Johanna Salmela

Nimi: Johanna Salmela
Syntymävuosi: 1990
Laji(t) ja ennätys/ennätykset: moukari, 67,08
Valmentaja: Tero Linja

1.) Olet Suomen parhaita moukarinheittäjiä ja ollut maajoukkueen vakiokalustoa jo pidemmän aikaa. Mistä uskot menestyksesi johtuvan?

– Suurin asia on ehkä se, että rakastan lajiani ja rakastan harjoittelua. Voisi jopa ehkä sanoa, että olen intohimoinen moukarinheittäjä. Tästä syystä olen ollut myös sitoutunut tekemiseeni. Saan tehdä joka päivä asioita, joista nautin, se on mahtava asia! Lisäksi näkisin, että tärkeää on ollut myös se, että olen ollut ainakin kohtalaisen sisukas: vastoinkäymiset eivät ole jättäneet minuakaan rauhaan ja vaikeita hetkiä on mahtunut uralleni. Toistaiseksi niistä on kuitenkin kammettu aina uudelleen ja uudelleen takaisin pinnalle.

2.) Mikä sai sinut moukarinheiton pariin?

– Alun perin tein lajivalinnan yleisurheilun ja lentopallon välillä 14-vuotiaana. Tässä valinnassa yleisurheilu vei voiton. Ajattelin, että ottelu voisi olla minun lajini, ja itse asiassa olen ensimmäisissä Kalevan kisoissani otellut vuonna 2006 Jyväskylässä. Melko nopeasti kuitenkin näyttäytyi, että heittolajit olivat minun vahvuuteni. Heittolajeista moukari valikoitui sitten lopulta lajikseni, enkä ole kyllä tätä valintaa katunut.

3.) Olet ollut jyväskyläläinen jo pitkään, mikä sai sinut tulemaan tänne ja oletko ollut tyytyväinen päätökseesi?

– Tulin Jyväskylään kemian opintojen perässä vuonna 2009. Nyt olen viihtynyt täällä jo yli kahdeksan vuotta ja loppua ei näy, joten kyllä voi sanoa, että olen ollut hyvin tyytyväinen päätökseeni.

4.) Kolme tärkeintä pointtia nuorille moukarinheittäjille

1. Usko itseesi – tähän liittyy myös se erittäin tärkeä ja omallekin kohdalle edelleen työstettävä asia, että täytyy oppia kuuntelemaan itseään ja kehon signaaleja ja uskaltaa tehdä ratkaisuja sen mukaan. 2. Ole pitkäjännitteinen – moukarinheitossa ei oikeastaan ole oikotietä onneen ja joskus odottaminen on raastavaa. Uskon, että työn tekeminen tuottaa kuitenkin aina tulosta, ennemmin tai myöhemmin ja tavalla tai toisella. 3. Nauti harjoittelusta – tämä helpottaa huomattavasti matkan tekemistä 🙂

5.) Perinteisenä suomalaisena olet hyvin vaatimaton. Nyt on tilaisuus harjoitella vähän itsekehua! Missä muissa asioissa kuin moukarinheitossa olet tosi hyvä?

– Olen valmistunut kemistiksi, joten tässä kohtaa täytyy olla vähän ammattiylpeyttä ja todeta, että luonnontieteet sujuvat.

6.) Urheilijoiden toimeentulosta on puhuttu viime vuosina. Mistä sinä saat elantosi?

– Olen tehnyt opintojen valmistumisen jälkeen osa aikaisia töitä, joista olen saanut elantoni.

7.) Kaipaatko joskus irtiottoa urheilusta? Jos kyllä, niin millaisia asioita silloin teet?

– Luulen, että jokainen kaipaa välillä irtiottoa urheilusta ja niin myös minäkin. Minulle irtiotto tarkoittaa yleensä varsin arkipäiväisiä asioita: nautin siitä, että minulla ei ole aikataulutettua ohjelmaa ja saan tehdä asioita oman fiiliksen mukaan. Tykkään esimerkiksi lukea kirjoja, tehdä käsitöitä ja laittaa sekä syödä jotain hyvää ruokaa.

8.) Millainen valmentaja on Tero Linja?

– Tero on hyvin rauhallinen ja analyyttinen valmentaja. Hän on myös kiinnostunut urheilijoiden tekemisistä kokonaisvaltaisesti, ei siis pelkästään urheiluasioissa. Tero myös kuuntelee valmennettaviaan paljon: päivittäiset ratkaisut harjoittelun toteutuksesta tehdään aina yhteistyössä. Ilman Teron tukea en todennäköisesti olisi päässyt urheilullisesti tähän tilanteeseen, joten Terolla on ollut minun urheilu-uralleni suuri merkitys.

9.) Heitit viime kesänä ennätyksesi, Onnea! Mitkä ovat tavoitteesi vuodelle 2018?

– Kiitoksia! Vuodesta 2018 on todella tulossa mielenkiintoinen vuosi. Ensimmäisenä tuleva mieleen tietenkin Kalevan kisat kotikentällä. Minulla on hopeisia ja pronssisia mitaleja palkintokaapissa, mutta kultainen mitali on jäänyt vielä uupumaan. Mikäpä olisi sen hienompaa kuin onnistua seisomaan korkeimmalla korokkeella kotiyleisön edessä. Toisekseen vuosi 2018 on EM-kisavuosi. Lajissamme raja on 69 m, kun ennätykseni on 67,08. Jahti ensimmäisen arvokisaedustuksen saavuttamiseksi on päättäväinen. Kesä näyttäköön, kuinka tässä käy!

10.) Kalevan kisat Jyväskylän aurinkoisella Harjulla heinäkuun lopulla 2018. Naisten moukarifinaali on käynnissä ja olet lähdössä tekemään viimeistä heittoasi. Mitkä ovat fiiliksesi ennen heittoa ja sen jälkeen?

– Ennen heittoa on tila, johon mahtuu vain minä ja moukari, eikä mitään muuta. On vain se lyhyt hetki, mutta se on täysin minun hallinnassani. Olen keskittynyt tulevaan, adrenaliini virtaa kehossani ja tiedän, mitä minun täytyy seuraavaksi ringissä tehdä. Heiton jälkeen tunnen, että olen antanut kaiken energiani suoritukselle ja voin olla siksi vapautunut. Tunnen, että olen onnistunut siinä, mitä olen tullut tekemään.

Pääyhteistyökumppanit

Valmet
Verso
Kariteam