Juho Seppänen

Kymmenen kysymyksen haaste

Nimi: Juho Seppänen

Syntymävuosi: 1992

Laji(t) ja ennätys/ennätykset: 400 m aj 53,73

Valmentaja: itse

1.) Miten olet ajautunut yleisurheilun pariin?

Taisin olla jotain 10v, kun vanhemmat alkoivat kuljettamaan yleisurheilureeneissä. Pihapeleissä kavereitten kanssa kisattiin myös yu-lajeja. Muistan hyvin elävästi kuinka innostunut olin kun äiti ja isä minulle yleisurheiluharjoituksissa käymistä ehdottivat. Siitä se sitten lähti. Jonkin aikaa harrastin myös jalkapalloa samaan aikaan, mutta en tuntenut samaan tyyliin paloa siihen hommaan.

2.) 400m/400m aj. harjoittelu on jatkuvaa happojen ja pahan olon kanssa taistelua. Oletko masokisti?

Mielenkiintoinen kysymys. Tykkään vastata tähän että kyllä, sopivan terveellä tavalla. Toisinaan on mukava olla verenmaku suussa ja hapot korvissa ja tsempata ja rankaista itseään ottamaan vielä lisää vastaan. Kyllähän se kisassakin aina jollain tasolla hirvittää, kun tietää että lopussa taistellaan myös kipua vastaan. Yritän kääntää sen niin, että se on ihanaa. Tunne on mahtava, kun on saanut psyykattua itseään ja tavallaan voittamaan itsensä.

3.) Millainen olisi unelmiesi arkipäivä?

Ei kiirettä mihinkään. Nautin auringonpaisteesta urheilukentällä tekemällä juoksureeniä piikkarit jalassa. Reenin jälkeen saatetaan mennä kavereiden kanssa syömään ja sitten nauttimaan lisää auringosta. Eiku tää oliki arkipäivä. No ehkä opiskelenkin jossain välissä..

4.) Sinulta ei juurikaan löydy kilpailutuloksia 2014 – 2017 väliseltä ajalta. Miksi ja onko syy tällä hetkellä ”kunnossa”? (muotoile kysymys tarpeen mukaan)

Viime kesä oli tähänastisen urani paras. Sitä edellinen paras kesä vuodelta 2014. Kesien 2015 ja 2016 aikana ei tosiaan ensimmäistäkään kisastarttia. Oma urheilu on ollut aina aaltoliikettä. Tulosten perusteella kun katsoo, niin tuossa näyttää olevan aika leveä aallonpohja. Todellisuudessa siinä välissä omassa urheilussa onnistumista, epäonnistumista, ahaa-elämyksiä, vammoja, oppimista, oivaltamista. Kokoajan tehtiin työtä, mutta terveys ei päästänyt lähtöviivalle. Tällä hetkellä taistelu jatkuu. Ensi kesänä on tarkoitus olla jälleen aallonharjalla.

5.) Mitä opiskelet ja milloin olet ajatellut saada opintosi valmiiksi?

Nyt on neljäs vuosi liikuntabiologialla menossa ja kandityö valmistuu hyvää vauhtia. Valmistumishetkestä uskaltanen sanoa, että hiljaa hyvä tulee.

6.) Olet tullut JKU:hun Kajaanin Kipinästä (2017?). Miksi vaihdoit seuraa, ja onko JKU täyttänyt odotuksesi?

Rakkaasta kasvattajaseurasta Kipinästä tosiaan vaihdos tuli tehtyä JKU:hun. Mietin jollain löyhällä tasolla seuravaihtoa oikeastaan ensimmäistä kertaa jo syksyllä 2012, kun muutin opiskelemaan Jyväskylään. Kotiseutuylpeys oli silloin kuitenkin vielä niin vahva, että enhän mä oikeasti halunnut edes ajatella seuravaihtoa. Tilanne ja ajattelu kuitenkin muuttui siitä hiljalleen. Kun aloin suunnitella reenikautta syksyllä 2016 kohti kesää 2017, oli kaksi vaikeaa vuotta alla. Ei ensimmäistäkään kisastarttia kesien 2015 ja 2016 aikana. Vammoja ja yrittämistä. Tuntui, että tarvitsin lisäbuustia harjoitteluun ja JKU:hun vaihtaminen tuntuisi varmasti hyvältä. Olin jo tähän mennessä saanut useamman vuoden ajan ihailla JKU:n laadukasta toimintaa. Aavistelin myös, että varmaan yksi Juho lisää mahtuisi seuraan. Yksi lisämotivaattori oli SM-viestit. Tiesin, että saattaisin päästä nauttimaan radalla niistäkin kisoista. Tuntuu hyvältä kuulua Suomen parhaaseen yleisurheiluseuraan, en ole katunut hetkeäkään. Ilmapiiri täällä on vähintäänkin kannustava.

7.) Mitä odotat kesältä 2018?

Terveyttä ja ennätyksiä. Odotan, että pääsen nauttimaan kisäjännityksestä täysillä!

8.) Jos et juoksisi ratakierrosta, niin mikä olisi lajivalintasi?

Olen pitänyt itseäni keihästä heittävänä ratakierroksen juoksijana. Pienempänä unelmoin suuria keihäänheitosta. Mutta onhan näitä muitakin: hiihto, jääkiekko. Jossain vaiheessa ajauduin ratakierrokselle kun sitä kokeiltiin ja pärjäsin siinä oman ikäisissä heti ihan ok hyvin. Nykyään juuri aidattu ratakierros kiehtoo, koska se on mukavan haastava.

9.) Kerro itsestäsi jotain, mitä muut eivät tiedä.

En ole ikinä ollut laivaristeilyllä.

10.) Kalevan kisat Jyväskylän aurinkoisella Harjulla heinäkuun lopulla 2018. Miesten 400m / 400m aitojen finaali on alkamassa. Mitä ajattelet ja tunnet ennen kisaa ja sen jälkeen?

Ennen kisaa jännittää valtavan paljon, mutta tiedän pystyväni silloin parhaimpaani. Olen latautunut, kunto on viritetty huippuunsa. Käyn juoksun eri vaiheita mielessäni läpi ainakin pari kertaa. Nautin ja imen energiaa käsillä olevasta tilanteesta. Näen mahdollisuuksia. Kaikki lähtee onnistuneesta suorittamisesta. Kisan jälkeen tunne on euforinen ja helpottunut siitä, että olen onnistunut tiukassa paikassa ja voittanut vähintään itseni.

 

Pääyhteistyökumppanit

Kariteam
Valmet
Verso