Kymmenen kysymyksen haaste

Nimi: Elisa Kirvesniemi

Syntymävuosi: 1985

Laji(t) ja ennätys/ennätykset: 7-ottelu 5571 p

Valmentaja: Kalle Harmaala

1.) Kuinka päädyit yleisurheilun pariin?

– Tarkalleen en muista tai tiedä, milloin olen yleisurheilukentälle ensimmäisen kerran päätynyt, mutta pienestä (alle kouluikäisestä) asti olen yleisurheilua harrastanut. Kotipaikkakunnallani Simpeleelle yleisurheilu ja hiihto olivat vahvoja lajeja ja ehkäpä vanhemmillakin oli jotain vaikutusta lajin/lajien pariin ajautumiseen.

2.) Olet ottelija. Onko sinulla lempiottelulajia ja miksi?

– Pituushypystä olen aina tykännyt. Se on ollut minulle luontainen ja sen myötä hyvä ja mieluinen laji – fysiikkaa ja tekniikkaa sopivassa suhteessa. En treenaa pituutta (tekniikkaa) paljoa, vaan tekniikkani on hyvin simppeli ja hyppääminen perustuu vauhdinjuoksuun/nopeuteen ja ponnistuksen oikeaan suuntaamiseen. Pituudessa kisatessa saan itsestäni yleensä hyvin irti ja nautin pituuskisojen latauksesta. Pakko kyllä myöntää, että jollain kierolla tavalla myös 800m on suosikkilajini. Se johtuu varmasti osittain siitä, että se on minulle hyvä laji, mutta myös sen raastavuus kiehtoo. 800m ratkaisee lopulta 7-ottelun lopputulokset ja kasia edeltävää jännitystä rakastaa ja vihaa samaan aikaan.

3.) Entä inhokkilaji ja miksi?

– Korkeushypyn kanssa on ollut aika paljon haasteita… Jos pituus on minulle luontainen laji, niin korkeus ei niinkään. Olen yrittänyt nyt opetella tykkäämään korkeuden teknisistä haasteista ja kääntämään heikkouden vahvuudeksi.

4.) Mitkä ovat vahvuutesi urheilijana?

– Olen hyvä kilpailija ja onnistun usein sitä paremmin mitä tiukempi paikka on. Pystyn yleensä kääntämään jännityksen ja paineen positiiviseksi voimavaraksi. Fyysisesti vahvuuteni on varmasti laaja juoksupohja. Minun valmennuksessa juokseminen on ollut aina keskiössä. Etenkin junnuvuosina juoksin paljon – kiitos siitä Jorosen Timolle! Yleisurheilun ja hiihdon kautta peruskuntoni on hyvä ja siitä on apua 7-ottelussa.

5.) Millaisia urheilijoita ihailet ja onko sinulla omaa idolia? Miksi ei tai miksi juuri kyseinen henkilö?

– Jos yksi henkilö täytyy nimetä, niin vastaan kyllä Hautalan Tiia. Arvostan kovasti Tiian urheilu-uraa: MM-kisojen 5.sija ja olympialaisten 8.sija 7-ottelussa ovat suomalaiselta moniottelijalta huikeita saavutuksia! Tiia on paiskinut kovasti töitä päästäkseen sille tasolle, jossa on ollut. Lisäksi Tiia on mainio tyyppi: aito, positiivinen, tsemppaava ja loistava yhteishengen luoja. Oli mahtavaa päästä Tiian valmennukseen syksyllä 2008 – opin paljon uutta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kaiken kaikkiaan ihailen urheilijoita, jotka ovat nousseet vaikeuksien kautta voittoon. Urheilijoita, joilla on jalat maassa ja tekemisessä näkyy ilo ja päättäväisyys.

6.) Jyväskylän Kalevan kisat ovat tulevana kesänä. Millaiset suunnitelmat ja tavoitteet sinulla on tulevalle kesälle?

– Kalevan kisat ovat ehdottomasti minulle kesän tärkeimmät kilpailut ja haluan olla siellä parhaassa kunnossa – toivottavasti olen paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen ja saan sen näkymään myös tuloksissa. Olen voittanut ainoan Kalevan kisojen mitalin 2006 Jyväskylässä ja sille hopealle olisi kiva saada seuraa. Muutenkin haluan päästä kesällä kilpailemaan! Erinäiset vammat ja vaivat ovat sotkeneet edeltäneitä kahta kesää ja kilpailut ovat jääneet aika vähiin. Vaikka treenaaminen on kivaa, niin nimenomaan kilpailemisen hienouden vuoksi päätin jatkaa tätä touhua syksyllä 2015.

