Jaakko Nieminen sinetöi JKU:n Kalevan Malja -voiton

JKU:n Jaakko Nieminen juoksi Joutsenon SM-maratonilla neljänneksi ajalla 2.29,52. Niemisen juoksu sinetöi JKU:n kautta aikain ensimmäisen Kalevan Malja voiton, joka täydentää seuran muutoinkin erinomaisesti mennyttä kautta. Kaudella 2014 JKU korjasi voitot kaikista yleisurheilun merkittävistä kilpailuista ja meriiteistä.

SM-maratonien voitot Anne-Mari Hyryläiselle ja Marko Tuokolle

Miesten maratonilla alkuasetelma oli ladattu Kalevan Maljan pistetilanteen ympärille. Turkulaisista matkalle starttasivat Thijs Feuth, Jukka Kero ja Matti Rauma, joiden pyrkimyksenä joukkuemenestyksen avulla oli tavoittaa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Kalevan maljan piste-etumatka. JKU:n ainut edustaja oli elämänsä ensimmäiselle maratonille startannut Jaakko Nieminen. Kahdeksan miehen ryhmä eteni tasaista noin 2.28-2.29:n lopputulosta enteillyttä vauhtia kahteenkymmeneen kilometriin. Feuth putosi kärkikahdeksikosta noin 23 kilometrin jälkeen ja keskeytti pian tämän jälkeen.

Kun viimeinen 10 kilometriä oli jäljellä, Naantalin Löylyn Marko Tuokko ja TuUL:n Matti Rauma lisäsivät vauhtia ja Jaakko Niemisen antauduttava noin 34 kilometrin paikkeilla. Tuokko lisäsi yhä höyryä ja viimeiset kilometrit olivat koko kilpailun nopeimmat. Ensikertalainen voitti mestaruuden ajalla 2.27.51. Kolme kilometriä ennen maalia Niemisen pronssimitali karkasi, kun Turun Urheiluliiton Jukka Kero ohitti hänet.

– 26 kilometrin kohdalla otin nestetankkausta, kun Rauma kiristi samanaikaisesti vauhtia. Jalat menivät tässä hapoille. Koko loppumatkan olivat etureidet tönkköinä ja viimeisillä kilometreillä oli jalkapohjassakin jotain pientä kramppia. Sain kuitenkin väliaikapisteissä tietoa turkulaisten tilanteesta, joten mitään hätää ei ollut, totesi JKU-leirin sankari Jaakko Nieminen maraton urakkansa jälkeen.

Joutsenon SM-maratonin jälkeen Niemisellä on kuusi viikkoa aikaa palautua seuraavaan koitokseen, kun edessä on New Yorkin maraton.

Naisten maratonia hallitsi Helsingin Jyryn Anne-Mari Hyryläinen. Hän ohitti jo 10 kilometrin väliaika-aseman toista minuuttia muiden edellä ajassa 37.01. Maaliin Hyryläinen saapui ajassa 2.45.24.

Kalevan Malja ensimmäistä kertaa Jyväskylään

Jyväskylän Kenttäurheilijat voitti tämän vuotisen Kalevan Malja kisan pistein 334. Turun Urheiluliitto sijoittui toiseksi pistein 319 ja kolmanneksi kiri Tampereen Pyrintö 300 pisteellä. JKU:n aiempi paras saavutus Kalevan Maljassa on vuodelta 1965, jolloin seura sijoittui kolmanneksi.

– Urheilijoidemme valmentautuminen tälle kaudelle on sujunut erinomaisesti ja valmentajamme ovat tehneet hienoa työtä. Kilpailukaudella olemme saaneet hyviä onnistumisia oikeissa paikoissa ja mikä tärkeintä, kausi on sujunut kärkiurheilijoiden osalta ilman suurempia loukkaantumisia. JKU:n vahvuus on poikkeuksellisen hyvä seurahenki niin urheilijoiden kuin seuraväenkin keskuudessa. Meillä on nyt kasassa todellinen ”dream team”, summaa JKU:n puheenjohtaja Antti Mero menestyksen reseptin.

Kalevan Maljan on voittanut aiemmin 11 seuraa, joten JKU on kahdestoista Kalevan Malja voittaja. Edellinen uusi voittajaseura on Lahden Ahkera vuodelta 2002, jolloin kilpailtiin vain Kalevan Kisan pistevoitosta. Kalevan maljan historiassa parhaiten menestynyt seura on ollut Helsingin Kisa-Veikot, joka on voittanut sen yhteensä peräti 56 kertaa ja voitti sen myös seitsemän kertaa peräkkäin vuosina 2006-2012.

Samalla JKU liittyy kuudenneksi seuraksi, joka on samana vuonna voittanut sekä Kalevan Maljan että yleisurheilun seuraluokittelun. Aiemmat tuplavoittajat ovat HKV (ensimmäinen voitto 1946), TampPy (1948), ViipUrh (1971), TuUL (1979) ja OulPy (1990). Näiden palkintojen lisäksi JKU:n tämän vuotista palkintokaappia koristavat SM-hallien parhaan seuran Kultaisen Juoksijan patsas, Kalevan Kisojen parhaan pisteseuran titteli sekä nuorten seuracupin voitto toistamiseen.

Kalevan malja on Kalevan kisojen arvokas kiertopalkinto, jonka Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta lahjoitti vuonna 1909 Suomen yleisurheilumestaruuskilpailujen ikuisesti kiertäväksi kiertopalkinnoksi. Malja jaetaan kauden päätteeksi seuralle, joka on kerännyt eniten pisteitä vuoden aikana kilpailluissa SM-kilpailuissa (SM-maantiejuoksu, -maastot, -viestit, -maantiekävelyt ja -maraton, Kalevan kisat, 22-, 19-, 17- ja 16-vuotiaiden SM-kisat ja SM-moniottelut).

JKU:lle Kalevan malja luovutetaan marraskuun 22. päivä yleisurheilun vuosittaisessa palkintogaalassa.

SM-maratonin tulokset: http://personal.inet.fi/urheilu/jaska.lehtonen/MARATON.HTM

Kalevan Malja: http://www.tilastopaja.fi/db/fi/seuraluokittelu.php?kausi=2014&ID=2