Kalevan Kisat starttaavat Oulussa‏

109. Kalevan Kisat Oulussa starttaavat kävelykilpailuilla torstaina ja rata- ja kenttälajien pariin siirrytään perjantai aamupäivänä. Jyväskylän Kenttäurheilijoista on mukana 28 urheilijaa 35:ssä lajisuorituksessa. JKU:n urheilijoista kokemusta edustaa 38-vuotias Miika Takala 10.000 metrin juoksussa ja nuoria tulevaisuuden lupauksia 16-vuotiaat Siiri Rainio 400 metrin aidoissa sekä Juho Nieminen pituudessa ja 3-loikassa.

Seitsemän JKU:laista kisatilaston kärkisijoilla

Hanna-Maari Latvala pitää hallussaan kauden tilastokärkeä sekä 100 metrillä että 200 metrillä. Naisten pikamatkojen valtiatar puolustaa Oulussa neljän tuplamestaruuden putkeaan ja mikäli Latvala tässä onnistuu, niin hän nousee seuran kaikkien aikojen menestyneimmäksi Kalevan Kisojen urheilijaksi pistesaaliilla mitattuna. Korkeushyppääjä Osku Torro pitää hallussaan seuran pistekärkeä 88,5 pisteellä, Latvala on toisena 72 pisteellä.

Emmi Mäkinen on kauden tilastokärki pituushypyssä. Mäkinen on kahden vuoden takainen Suomen mestari ja viime vuoden pronssimitalisti. Lajinsa ennakkosuosikki on myös EM-välieräaituri Elmo Lakka miesten pika-aidoissa.

Suomenmestaruus mitaleista kamppailevat myös Emma Koistinen pika-aidoissa ja 200 metrillä, Johanna Salmela moukarissa, Petteri Monni 400 metrin aidoissa sekä Henri Manninen kymppitonnilla. Elisa Kirvesniemi tekee paluun Kalevan Kisojen 7-otteluun yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2006 Kirvesniemi otteli hopeaa.

3×3 JKU:laista finaalissa?

Tilastoharvinaisuuksista kiinnostuneille Oulun Kalevan Kisoissa riittää mielenkiintoa seurata, nähdäänkö naisten pika- ja aitajuoksuissa peräti kolme JKU:laista finaaleissa.  Tämä on mahdollista naisten 100 metrillä (Latvala, Mäkinen, Ida Aidanpää), 200 metrillä (Latvala, Koistinen ja Minna Laukka) sekä 100 m:n aidoissa (Koistinen, Aidanpää ja Heta Rasinkangas).

Kolmen finalistin temppu on koettu JKU-laisittain viimeksi Kuopion Kalevan Kisojen naisten satasella ja tätä aiemmin 2006 miesten korkeushypyssä ja 1996 miesten 200 metrillä.

Tilastotriviaa edustaa myös JKU:laisten urheilijoiden aiempi menestys Oulun Kalevan Kisoista, joista on aiemmin saavutettu ”vain” neljä mitalia: Ritva Valkeinen 100 aidoissa (3.) 1981 sekä Harri Kivelä 200 metrillä (1.) ja 100 metrillä (3.) sekä Tero Ridanpää satasella (2.) vuoden 1998 kisoissa. Nyt seuran urheilijoilla on mahdollisuus tuplata mitalimenestys yhden viikonlopun aikana.

Kalevan Malja – kisa tiivistyy

Parhaan yleisurheiluseuran, Kalevan Maljan tavoittelussa JKU on tällä hetkellä neljäntenä 98 pisteellä. Kärkipaikkaa pitää TuUL 130 pisteellä. Eniten Kalevan Kisoista pisteitä kerännyt miesten seura ja naisten seura saa paikan Seurajoukkueiden Eurooppa-cupiin 2017. Ainakin JKU:n naiset omaavat hyvät mahdollisuudet tähän edustuspaikkaan.

Porin Kalevalaisista 2015 JKU:n urheilijat saivat 80 Kalevan Malja –pistettä ja mitaleita 7 (3+1+3). Seuraennätys on vuodelta 2014 Kuopion kisoista, jolloin kotiin tuomisina oli 93 pistettä ja kahdeksan mitalia.

– Kalevan Kisoissa on kyse ennen kaikkea yksilöiden kilvoittelusta Suomen paras -titteleistä. Seuran menestys tulee onnistuvien yksilöiden kautta. Meillä on onnistuvien kärkiurheilijoidemme avulla tänäkin vuonna mahdollisuus saavuttaa seurana pysyvä tavoitteemme eli olla parempia kuin vuosi sitten, toteaa JKU:n valmennuspäällikkö Jarkko Finni Oulun Kalevan Kisojen ennakkotunnelmista.

Kalevan Maljan kannalta Kalevan Kisat on tärkeä, mutta ei ratkaiseva kisatapahtuma. Kalevan Maljan ratkaisu tehtäneen tänäkin vuonna neljän ikäluokan nuorten suomenmestaruuskisoissa elokuussa.
Kalevan Maljan tilanne ennen Kalevan Kisoja:

http://www.tilastopaja.net/fi/db/seuraluokittelu.php?ID=2