksi 16-17 -vuotiaiden toimintamaksut sisältävät:

 • henkilökohtainen ja kokonaisvaltainen ohjelmointi (mahdollista valita kestävyys- ja heittoryhmissä myös 13-15 -vuotiailla urheilijoille)
 • vähintään 3 pisteen urheilijoille SM-kilpailumajoitus (ks. SM-kilpailuiden korvausperusteet)

Nuorisovalmennusryhmien toiminta

12-15 vuotiaat

12-15 vuotiaiden valmennusryhmissä toiminta on ympärivuotista siten, että ohjattuja harjoituksia on vähintään 45 viikon ajan ja lisäksi valmennusryhmissä urheilevat osallistuvat kilpailutoimintaan aktiivisesti. Valmennusryhmiin voi tulla mukaan kilpaurheilukoulun, Tervetuloa yleisurheiluun -toiminnan, aktiivisen yleisurheilukilpailemisen kautta tai tapauskohtaisesti jotain muuta väylää pitkin. Tämän ikävaiheen valmentautumista tehostetaan yläkouluvalmennustoiminnalla. Yläkoulutoiminnan pyrkimyksenä on, että yläkouluun siirryttäessä tavoitteellisesta kilpaurheilusta kiinnostuneille nuorille tarjotaan mahdollisuuksia lisätä yleisurheiluharjoittelun määrää siirtymällä yläkouluvalmennusryhmään, jossa on mukana aamuharjoittelua. Yläkouluvalmennuksessa olevien urheilijoiden katsotaan kuuluvan henkilökohtaisen valmennuksen piiriin.

Yli 15-vuotiaat

Yli 15-vuotiaiden urheilijoiden valmennus tapahtuu pääasiassa valmennusryhmissä, mutta kuitenkin henkilökohtaisen ja kokonaisvaltaisen valmennuksen ja ohjelmoinnin keinoin. Henkilökohtaisen ohjelmoinnin parissa urheilevat katsotaan olevan valmennuksen parissa ympärivuotisesti. Joissakin 17- sarjan ryhmissä saattaa olla mukana sekä harjoittelun kokonaisvaltaisen ohjelmoinnin piirissä olevia urheilijoita että harjoituksissa tietyn erikseen sovittavan määrän viikossa käyviä urheilijoita. Kestävyys- ja heittoryhmissä, mikäli ryhmiä syntyy, ohjelmointi on mahdollista jo noin 13 ikävuodesta alkaen. Henkilökohtaisesta ohjelmoinnista huolimatta harjoittelun perusrunko koostuu kaikilla ryhmän yhteisharjoittelun pohjalle. Yli 15 -vuotiaille urheilijoille tukipalveluita ja mm. yhteisharjoittelua organisoivat yhteistyössä JKU, Jyväskylän urheiluakatemia, Urheiluoppilaitokset ja SUL.

Toimintamaksut

Valmennusryhmissä kuukausittaiset toimintamaksut määräytyvät tulevan kesän ikäluokan mukaisesti. Toimintamaksut määräytyvät sen mukaan, minkä ikäisiä urheilijoita ryhmässä on eniten. Periaatteena on, että samassa ryhmässä samanlaista toimintaa ja valmennusta saavat maksavat saman toimintamaksun, vaikka ryhmässä olisikin eri-ikäisiä urheilijoita. Alle 15 -vuotiaiden ryhmissä toimintamaksut määräytyvät pääsääntöisesti harjoituskertojen mukaan. Alle 15 -vuotiaiden valmennusryhmän harjoituskertojen maksimimäärä määräytyy seuran valmennuslinjauksen mukaisesti, mutta siihen voidaan tehdä poikkeuksia ryhmän vastuuvalmentajan, valmennuspäällikön ja nuorisovalmennusryhmävastaavan yhteisen harkinnan mukaan. Harjoituskerrat voidaan määritellä urheilijakohtaisesti ryhmän sisällä, mutta niistä tulee ilmoittaa vastuuvalmentajalle ja seuran toimistolle heti harjoituskauden alussa tai toimintaan siirryttäessä. Mahdollisista harjoituskertojen pysyvistä muutoksista ja pidemmistä poissaoloista tulee ilmoittaa, jos suinkin mahdollista, hyvissä ajoin etukäteen sekä vastuuvalmentajalle että seuran toimistolle

Yli 15 -vuotiaiden ryhmissä, yläkouluvalmennusryhmässä ja osittain kestävyys- ja heittoryhmissä 13 ikävuodesta alkaen toimintamaksut eivät perustu ohjattujen harjoitusten määrään, vaan yksilölliseen harjoittelun ohjelmointiin ja kokonaisvaltaiseen valmennukseen. Valmentaja johtaa tavoitteellista valmennusprosessia, missä otetaan huomioon harjoittelun suunnittelun ja seurannan lisäksi mm. kilpailusuunnittelu ja -seuranta, urheilun ja koulun yhdistämisen, tukipalvelut sekä uni- ja ravintoasiat. Harjoituskerrat voivat vaihdella viikottain ja harjoituskausittain paljonkin. Osa harjoittelusta saattaa toteutua esim. urheilulukioharjoituksina tai seuran / yleisurheilukeskuksen yhteisharjoituksina. Kestävyys- ja heittoryhmissä 13-15 -vuotiaat voivat valita, haluavatko henkilökohtaisen ohjelmoinnin ja yhteisharjoitukset vai pelkästään yhteisharjoitukset. 17-sarjassa kilpaileva urheilija voi valmentajan ja seuran kanssa yhdessä sopien harjoitella tietyn harjoitusmäärän viikossa eli olla ns. treenikävijä, mm. ilman harjoittelun kokonaisuuden ohjelmointia. Tällaisia urheilijoita voivat olla esim. kahta eri lajia harrastavat urheilijat. Tällöin toimintamaksu määräytyy alle 15-vuotiaiden toimintamaksujen periaatteella.

Sisaralennus toisesta sisaruksesta 10 e / kk, kolmannesta tai useammasta sisaruksesta 20 e / kk. Jos samasta perheestä on lapsi muussa JKU:n perusryhmätoiminnassa (siis Kilpaurheilukoulu, Valmennus- tai Harrasteryhmän lisäksi Urheilukoulussa tai Liikkarissa), maksetaan ensin mainitusta täysi hinta, mutta urheilukoululaisesta tai liikkarilaisesta vähennetään 10 euroa toisesta ja 20 euroa kolmannesta ja neljännestä sisaruksesta / urheilukoulu- tai liikkarikausi. Kaikki mahdolliset mukautetut kuukausimaksut päättää nuorisovalmennusryhmävastaava tai valmennuspäällikkö.

JKU:n valmennusryhmätoimintaan voivat osallistua myös muiden Keski-Suomen piirin seurojen urheilijat. Laji- ja juoksukouluihin muiden seurojen urheilijat voivat osallistua olematta mukana valmennusryhmätoiminnassa. Muihin valmennusryhmätoimintoihin osallistuminen edellyttää harjoittelua JKU:n valmennusryhmässä ja valmennusryhmätoiminnan toimintamaksujen maksamista.

________________________________________________________________________________

Toimintakäsikirja

Urheilijan polku
Valmentajan polku
Kilpailujen korvausperusteet
Arviointi, kehittäminen ja palkitseminen
Vastuullisuusohjelma

________________________________________________________________________________

Pääyhteistyökumppanit

Kariteam
Valmet
Verso