7.) Kuka sinua valmentaa? Kerro meille enemmän taustatiimistäsi!

– Suunnittelemme minun treeniohjelmat yhdessä Harmaalan Kalle kanssa, ja samalla juttelemme harjoituskausien, yksittäisten treenien ja harjoitteiden tavoitteista. Kalle on myös seuraamassa treenejäni niin paljon kuin mahdollista. Pidän tärkeänä sitä, etteivät treeniohjelmani ole ”kiveen kirjoitettuja”, vaan niitä voi muokata tarpeen mukaan. Uskon vahvasti siihen, että tunnen kroppani jo hyvin ja sen myötä luotan tuntemuksiini. Kallen lisäksi olen saanut asiantuntevaa valmennusapua kuulaan Jääskeläisen Maurilta ja keihääseen Leivosen Harrilta. Molemmille iso kiitos hyvistä neuvoista itselleni ei-niin-helppojen lajien kanssa!

8.) Kun sinua ei näy urheilukentillä, mitä teet?

– Terveystieteiden maisteriopinnot ovat valmistumassa lähiviikkoina, joten opinnot ovat sitten vihdoinkin paketissa. Olen syksystä asti tehnyt osa-aikaisesti tutkimusavustajan töitä Jyväskylän liikuntalabralla. Arki-iltaisin käyn ohjaamassa muutamia liikuntaryhmiä ja valmentamassa minua saattaa myös silloin tällöin nähdä. Toivon mukaan kesällä tulen viettämään paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa mm. mökillämme Mikkelissä.

9.) Urheilijat yleensä pitävät ruoasta! Kerro meille siis lempiruokasi ja onko sinulla omaa bravuuriruokaa? Onko sinulla tietty ruokavalio, jota pyrit noudattamaan?

– Minä todella kuulun niihin urheilijoihin, jotka pitävät ruoasta ja tykkään kyllä ruoanlaitostakin. Italialaisen keittiön ruoat ovat ehdottomasti suosikkejani. Bravuuriruokani lienee Pasta alla Norma. Syön kasvispainotteisesti – kalaa ja maitotuotteita ruokavaliooni kuuluu jonkin verran. En halua kuitenkaan olla ruokavalion suhteen liian ehdoton, koska se aiheuttaa vaan turhaa stressiä. Kasvispainotteinen ruokavalio tuntuu sopivan keholleni ja pidän tärkeänä myös sen myönteisiä vaikutuksia ympäristölle.

10.) Lopuksi olisi hienoa, jos jakaisit meille parhaimmat ja mieleenpainuvimmat muistosi urheilun parissa.

Niitä on kovin monia, mutta kerronpa nyt niistä kolme.

  1. Ensimmäinen nuorten sarjan SM-kulta 17-vuotiaiden sarjassa. Kisat olivat Äänekoskella ja olin etenkin 300m:lle ennakkosuosikki. Juoksin ennätykseni (39.90) ja voitin ylivoimaisesti. Toisena kisapäivänä tuli myös voitto 300m aidoista (43.65).
  2. Kalevan kisojen hopea Jyväskylässä 2006. Ottelin silloiset ennätyspisteeni (5445 pistettä) ja olin ihan tolkuttoman iloinen mitalista! Tein ottelusarjassa ennätykseni mm. korkeudessa ylittäessäni ensimmäistä kertaa yli 160cm ja heti kahdella sentillä, hah! Muistan, kun Finnin Jarkko naureskeli katsomossa tuuletustani ja sanoi, että luuli minun lähtevän riemuissani kunniakierrokselle! 🙂
  3. Palasin kilpakentille 3,5 vuoden kilpailutauon jälkeen hallikaudella 2016. Lajini oli muuttunut takaisin 800m:stä moniotteluihin. Voitin hopeaa Kuortaneen SM-hallimoniotteluissa 5-ottelun ennätykselläni 4008 pistettä. SM-kultakin jäi vain 11 pisteen päähän, mutta eipä se oikeastaan edes harmittanut.

Urheilullisten onnistumisten lisäksi olen saanut yleisurheilun kautta valtavan määrän ystäviä ja kavereita, mikä on vähintään yhtä siisti juttu kuin urheilulliset huippuhetket! 🙂

 

Pääyhteistyökumppanit

Kariteam
Valmet
Verso