Kymmenen kysymyksen haaste

Nimi: Jaakko Nieminen

Syntymävuosi: 1987

Laji(t) ja ennätys/ennätykset: 1500 m 3.53,88, 3000 m 8.18,22, 5000 m 14.21,58, 10000 m 29.52,00, puolimaraton 1.06,40, maraton 2.23,06

Valmentaja: Antero Liukkonen

1.) Moi! Mites menee?

– Kiitos, hyvin. Opinnot etenevät, kesä on tuloillaan ja jalat ovat kunnossa.

2.) Kuinka kestävyysjuoksu valikoitui lajiksesi?

– Harrastin nuorempana monien yleisurheilulajien lisäksi jalkapalloa, salibandyä, tennistä ja hiihtoa, joka oli itse asiassa päälajini 16-vuotiaaksi asti. Urheilulukioon mentäessä piti tehdä lajivalinta, ja päädyin kestävyysjuoksuun. Tiesin ominaisuuksieni sopivan lajiin, sillä olin jo siihen asti pärjännyt lajissa suhteellisen hyvin. Lisäksi harrastamisen helppous ja varusteiden vähäinen merkitys ratkaisivat päätöksen juoksun eduksi.

3.) Kuka/ketkä ovat toimineet esikuvina urheilu-urasi varrella?

– Lapsena seurasin silmä kovana Timanttiliigaa Mauri Myllymäen selostamana: ihailin mm. sveitsiläisen André Bucherin kahden ratakierroksen taistelua afrikkalaisia juoksijoita vastaan sekä romanialaisen Gabriela Szabon kiriä, joka lähti aina kuin merkistä 300 metriä ennen maalia. Nykyisin fanitan lähinnä vain kotimaisia juoksijoita. Monen kaverin jokin yksittäinen piirre on tehnyt minuun vaikutuksen: esimerkkeinä mainittakoon Henri Mannisen pitkä yli vuosikymmenen mittainen antaumuksellinen panostus maratonille, Miika Takalan asenne juoksuun elämäntapana, Jussi Utriaisen kyky yhdistää juoksu-ura ja opiskelu (hänen esimerkkinsä innosti itsenikin vielä opiskelemaan lääkäriksi), sekä monet niistä juoksijoista, jotka toimivat minulle suunnannäyttäjinä opiskelusta rapakon takana.

4.) Millaisesta musiikista pidät?

– Kuuntelen hyvin vähän musiikkia, lähinnä vain autoa ajaessani. Monentyyppinen musiikki heviä ja räppiä lukuun ottamatta kelpaa.

5.) Mikä kestävyysjuoksussa kiehtoo sinua eniten?

– Eniten kestävyysjuoksussa kiehtoo lajin moniulotteisuus ja sen tuoma hyvä olo. Huippukunnossa ollessa juoksemisessa on jotain taianomaista, johon olen jäänyt koukkuun: kun juoksu kulkee kevyesti ilman rasituksen tunnetta, voit ikään kuin tuntea olevasi kyydissä ja vain nauttia nopeasti vaihtuvista maisemista.

6.) Kuinka rentoudut vapaa-ajalla?

– Kestävyysjuoksu on siitä mainio laji, että se sopii kevyesti tehtynä erinomaisesti rentoutumiseen. Lenkin aikana ajatukset setviytyvät ja ongelmat ratkeavat usein jopa alitajuisesti ilman aktiivista työstämistä. Lisäksi hyvä kirja tai ruoka auttaa minua usein rentoutumaan. Pidän myös mökkeilystä ja matkustelusta.

7.) Mitkä ovat parhaat ominaisuutesi juoksijana?

– Parhaimpina ominaisuuksinani pidän luontaista irtiottokykyä ja rytminvaihtokykyä, jotka ovat monesti ratkaisseet pelin edukseni kisoissa.

8.) Valmentajanasi toimii Antero Liukkonen. Kuvaile häntä kolmella sanalla.

– Antero on työlleen omistautuva, joustava, ja urheilijaa kuunteleva valmentaja. Yhteistyömme alkoi 15 vuotta sitten!

9.) Urheilu-urasi on ollut jo kohtuu pitkä. Mistä asioista olet erityisen ylpeä urheilu-urallasi?

– Jotain yksittäistä saavutusta ylpeämpi olen siitä, että en koskaan luovuttanut ollessani pitkässä loukkaantumisputkessa 16-20 –vuotiaana. Pystyin siitä vielä nousemaan takaisin jaloilleni ja toteuttamaan monta haavettani: urheilemaan ja opiskelemaan jenkeissä (2008-2012), rikkomaan puoli tuntia kympillä (2014) ja voittamaan maratonin Suomen mestaruuden (2015 ja 2017). Urheilu-ura on myös tarjonnut mahtavan kasvuprosessin ihmisenä. Ilman kaikkia niitä kokemuksia en olisi se, joka nyt olen.

10.) Kalevan kisat Jyväskylän aurinkoisella Harjulla heinäkuun lopulla 2018. Miesten 10000m juoksu on alkamassa. Mitä ajattelet ja tunnet ennen kisaa ja sen jälkeen?

– Varmasti tunnen pientä tervettä jännitystä, kuten aina ennen jokaista kilpailua. Kalevan Kisat kotiyleisön edessä ovat jotain ainutlaatuista: tilaisuus joka tarjoutuu keskimäärin yhden kerran uran aikana. Se pitää pystyä kääntämään omaksi eduksi ja voimavaraksi. Toivottavasti saan annettua kaikkeni radalle, mihin voin jälkeenpäin olla tyytyväinen.

Pääyhteistyökumppanit

Kariteam
Valmet
Verso